Antena

Semnificația zilei de 24 ianuarie. Care sunt principalele evenimente din marile orașe ale României

Astăzi s-au împlinit 164 de ani de la Ziua Unirii Principatelor Române sau „Mica Unire” așa cum mai este cunoscută. În marile orașe din România au loc manifestații și evenimente prin care se marchează această zi.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 24 Ianuarie 2023, 10:43 | Actualizat: Marti, 24 Ianuarie 2023, 11:47
Astăzi s-au împlinit 164 de ani de la Ziua Unirii Principatelor Române sau „Mica Unire” așa cum mai este cunoscută.
Profimedia

Ziua de 24 ianuarie a rămas în istorie drept ziua în care s-a înfăptuit mica Unire, unirea dintre principatele Moldovei și ale Țării Românești. De la 1600, când Mihai Viteazu a încercat să unească principatele, aceasta este prima mare realizare. Acest proces a început în timpul Revoluţiei din 1848 când tinerii politicieni și-au stabilit acest obiectiv, fiind și cel mai important proiect politic la mijlocul secolului al XIX-lea, scrie Historia.

Ce semnifică data de 24 ianuarie în istoria României

Alexandru Ioan Cuza a fost ales prin vot, în data de 5/17 ianuarie 1859, au fost organizate alegeri la Iași, în Moldova, iar o săptâmă mai târziu au fost organizate alegeri și la București, profitându-se de faptul că Marile Puteri nu au specificat dacă principatele române pot fi conduse sau nu de același domnitor, notează Historia.

Pe aceeași temă

Unirea aceasta a reprezentat un pas mare spre o dezvoltare economică a celor două state, astfel că, Alexandru Ioan Cuza a mai fost denumit și unul dintre „părintele fondator ai României moderne”. Alături de el, aceeași titulatură au primit-o și Mihail Kogălniceanu şi Carol I.

Principalele evenimente din țară care marchează Mica Unire

Anul acesta, Ziua Unirii Principatelor Române, va fi marcată de reprezentanţele Institutului Cultural Român de la Chişinău, Roma, Varşovia, Veneţia, Istanbul şi Viena, scrie News.ro.

La Muzeul Național al Satului din București are loc evenimentul intitulat „Hora Unirii". La Muzeul Naţional al Ţăranului Român au loc proiecţii de filme româneşti.

Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română" a pregătit pentru toţi cei care se vor afla marţi, în Terminalul Plecări al Aeroportului Internaţional „Henri Coandă” Otopeni, un spectacol muzical şi coregrafic susţinut de Ansamblul Folcloric „Cununa Carpaţilor" al Centrului.

La Craiova, Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, se va prezenta recitalul lui Emil Boroghină intitulat „De la Ovidiu la Mihai Eminescu”.

În Timișoara, la Teatrul Național, publicul va putea urmări spectacolul „Conul Leonida faţă cu reacţiunea” de I.L. Caragiale, semnat de Felix Alexa.

La Iași, Complexul Muzeal Naţional Moldova, în colaborare cu Primăria Comunei Ruginoasa, va organiza la Biserica Domnească Ruginoasa, Te Deum, slujba susţinută de sobor de preoţi, urmată de alocuţiuni ale oficialităţilor locale şi invitaţilor, depuneri de coroane.

Recomandari A1

Ce mesaje au transmis politicienii românia de ziua Unirii Principatelor Române

Încă de la primele ore ale dimineții politicienii români au luat parte la manifestații cu ocazia zilei Unirii Principatelor Române. Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu au mers împreună la Iași, în Piața Unirii.

Nicolae Ciucă a transmis un mesaj cu ocazia acestei zile încă de la primele ore ale dimineții

„Unirea Moldovei cu Țara Românească sub același domnitor, Alexandru Ioan Cuza, este un exemplu autentic de unitate a voinței românilor, care a deschis calea emancipării și modernizării statului. Au urmat ani de reforme importante în toate domeniile și investiții ce au consolidat apropierea culturală, politică și economică a celor două principate române.

Rădăcinile României europene se regăsesc în Unirea Principatelor Române, act vizionar realizat prin unitatea de voință în jurul valorilor și obiectivelor comune.

Am admirat întotdeauna unitatea artizanilor Unirii Principatelor Române din 1859 și eforturile care au continuat până la înfăptuirea Marii Uniri din 1918, visul de veacuri al tuturor românilor.

Responsabilitatea clasei politice și a instituțiilor statului este să onoreze ”actul energic al întregii naţiuni române”, așa cum Mihail Kogălniceanu descria Unirea Principatelor Române, și să urmeze exemplul reformelor majore care au stat la baza evoluției către România de astăzi. La fel ca acum 164 de ani, dorința de emancipare națională și aspirațiile legitime ale românilor trebuie să rămână repere ale acțiunii statului.

Lecția istorică rămasă peste timp este că prin voință, unitate, curaj și susținerea cetățenilor noștri putem reuși cele mai ambițioase obiective. Aderarea României la NATO, obținerea statutului de membru al Uniunii Europene sunt exemple grăitoare.

