Simona Halep, prima apariție publică după suspendarea de 4 ani. Sportiva a avut un scurt discurs pe scenă
Simona Halep a participat la un eveniment caritabil pe 1 octombrie 2023. A fost prima apariție publică a sportivei după suspendarea de 4 ani.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 02 Octombrie 2023, 11:30 | Actualizat: Luni, 02 Octombrie 2023, 12:07- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Simona Halep a fost prezentă la un eveniment cu ocazia Zilei Internaționale a Luptei Împotriva Cancerului la Sân. Sportiva a purtat o rochie elegantă, roz, cu umerii goi. Tenismena a avut chiar și un scurt discurs pe scenă, despre tema întâlnirii.
Simona Halep a vorbit despre ea ca femeie, dar și ca sportivă, în contextul în care încurajează prevenția. Fostul numărul 1 mondial a făcut un apel la toate femeile să aibă grijă de sănătatea lor și să-și facă controale în fiecare an.
Pe aceeași temăSimona Halep, prima apariție publică după suspendarea din tenis
„Sunt extrem de onorată de această invitație. E o mare onoare și o mare bucurie să fiu alături de 'Fundația Renașterea'.
Ca sportivă, dar mai ales ca femeie, știu cât de importantă este prevenția, așa că le rog pe toate femeile din țara noastră să meargă anual la controalele medicale.
Sănătatea este cea mai importantă și asta o spun din tot sufletul, mai ales în aceste momente. Să aprindem împreună lumina roz a speranței și a renașterii", a spus Simona Halep, pe scenă, potrivit gsp.ro
Simona Halep a fost suspendată din tenis pentru 4 ani. Imediat după ce a aflat de decizia suspendării, Halep a afirmat că va face tot ce îi stă în putere pentru a demonstra că este nevinovată.
Pe aceeași temăHalep, de două ori campioană de Grand Slam, în vârstă de 31 de ani, a fost acuzată de două încălcări separate ale TADP. Prima se referea la un rezultat negativ (AAF) pentru substanţa interzisă roxadustat la US Open din 2022, efectuat prin teste regulate de urină în timpul competiţiei. Cea de-a doua acuzaţie se referea la nereguli în paşaportul biologic al sportivului (ABP).
Tribunalul independent, înfiinţat de Sport Resolutions, s-a reunit la 28 şi 29 iunie 2023 la Londra şi a audiat martori experţi ştiinţifici în numele lui Halep şi al ITIA, jucătoarea depunând, de asemenea, mărturii direct în faţa comisiei în cadrul procedurilor.
La 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a constatat că jucătoarea a comis încălcări intenţionate ale regulilor antidoping în temeiul articolului 2 din TADP:
- Prezenţa şi utilizarea roxadustatului, aşa cum s-a evidenţiat în proba de urină a lui Halep recoltată la 29 august 2022 la US Open
- Utilizarea unei substanţe sau a unei metode interzise în cursul anului 2022, pe baza recoltării şi analizei a 51 de probe de sânge furnizate de jucătoare în cadrul programului ABP
Tribunalul a acceptat argumentul lui Halep potrivit căruia ar fi luat un supliment contaminat, dar a stabilit că volumul ingerat de jucătoare nu ar fi putut duce la concentraţia de roxadustat găsită în proba pozitivă.
Acuzaţia ABP a fost, de asemenea, menţinută, tribunalul declarând că nu are niciun motiv să se îndoiască de "opinia puternică" unanimă la care a ajuns fiecare dintre cei trei experţi independenţi ai Unităţii de gestionare a paşapoartelor sportivilor (APMU), potrivit căreia "dopajul probabil" a fost explicaţia pentru neregulile din profilul lui Halep.
Karen Moorhouse, director executiv al ITIA, a declarat: "După un proces de audiere complex şi riguros, salutăm decizia tribunalului independent. "Volumul probelor pe care tribunalul a trebuit să le ia în considerare atât în procedura roxadustat, cât şi în procedura ABP a fost substanţial.
"ITIA a urmat procesele corespunzătoare, aşa cum am face-o cu orice altă persoană - în conformitate cu Codul Mondial Antidoping - îndeplinindu-ne scopul şi responsabilitatea de a susţine principiul concurenţei loiale, în numele sportului. Juriul a recunoscut că procedura adecvată a fost urmată în cadrul deciziei scrise.
"Înţelegem interesul public semnificativ în aceste cazuri şi ne menţinem angajamentul de a fi cât mai transparenţi posibil, iar decizia completă va fi publicată în timp util."
Jucătoarea a chemat patru martori experţi: Profesorul Alvarez, profesorul Coquerel, profesorul Kintz şi Paul Scott.
ITIA a solicitat ca martor expert al AAF un singur martort: Dr. Daniel Eichner, preşedinte al Laboratorului de testare a medicinei sportive şi de cercetare din Salt Lake City, acreditat de WADA, responsabil de dezvoltarea unei metode de testare a roxadustatului aprobate de WADA.