Medicii vorbesc despre o a doua tulpină de COVID-19. Româncă reinfectată cu noul coronavirus, în stare gravă: „Anticorpii nu protejează”
Ipoteză sumbră: a apărut a doua tulpină de coronavirus, în România. Șase persoane au reinfectate, la Sibiu. Toți aveau anticorpi pentru COVID-19 în organism în momentul în care au fost expuși, din nou, virusului. Medicii sunt alarmați de degradarea stării de sănătate a unuia dintre pacienți, o femeie în vârstă de 49 de ani, internată pe secția de ATI.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 02 Iulie 2020, 12:40 | Actualizat: Joi, 02 Iulie 2020, 12:41Șase pacienți au ajuns din nou la spital, la Sibiu, după ce s-au reinfectat cu noul coronavirus. Doi sunt încă internați, medicii fiind alarmați de starea unuia dintre ei, o femeie în vârstă de 49 de ani care a dezvoltat o formă severă a bolii cu insuficiență respiratorie acută.
„La Sibiu, sunt șase pacienți cu reinfecție, patru au fost externați. Doi sunt încă spitalizați. O problemă deosebită este ultimul caz, o femeie de 49 ani, care face reinfecție ca formă severă cu insuficiență respiratorie acută, necesitând supravegherea în ATI. Ceilalți au evoluat favorabil”, a declarat şefa Secţiei Clinice de Boli Infecţioase a SCJU, conferențiar universitar doctor Victoria Bîrluţiu, potrivit Digi24.
Medicul a explicat că toți cei șase aveau anticorpi ce confirmau că trecuseră printr-un episod anterior de infectare și că sunt protejați, însă, dacă au fost expuși unei tulpuni diferite de COVID-19, anticorpii nu ar avea niciun efect.
„Nu pot spune dacă e vorba de o tulpină modificată, pentru că nu am avut tulpina inițială, ca să facem secvențierea genomică și să comparăm tulpinile.
Pacienții au în totalitate anticorpi care confirmă că au trecut printr-un episod anterior de infectare și că sunt protejați, asta sugerează o posibilă reinfecție cu o tulpină modificată.
Dacă e una și aceeași tulpină, poate fi formă mai ușoară, dar dacă sunt tulpini diferite, anticorpii nu protejează încrucișat față de cea de-a doua tulpină.
Tot ce se întâmplă ne face să concluzionăm că există riscul de reinfecție, probabil nu o singură reinfecție. Sunt foarte multe modificări ale tulpinilor la nivel mondial”, a adăugat medicul.
Șefa Secției Clinice de Boli Infecţioase a SCJU îndeamnă populația să rămână în alertă, cele mai bune metode de prevenție rămânând purtarea măștii și distanțarea socială.