România este astăzi în fața unei etape importante pentru viitor. Miza noastră comună este strâns legată de dezvoltarea în ritm accelerat și consolidarea locului în rândul statelor dezvoltate ale Europei și întregii lumi, iar acest proces trebuie să meargă mână în mână cu reducerea decalajelor din societate, care, în mod concret înseamnă capacitatea de a oferi o viață mai bună fiecărui român, condiții și oportunități similare la sate, orașe și în toate comunitățile. În România europeană toți cetățenii trebuie să aibă șanse egale, să se simtă în siguranță și să aibă speranța unui viitor mai bun și mai prosper, vegheat de valorile și libertățile democratice”, a fost mesajul scris de premierul Nicolae Ciucă în mediul online.

De asemenea, și Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a transmis marţi un mesaj de Ziua Unirii Principatelor României:

„Istoria unei naţiuni se construieşte an de an, zi de zi, cu participarea tuturor, de la cel mai important om în stat, până la cel mai obişnuit cetăţean al său. Însă există acele momente cu adevărat definitorii pentru cursul istoriei. Iar 24 ianuarie 1959, când domnitorul Moldovei, Alexandru Ioan Cuza, a fost ales în unanimitate, depăşind toate rivalităţile dintre grupările politice, domn al Ţării Româneşti reprezintă un astfel de moment'', precizează Gorghiu.

Whatsapp LinkedIn
24 ianuarie
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Marele Premiu de Formula 1™ de la Miami 2024 se vede LIVE online în AntenaPLAY 🏁 Pe 3, 4 și 5 mai, vezi toate etapele pe canalul dedicat.
Stirile zilei Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a găsit acasă, dar el n-a vrut să iasă la poartă. Cum a fost convins să se predea
Citește și
23 și 24 ianuarie, zile libere de la stat. Cine se bucură de vacanță prelungită
Rezultate trageri Loto 24 ianuarie 2021. Numerele extrase la 6/49, Joker și 5/40 duminică de Loteria...
Ziua de 24 ianuarie, sărbătorită separat la Focşani, oraşul Unirii, din cauza neînţelegerilor dintre...
Mica Unire ramane o enigma pentru multi romani
Video recomandate
Video
Citește și
Zodii care pun accent mai mare pe pasiune decât pe succes pe 2 Mai 2024 Catine.ro
Demet Evgar a reușit să ridice așteptările pentru serialul Bahar. Actrița surprinde cu rolul său inedit Happy Channel
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat... Libertatea.ro
Surprinzător, o băutură e benefică pentru inimă și creier: Conține o substanță miraculoasă pentru corpul uman Ziare.com
„Mi-au plăcut aventurile!” Florin Piersic, dezvăluiri incredibile despre relaţia cu o femeie... AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor HelloTaste.ro
Cum să îți asiguri venituri la bătrânețe fără să te bazezi pe pensie: ”Cu asta ar trebui să începem!” Antena3.ro
Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic s-a vândut cu o sumă record. Cât valorează acum accesoriul lui John... useit
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Diana Șoșoacă intră în cursa pentru Primăria Capitalei Wall-Street
Cum se pregătesc românii în așteptarea sărbătorilor de Paște Kudika
Totul despre petrecerile din casa lui Ion Dolănescu de 1 Mai! Ce făcea regretatul artist în fiecare an, nu lipsea... Playtech
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului Redactia.ro
1 mai, Ziua Internaţională a Muncii. Ce semnificație are: totul a început în SUA, în 1886 Observator
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla MediCOOL
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri HelloTaste
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa ProSport
Metalul care ar putea SALVA Europa va fi din nou exploatat în România! Investiție de un miliard de dolari! Gandul
Florin Crișan, managerul Institutului Inimii din Cluj, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Se află... CanCan
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată DeParinti
Britney Spears trebuie să-i plătească tatălui ei 2 milioane de dolari: „Familia mea m-a rănit. Nu s-a făcut... ZUTV
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la... UseIT
Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte Hello Taste
Ultimele știri
Prognoza meteo 2 mai 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Un concurent a fost salvat de la eliminare de Ștefan Popescu. Pe cine risca să piardă Orlando Zaharia
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Situație fără precedent în sezonul 13. Ce s-a întâmplat cu Orlando Zaharia: „Nu se simte bine!”
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Lăcrămioara Pintilie, accidentare dureroasă în timpul duelului. Irina Fodor a intervenit imediat
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Ce verdict uluitor a adus banda în battle șase. Două concurente și-au adresat replici acide
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Ștefan Popescu a sunat alarma pentru amuletă și toți chefii au făcut ochii mari. Ce a urmat
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Orlando Zaharia, înfuriat de gestul făcut de Alexandru Săbădeanu. Ce a anunțat Irina Fodor
Prognoza meteo 5 mai 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Mireasa, sezon 7. Dani, primele declarații după ce Daiana a anunțat că e însărcinată. Ce spune viitorul tătic
Mai multe