Specialist în resurse umane: "România nu oferă o școală în concordanță cu cerințele pieței". Cât contează notele și care este relevanța diplomelor pe piața muncii
Notele de la şcoală au fost mereu un subiect controversat. Mulţi se întreabă dacă sistemul românesc de notare este unul corect, alţii, dacă notele reflectă cu adevărat inteligenţa elevului. Cert este că deseori calificativele ajung să devină un stres suplimentar în viaţa copiilor şi adolescenţilor, mai ales că ştim bine, de ele depinde viitorul elevilor.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 01 Iulie 2020, 16:25 | Actualizat: Miercuri, 01 Iulie 2020, 16:27- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
"Este clar că noi trăim acum într-o eră digitală, prin urmare joburile și meseriile se schimbă în funcție de timpuri.
Pot să spun că există două categorii: meseria unde omul obține ceva concret și ceea ce nu oferă o meserie concretă, domeniul foarte căutat și bine plătit, domeniul digital. Școala românescă nu produce o școală de meserii sau o facultate în concordanță cu ceea ce cere piața muncii acum", spune Mihaela, specialist în resurse umane.
Ce sfat le este oferit absolvenților de liceu care au pasiuni în domeniul artistic
"Eu, ca tânăr la început de drum, trebuie să mă gândesc să fiu pe val. Ce înseamnă asta? Eu trebuie să înțeleg că din punct de vedere tehnologic, dacă știu să folosesc foarte bine un telefon mobil, rețelele de socializare, asta înseamnă că eu care sunt un tânăr de 20 de ani, 22, am niște competențe foarte bune într-o zonă în care, aparent, părinții sau bunicii m-au certat pentru ele.
Dar iată vești bune, angajatorii caută și plătesc în jur de 2.000 de euro net pe lună pentru un social media manager care trebuie să pună conținut de calitate pe rețelele sociale ale angajatorului", spune specialistul în resurse umane
Aceasta mai precizează faptul că tinerii au un avantaj super mare că nu li se mai cere un program de muncă de la 8 la 16, ci li se oferă flexibilitate.