Românii care stau la bloc trebuie să știe de această regulă la întreținere. De ce este atât de importantă
În lege se specifică foarte clar momentul în care trebuie trecută o persoană la întreținere. Românii trebuie să o cunoască, astfel încât să nu fie nevoiți să plătească amenzi.
Publicat: Miercuri, 10 Ianuarie 2024, 13:20 | Actualizat: Sambata, 21 Septembrie 2024, 10:11Toți cei care locuiesc la bloc sunt obligați să cunoască legea cu privire la momentul în care trebuie adăugată la întreținere o persoană. Dacă nu o respectă riscă amenzi usturătoare.
De multe ori, aceștia încearcă să ocolească legea în speranța că vor plăti mai puțin, însă se supun unor riscuri destul de mari, dat fiind că toți vecinii pot cere doveți în privința numărului de persoane care locuiesc în respectivul apartament.
Pe aceeași temăRomânii care stau la bloc trebuie să știe de această regulă la întreținere. De ce este atât de importantă
Dacă locuiesc la bloc, românii trebuie să respecte legea atunci când găzduiesc o persoană pentru o perioadă îndelungată. Ei trebuie să cunoască faptul că există un termen de la care sunt obligați să anunțe asociația de proprietari cu privire la găzduirea unei persoane în propria locuință.
Lună de lună, românii sunt obligați să contribuie la cheltuielile care țin de propriul apartament și de spațiile comune de la bloc.
Pe aceeași temăÎnreținerea reprezintă această contribuțe calculată în funcție de numărul de persoane. Aceasta se calculează în funcție de suprafața utilă, o cotă parte de proprietate. Tocmai de aceea este important numărul de persoane dintr-un apartament.
Conform Hotărârii de Guvern nr. 1588 din 2007, deținătorii de locuințe sunt obligați să raporteze numărul de persoane care rezidă într-un apartament pentru o perioadă mai lungă de 15 zile într-o lună.
Pe aceeași temăCând se trec la întreținere copiii
În situația în care apare un nou membru în familie, trebuie înregistrat la adminstrație. Nou-născuții sunt scutiți de la contribuția pentru cheltuielile de întreținere până la împlinirea vârstei de trei luni.
În conformitate cu legea, este ilegal să nu fie declarate toate persoanele care locuiesc într-un apartament.
Totodată, românii trebuie să știe că ceilalți locatari sau președintele asociației de proprietari au dreptul de a cere verificarea numărului de persoane care locuiesc într-un apartament, conform unei surse. De asemenea, aceștia pot solicita prezența Poliției în astfel de situații.
Sancțiunile pentru cei care nu plătesc întreținerea
Asociația de proprietari are dreptul de a impune penalități în cazul în care plata întreținerii nu se efectuează în termen de 30 de zile de la data scadentă.
Pe aceeași temăPenalitățile vor fi calculate după 60 de zile de la afișarea sumelor de plată. Acestea pot fi stabilite de asociația de proprietari, însă sunt limitate la cel mult 0,2% pentru fiecare zi în care s-a întârziat cu plata sumei restante.