Antena

Șoferii riscă amenzi uriașe. Ce nu trebuie să le lipsească din mașină în sezonul rece

Șoferii riscă amenzi uriașe dacă fac o greșeală aparent banală. Ei trebui să fie foarte atenți la cum își dotează vehiculele pe timpul iernii pentru circulația pe drumurile publice.

Publicat: Vineri, 01 Decembrie 2023, 13:05 | Actualizat: Sambata, 21 Septembrie 2024, 09:46
Șoferii trebuie să-și doteze corespunzător autovehiculele pe timp de iarnă
Shutterstock

Iarna își intră, încet-încet, în drepturi și în România. Tocmai de aceea, șoferii trebuie să fie foarte atenți cum circulă pe drumurile publice.

Ei riscă amenzi uriașe dacă nu au în mașină anumite obiecte foarte importante pentru circulația pe șosele în timpul sezonului rece.

Ce nu trebuie să le lipsească șoferilor din mașină în sezonul rece

Conducătorii auto trebuie să se asigure că-și echipează vehiculele corespunzător condițiilor meteo.

Pe aceeași temă

Conform legii, autovehiculele trebuie să fie dotate cu anvelope de iarnă. Omiterea montării acestora atrage amenzi usturătoare, asta pe lângă pericolele la care se supun - pe ei și pe ceilalți participanți la trafic - conducând astfel pe drumurile publice.

De asemenea, șoferilor nu trebuie să le lipsească săculeții cu nisip și lopata din portbagaj. Potrivit unei surse, aceștia sunt obligați prin lege să aibă în portbagaj respectivele obiecte pentru a trece peste situațiile neplăcute, precum înzăpezirea.

Conform legii în vigoare din 26 ianuarie 2023, conducătorii auto surprinși în trafic fără aceste accesorii riscă amenzi care ar putea ajunge până la 2.900 de lei și între 9 și 20 de puncte.

Pe aceeași temă

Totodată, Poliția Rutieră este autorizată să le rețină certificatul de înmatriculare, iar șoferii care încalcă legea vor primi în schimb o dovadă temporară fără drept de circulație.

În Codul Rutier nu este specificată o dată anume până la care șoferii să-și monteze anvelopele de iarnă, însă legea impune utilizarea respectivelor anvelope pe drumurile publice acoperite cu gheață, polei sau zăpadă, indiferent de perioada anului.

Unii șoferi sunt tentați, din cauze financiare, să utilizeze anvelope a mâna a doua. Aceștia trebuie să știe că se supun unor riscuri suplimentare. Conform specialiștilor în domeniu, nu este recomandată utilizarea cauciucurilor care au adâncimea șanțului mai mică de 1,6 mm, punând probleme de aderență.

Recomandari A1
Pe aceeași temă

Conform sursei menționate anterior, Titi Aur precizează: „Nu este deloc recomandabil să folosiți cauciucuri la mâna a doua. Potrivit legii, puteți utiliza un cauciuc până când adâncimea șanțului ajunge la 1,6 mm, dar sub această valoare nu mai este permis. La momentul achiziției, un cauciuc nou are o adâncime de 8 mm, având cea mai bună aderență.

Pe măsură ce timpul trece, acesta își pierde din aderență. La vârsta de 4-5 ani, nu ar mai trebui utilizat. Deși legea permite o adâncime minimă de 1,6 mm, la 4 mm pentru anvelopele de iarnă și 3 mm pentru cele de vară, aderența este considerabil redusă.

Pe aceeași temă

Cauciucurile se deteriorează odată cu uzura, deci chiar dacă legea permite 1,6 mm, se poate presupune că aderența este scăzută. Cu trecerea timpului, cauciucul își pierde din calități și aderență.”

Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro

Whatsapp LinkedIn
cod rutier șoferi iarnă amenzi
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Comuna unde curge apă neagră la robinet prin ţevi de petrol. Localnicii plătesc facturi de sute de lei. Reacţia furnizorului. "E bună de băut"
Videoclipul zilei
Citește și
Amenzi usturătoare pentru cei care opresc pe drum să facă poze în lanul de rapiță. Ce spune Codul Rutier
Se schimbă Codul Rutier. Șoferii riscă să rămână fără permis timp de zece ani dacă se urcă la...
Greșeala pe care o fac conducătorii auto foarte des îi poate costa scump. Ce indicator rutier ignoră...
Noi schimbări în Codul Rutier! Anunț important pentru șoferii pe două roți. Cum îi afectează...
Video recomandate
Video
Citește și