„Nu vrei să vă dau o fată?”. O româncă a fost adoptată de o familie de căldărari. Cum arată viața „Reginei” acum, după aproape 20 de ani
Avea trei luni când viața ei a luat o altă turnură. Cu ochii ei albaștri, a crescut, până la vârsta de nouă ani, crezând că părinții ei sunt căldărarii care, de fapt, au adoptat-o dintr-o familie de români. La aproape 20 de ani, spune că inima îi e plină de dragoste.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 27 Mai 2020, 10:23 | Actualizat: Miercuri, 27 Mai 2020, 11:09- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Mihaela Stănescu sau „Regina”, cum este strigată de apropiați, are 19 ani și locuiește în Hârlău, într-una dintre cele mai ermetice comunităţi de căldărari din România.
„Când era mai mică, era blondă-blondă, şi avea ochii albaştri. Acum s-a vopsit... Da’ eu căldărăriţă am văzut-o de mică“, a spus mama ei, Aurora.
Deşi căldărăriţă din moşi-strămoşi, are şi ea o familie cu o poveste la fel de uluitoare ca a „Reginei“ - Aurora este căsătorită, la rândul ei, cu un căldărar, dar unul înfiat în copilărie tot de la o familie de români.
Cum a fost adoptată Regina dintr-o familie de români într-una de țigani căldărari
În urmă cu aproape 20 de ani, soţii Aurora (53 de ani) şi Mihai Stănescu (50 de ani) se plimbau prin satele din judeţul Iaşi cu oale, cazane şi bălii, ca să câştige şi ei de-o pâine. Într-una dintre zile au ajuns la Belceşti şi, din casă în casă, au dat peste o familie de români săracă, în care tocmai apăruse Regina – al patrulea copil al familiei.
Venirea ei pe lume nu a adus însă prea multă bucurie părinţilor, care erau despărţiţi şi trăiau în sate diferite. Mama ei a dat-o familiei de țigani căldărari.
„În timp ce noi umblam cu cazane, cu bălii, - cum era pe vremea aceea -, a venit femeia şi mi-a spus: «Văd că nu aveţi copii… Nu vrei să vă dau o fată?». Femeia aia nu avea unde să stea, şi nu ştia unde să dea fata. Eu am vorbit cu soţul, şi, fiindcă nu aveam copii, am zis «Hai să o înfiem!». După aia am mers la tribunal, la judecătorie… Am făcut toate actele“, a povestit Aurora Stănescu, pentru ziaruldeiasi.ro.
Mama Reginei: „Eu am crescut-o frumos. Căldărăriţă a fost de mică“
Regulile nescrise ale căldărarilor sunt însă foarte stricte: interzic cu desărvârşire ca un român să intre în comunitate, ca membru. Nu însă şi dacă acesta e copil, caz în care poate fi crescut ca unul de-al lor.
Fiind bebeluş, Mihaela Stănescu, cum a fost botezată fata adoptată, a fost primită fără împotrivire de comunitate, şi apoi crescută ca o căldărăriţă, în spiritul tradiţiilor şi obiceiurilor ţigăneşti.
„Eu am crescut-o frumos. Şi, când avea vreo 10 ani, i-am spus că e adoptată. Cei din comunitate mi-au zis de la început că mi-am făcut o pomană. Când era mai mică, era blondă-blondă, cu ochi albaştri… Acum şi-a făcut părul negru. Eu o văd ca pe o căldărăriţă. Căldărăriţă a fost de mică“, ne-a mai spus, mândră foc şi acum, Aurora Stănescu.
Regina s-a măritat la 17 ani și a devenit mamă
Mihaela Stănescu locuiește în prezent la câteva sute de metri de casa părinţilor săi adoptivi, la casa socrilor, tot din comunitate.
„Regina“, cum este ea strigată în comunitate, a renunțat la școală după clasa I, şi s-a căsătorit la 17 ani, tot cu un rom, din marea familie a căldărarilor de la Hârlău.
La vârsta la care ar fi putut termina liceul, Regina a născut deja primul său copil, Darius, care are acum un an şi jumătate, şi pe care spune că îl iubeşte ca pe ochii din cap.
Soțul Reginei este plecat în Olanda, de câteva săptămâni, la muncă sezonieră. Romii căldărari de la Hârlău obișnuiesc să plece în străinătate, la cules de fructe sau legume.
„Am aflat la nouă - aproape zece ani - că am fost adoptată. (Părinţii, n.r.) mi-au spus că m-au luat, că m-au găsit undeva, însă nu mi-au spus exact de unde. Nu prea am mers la şcoală, am mers doar un an. Despre ei (n.r. - familia biologică), mama mi-a zis că nu mai sunt, că au murit cu toţii. Acum câteva săptămâni am vorbit de trei-patru ori cu o soră (n.r. - biologică). Nu ştiam că există“, a spus Regina.
„Acum e tot fata mea. Cum ţin la copiii mei, ţin şi la ea. După legea noastră, ea e ţigancă“, a spus Olga Stănescu, soacra Reginei.
Ana Năstasă este reprezentantul autorităţii - respectiv al Primăriei oraşului Hârlău – responsabil de comunitatea de căldărari de la Hârlău. Acum câteva săptămâni, funcţionarul a fost contactat de una dintre surorile biologice ale Reginei, o tânără care şi-a construit o viaţă la Timişoara şi care, în perioada următoare, va veni în vizită la Hârlău, pentru a-şi vedea pentru prima dată sora.