După ce s-a văzut cu BAC-ul în căruță (în paranteză fie spus, acesta a fost trecut cu note frumușele, bravo lui!), vloggerul Selly (n.r. - pre numele său de non-olimpian Andrei Șelaru), idolul a milioane de copilași români, solistul unei trupe apreciate, ”5GANG”, actor în filme vizionate, a publicat, pe YouTube, un clipuleț de 20 de minute, viralizat imediat, în care a demontat, piuliță cu piuliță, școala românească actuală, arătând, în linii mari, inutilitatea ei. Ajuns la capitolul Istorie, subcapitolul ”domnii și domnitori”, Selly a scos artileria grea, la fel ca la concertele de la ”Arene”, unde trage în public cu spumă ori confetti dintr-o mitralieră de jucărie, fiind de părere că este o tâmpenie să înveți anii de domnie ai unor voievozi trecuți la cele veșnice acum mai bine de o juma' de mileniu.
La bază, băiatul are dreptate! Să ne concentrăm, nițeluș, pe Ioan Joldea.
Din căsătoria lui Petru Rareș (”puiul” natural al lui Ștefan cel Mare și Sfânt) cu Elena Ecaterina Brancovici, vine pe lume Ștefan Rareș, Ștefan cel Tânăr sau Ștefăniță-Vodă, cum vreți să-l pomeniți. Șade pe tronul Moldovei de la 24 mai 1551 până la 1 septembrie 1552, când - zice cronicarul Azarie - „...a fost tăiat în chip vrednic de milă, sub cort, vai ca pe un miel...Altceva n-a spus nimic, decât aceste cuvinte: <<o, săracă dreptate, pe tine te plâng și de tine suspin, căci tu ai pierit și ai murit înainte de mine>>". Cum scaunul domnesc este liber, Elena Ecaterina, muma lui Ștefăniță, se uită roată după un posibil...voievod. Îl zărește pe Ioan Joldea. Nu e Mușantin, nu are os domnesc. Pe cartea de muncă îi scrie ”comis”, e un apropiat al celor din fruntea țării. Pentru a menține coroana voievodală în sânul familiei, Elena Ecaterina îl propune pe Joldea la tron și îi dă acestuia mâna fiicei sale, Ruxandra, spre a putea fi ”uns”. Un izvor polonez îl socotea, deja, ca fiind ”căsătorit cu sora tiranului” (n.r. - Ștefan Rareș).
Grigore Ureche notează, în al său ”Letopiseț”, toate detaliile despre scurta domnie a lui Ioan Joldea
E 4 septembrie 1552 când marele vornic Gavril Moghilă, dimpreună cu hatmanul Ioan Sturza, îl ridică la domnie pe Joldea. Băieții aveau în intenție să treacă hotarul cu Polonia, pentru a-l aduce de aici pe Petru stolnicul, viitorul Alexandru Lăpușneanu, pe care doreau a-l înscăuna ca ”mare voievod și domn al Valahiei Mici”, dar au fost suciți pe drum. Joldea e plăcut la înfățișare, e ”proclamat voievod prin votul tumultos al mulțimii”, după cum scrie cronicarul Anton Maria Gratiani, pe 8 septembrie 1552. Noul domn, alături de o oaste mică, pleacă spre Suceava, locul Curții Domnești, spre a se sui, oficial, pe tron. Dar Lăpușneanu nu doarme. Aude că are un contracandidat serios, pleacă la drum cu o armată polonă păstorită de Pavel Seniawiski. Joldea nu știe acest lucru. Se oprește în satul Șipote, la popas. Aici exista o curte boierească, ce îndeplinea funcția de reședință a puternicului și vestitului mare boier și înalt dregător moldovean. Luca Arbore. Este trădat, iar hatmanul Negrilă, însărcinat cu prinderea sa, îl încătușează. Pentru că e 12 septembrie 1552, Joldea deține și azi, recordul de ”domnitorul cu cea mai mică perioadă de domnie, doar patru zile”. ”Au domnit 3 zile, văleatul 7060 (1552) septemvrie”, notează Grigore Ureche.
Alexandru Lăpușneanu devine domn la Hârlău, cu refacerea ceremonialului ungerii. Este dus, dimpreună cu ”toți marii boieri care erau cu dânsul și iertat”, scriu cronicarii. Dar apare înaintea învingătorului, care poruncește ca fostul său rival să ”fie însemnat la nas”, pentru a nu mai emite pretenții la tron și dat la călugărie. Ioan Joldea (care n-a apucat să fie înscăunat), se va stinge într-o mănăstire din Moldova, unde purta un nume monahal.
Peste 500 de ani, vloggerul Selly e de părere că nu e normal să-ți încarci memoria cu astfel de lucruri nefolositoare: nici cu povestea lui Joldea, domnitorul de câteva zile, nici cu istorioara lui Constantin Mavrocordat, cel cu 10 domnii: șase în Țara Româneacă, patru în Moldova...Iar ca el sunt cei 800.000 de oameni care l-au privit și ascultat în primele 24 de ore de la publicarea ”manifestului” sellyan.
Un "Arlechin" din bogata serie a lui Corneliu Baba, scos la licitaţie de la 6.000 de euro... „Medicii l-au declarat ca și mort! Am plâns toți trei la căpătâiul lui, dar el nu s-a lăsat! A învins COVID-19, iar acum...