STUDIU: Licopenul, antioxidantul mai puternic decât vitamina C. Crește imunitatea organismului cu o rapiditatea inimaginabilă
Şi cum suntem într-un sezon bogat în fructe şi legume sfatul nutriţioniştilor este să profităm cât mai mult. De exemplu roşiile, vedetele meniurilor de vară sunt hrană dar pot deveni şi tratament. Datorită licopenului acel antioxidant care le dă culoarea roşie sau portocalie şi care este mai puternic decât vitamina C, spun studiile ştiinţifice
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 22 Iulie 2020, 15:40 | Actualizat: Miercuri, 22 Iulie 2020, 15:42Studiile au demonstrat că licopenul este un fitonutrient care previne apariţia celulelor canceroase şi încetineşte dezvoltarea acestora.
"Cea mai importanta sursa sunt fructele si legumele colorate oranj-rosii, principalele sunt tomatele, rosiile, in special tomatele concentrate, sucul de rosii sau pasta, ketchup, acolo gasim o cantitate importanta de licopen. De altfel exista si suplimentele orale, prefer ingredientele naturale", spune spune Amalia Anghel, medic dermatolog.
Practic, de fiecare dată când consumăm alimentele bogate în licopen, organismul nostru are de câştigat.
"Ne protejeaza in primul rand de arsurile solare si blocheaza radiatia razelor UV asupra pielii. bineinteles ne protejeaza impotriva aparitiei cancerului de piele, are efect antioxidant important si ne previne aparitia imbatranirii, asa cum spuneam", spune Amalia Anghel, medic dermatolog.
"Așadar, putem spune despre licopen că este nutrientul vedeta al verii. Într-un singur pahar cu suc de rosii, avem doza necesara de licopen, care ne protejeaza de razele ultra violete. Recomandarea specialistilor este sa fie consumat dimineata, inainte de expunerea la soare", spune Georgiana Ion, reporter Observator.
Este foarte important cum alegeţi roşiile atunci când faceţi cumpărături. Studiile au arătat că roşiilor forţate să crească le lipseşte licopenul, aşa ca doar pulpă de culoare roşu aprins vă garantează că veţi găsi în interior toate beneficiile.
"Este fortata sa fie rosie. Pe cand aceasta este rosie rosie. Sigur asta are licopen mai mult decat aceasta care este fortata, uitati, este aproape verde", spune Wasim Nazer, medic nutriționist.
Dacă vă plac salatele, nu uitaţi să adăugaţi puţin ulei, deoarece licopenul este liposolubil şi se absoarbe cel mai bine în prezenţa grăsimilor.
"Este foarte important atunci cand mancam o rosie, o salata de rosii, sa punem o lingurita de ulei, de ulei de masline. Sau cand mancam ceva rosu, sa luam si ceva grasimi pe langa el, ca sa putem sa castigam tot licopenul din el", mai spune Wasim Nazer, medic nutriționist.
La final, nu uităm nici de desert, licopenul din felia aceea de pepene, tocmai scoasă de la frigider este un adevărat balsam pentru rinichii noştri şi scade riscul afecţiunilor inimii cu până la 59%, spun nutriţioniştii.