Cel mai bun tratament pentru COVID-19 încă nu poate fi aplicat în România. Cum pierdem, în fiecare zi, donatori ce ar putea salva sute de oameni
Sângele pacienților ce s-au vindecat de coronavirus poate salva viețile celor care se luptă cu boala. În România, pierdem zilnic donatori, din cauza birocrației.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 21 Aprilie 2020, 14:41 | Actualizat: Marti, 21 Aprilie 2020, 14:42Plasma celor vindecați de COVID-19 este, în acest moment, cel mai eficient tratament pentru cei infectați cu noul coronavirus.
Plasma convalescentă, așa cum este numită, conține anticorpi ce îi pot ajuta pe cei infectați cu noul virus.
România este pregătită să înceapă pricedurile de recoltare și distribuire în unitățile medicale. Doar că protocoalele pentru recoltarea plasmei şi tratament nu sunt încă publicate.
Pierdem zilnic donatori
„Colectarea de plasmă de la donatorii convalescenţi se poate face din a 14-a zi după ce aceştia s-au vindecat, timp de trei săptămâni, după care scade destul de mult canitatea de anticorpi din sângele acestor donatori”, a explicat Florin Hozoc, directorul unei firme care importă imunoglobuline, citat de Mediafax.
De la fiecare donator se colectează 600 ml de plasmă, suficientă pentru a trata trei bolnavi.
Citește și:
De cele mai multe ori, plasma este folosită în a şasea zi de la declanşarea simptomelor, pentru a preveni agravarea bolii şi a reduce intensitatea simptomelor.
„Plasma colectată de la donatorii convalescenţi COVID-19 se administrează în doze de 200 ml de obicei în două prize. O primă priză de 100 ml, după care se face o pauză de 10, până la 12 ore, timp în care se monitorizează atent pacientul şi se administrează a doua priză”, adăugat Florin Hozoc
Studii făcute în Statele Unite, Suedia, China sau Coreea de Sud vor să demonstreze eficienţa acestui tratament. Şi Franţa a început un studiu clinic, ale cărui rezultate ar trebui să fie publicate la începutul lunii mai.
Citește și:
„Suntem pregătiți să începem”
„Știm foarte bine că nu există un tratament specific pentru COVID-19. Sunt încercări, sunt studii ce se fac.
S-a constatat, într-adevăr, că plasma convalescent COVID-19 ajută un număr mai mare de pacienți să iasă din stare critică decât medicația.
În câteva zile, noi suntem pregătiți să începem. Așteptăm să ne vină echipamentul de plasmafereză. Vom începe cu Institutul Matei Balș, primul ce a răspuns acestei încercări”, a declarat Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzii București, la Antena 3, în urmă cu o săptămână.