Tot ce trebuie să știi despre coronavirus, în zece puncte! Cum ne ferim și ce trebuie să facem când apar primele semne de boală: „NU purtați măști pe față”
Unul dintre cei mai renumiți cercetători de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) a sintetizat în zece puncte toate informațiile pe care trebuie să le știm despre coronavirus. Cum ne putem proteja și ce trebuie să facem atunci când observăm primele simptome.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 11 Martie 2020, 17:02 | Actualizat: Miercuri, 11 Martie 2020, 17:04Zece puncte esențiale, pe care toată lumea trebuie să le cunoască ca pe tabla înmulțirii, despre coronavirus. Profesorul Manolis Kellis, unu dintre cei mai respectați cercetători de la MIT a prezentat o sinteză a crizei provocate de COVID-19.
1. Virusul este contagios și în stadiu asimptomatic. Asta înseamnă că poți fi purtător și poți răspândi COVID-19 fără să îți dai seama. Pentru a ține sub control, pe cât posibil, propagarea, evitați aglomerațiile, nu mai dați mâna cu alte persoane și nu vă mai atingeți fața.
2. Motivele principale pentru care numărul celor infectați, la nivel global, este încă relativ mic, sunt măsurile draconice de prevenție. Fără ele, am vorbi despre milioane de de fatalități doar în China, într-un interval de timp foarte scurt.
3. Nu luați coronavirusul ca pe o glumă! Este mai contagios decât gripa, are o rată de mortalitate mai mare decât gripa, avem imunitate scăzută față de acest virus, nu există vaccin împotriva lui. O schimbare oricât de mică poate duce de la 10.000 de morți la 50 de milioane. Nu subestimați acest virus!
Miturile despre coronavirus, demontate
4. NU purtați măști pe față! Nu fac decât să strângă bacterii și virusuri pe care, mai apoi, o să vi le împrăștiați pe față, prin casă. Dacă sunteți bolnavi și trebuie să ieșiți afară, DA, atunci este necesar să folosiți măștile. Nu le mai cumpărați în cantități industriale, o să lăsați spitalele cu stocuri pe zero, iar personalul medical chiar are nevoie de ele.
5. Dacă sunteți bolnavi si aveți simptome moderate de gripă, stați acasă, evitați mersul la spital. Chiar dacă aveți coronavirus, nu au cu ce să vă ajute la spital, dacă aveți doar o formă moderată. Lăsați paturile libere pentru persoanele cu forme grave.
6. Considerați toate suprafețele din jurul vostru infectate. Spălați-vă des pe mâini. Evitați să vă atingeți fața. Ștergeți telefonul cu șervețele dezinfectante și nu îl țineți în pat. Deschideți ușile cu cotul sau piciorul. Pupați copiii cât vreți, între voi oricum se face un schimb constant de bacterii și virusuri, dar țineți-i departe de surse externe de infectare. Cu timpul, aceste gesturi vor deveni reflex și cine știe, poate anul viitor, cu reguli de igienă mai bune, nu vom mai fi la fel de afectați.
7. Este momentul să exagerăm cu măsurile de siguranță. Așa, putem minimiza cazurile de îmbolnăvire și ajutăm și sistemul medical să facă față mai bine cazurilor deja depistate.
Următoarele săptămâni sunt cruciale
8. În cele din urmă, sperăm, încălzirea vremii a încetini răspândirea coronavirusului. Avem șanse mari ca la următorul sezon de COVID-19 să fim mai rezistenți din punct de vedere imunitar, poate vom avea și un vaccin. Următoarele săptămâni sunt cruciale: trebuie să ne comportăm de parcă am avea de-a face cu o pandemie. Doar așa putem preveni una.
9. Este minunat să petreci timp mai mult cu familia! Renunțați la ieșiri în oraș, deplasări. Nu veți regreta, garantat!
10. Este vital să aveți încredere în informații oferite de surse medicale. Fără eforturile uriașe ale specialiștilor, am avea de-a face cu milioane de fatalități în acest moment, iar noi am sta și ne-am întreba de ce suntem pedepsiți de divinitate.
Concluzie: Nu intrați în panică, dar nici nu subestimați ce se întâmplă. Fiți raționali, gândiți-vă la siguranța celor din jurul vostru, a scris Kellis.