Un tip de chipsuri, retrase din supermarket. Cumpărătorii sunt sfătuiți să nu le consume, deoarece conțin o substanță periculoasă
Alertă alimentară în România. Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a avertizat oamenii să nu consume un tip de chipsuri, care între timp au fost deja retrase de pe rafturile supermarketurilor. La ce riscuri se expun consumatorii.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Duminica, 12 Februarie 2023, 15:18 | Actualizat: Duminica, 12 Februarie 2023, 17:01Un sortiment de chipsuri cumpărat frecvent din magazine a fost retras de pe rafturile supermarketurilor, în urma descoperirii unei substanțe periculoase. În cazul în care deja le-au cumpărat, clienții sunt avertizați să nu consume alimentele. Anunțul făcut de ANSVSA.
Pe aceeași temăUn sortiment de chipsuri, retras dintr-un lanț de supermarketuri din România. Ce substanță a fost descoperită în produse
Potrivit informațiilor oferite de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), chipsurile au fost retrase de la vânzare din mai multe magazine, din cauza conţinutului ridicat de acrilamidă, o substanţă dăunătoare.
Cei care au cumpărat acest produs sunt sfătuiți să nu îl consume, fiind rugaţi să îl distrugă sau să îl returneze la magazinul de unde l-au cumpărat, cu bonul fiscal, până pe data de 17 martie. ANSVSA a transmis un avertisment oficial, explicând că cel care a semnalat această problemă a fost chiar furnizorul.
„S-a retras de la vânzare produsul Terra Chips Stripe&Blues 110 grame, lot: 228 A3, cu termenul de valabilitate: 29/03/2023. Retragerea produsului de pe piaţă şi rechemarea acestuia de la consumatori au fost declanşate la solicitarea furnizorului, constatându‐se un conţinut ridicat de acrilamidă. Toate produsele retrase urmează a fi distruse”, informează sursa anterior menționată.
Ce este acrilamida și cum putem să diminuăm cantitatea ei din mâncăruri
Acrilamida este o substanță dăunătoare care rezultă în urma încălzirii alimentelor bogate în amidon. Este oxidantă și provine di degradarea amidonului, mai ales după ce a fost prăjit la temperaturi foarte mari.
Aceasta se regăsește în mod preponderent în preparatele de patiserie, preparatele cu cartofi, precum cartofii prăjiți și chipsurile, dar și în cafea. Acrilamida generează cancer la animale și este dăunătoare și pentru om.
Pentru a reduce cantitatea sa din preparate, acestea trebuie prăjite mai puțin, până prind o culoare aurie, în cazul cartofilor, sau maro deschis, în cazul pâinii prăjite. De asemenea, ideal ar fi ca depozitarea cartofilor să nu fie făcută în frigider, ci mai degrabă într-un loc răcoros din casă.