Scumpiri alarmante în România! Cu cât au crescut prețurile la alimentele de bază din cauza pandemiei
Ceea ce simţim cu toţii ori de câte ori mergem la cumpărături ne este confirmat acum şi de statistica oficială. Preţurile alimentelor de bază nu se opresc din creştere. Asta în vreme ce salariile multora dintre noi au avut de suferit din cauza pandemiei. În topul scumpirilor au fost, şi luna trecută, legumele si fructele.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 12 August 2020, 19:36 | Actualizat: Miercuri, 12 August 2020, 19:39Deşi iniţial părea că pandemia ieftineşte traiul, pandemia măreşte preţurile. Rata anuală a inflaţiei a urcat la 2,8%, în această lună faţă de iulie 2019. Cel mai mult s-au scumpit alimentele şi serviciile. În mod evident, şi preţul biletelor de avion a crescut.
Fructele şi legumele au fost şi luna trecută în topul scumpirilor. Cei mai mulţi bani i-am lăsat la casele de marcat pentru fructele proaspete. Din decembrie 2019 si pana acum pretul lor a crescut cu aproape 25 de procente. Şi conservele din fructe s-au scumpit cu 18 procente, iar citricele cu 11 la suta. Singurele alimente care s-au ieftinit au fost ouăle si cartofii.
Şi viciile ne costă mai mult. Ţigările s-au scumpit de la începutul anului şi pana acum cu mai bine de şase procente
Vestea bună este că benzina si motorina s-au ieftinit. Vorbim despre o scădere de mai bine de opt procente.
În cazul serviciilor, trebuie să ştiţi că cel mai mai mult s-a scumpit transportul aerian. Vorbim despre o crestere a preturilor de 17 procente. Mai multi bani am dat si pentru serviciile postale, dar şi pentru cosmetice.
Analiştii spun că şi în perioada următoare ne-am putea aştepta la scumpiri, mai ales în cazul produselor alimentare. Mai cu seamă pentru că vremea capricioasă a distrus multe dintre culturi.
Produse alimentare/ Cele mai mari scumpiri:
- fructele praspete 24,75%
- fructele şi conserve din fructe 17,94%
- fasolea boabe şi alte leguminoase 12,72%
- citricele şi alte fructe meridionale 11,32%
Ieftiniri:
- oua 4,65
- cartofi 0,39%
- Produse nealimentare/ Scumpiri
- ţigări 6,43%
- cărţile, ziarele şi revistele 2,48%.
Ieftiniri
- combustibilii 8,2%
Servicii/ Scumpiri
- transportul aerian 17%
- serviciile poştale 12,41%
- serviciile de igienă şi cosmetică 4,84%