Cât de sănătos este să nu consumi carne! Vegetarianismul, un stil de viață sau doar o modă?
În ultima perioadă, ies la iveală tot mai multe dovezi științifice care atestă faptul că o persoană vegetariană poate fi mai sănătoasă decât o persoană care are o alimentație bazată pe proteine animale.
Autor: Alexandra Putanu Publicat: Marti, 05 Noiembrie 2019, 10:41 | Actualizat: Marti, 05 Noiembrie 2019, 12:32Deşi se spune că dieta vegetariană este sănătoasă, unii oameni sunt de părere că este doar un moft și că cei care se încumetă să trăiască fără a se bucura de toată gama alimentelor, nu fac altceva decât să se mintă singuri. Chiar dacă părerile sunt împărțite, din ce în ce mai mulți oameni îmbrățișează astăzi acest mod de viață.
Specialiştii spun că prelungirea unei astfel de diete aduce după sine și o serie de riscuri. Copiii, bătrânii și femeile însărcinate fac parte din categoria persoanelor care au cel mai mult de suferit de pe urma unui regim alimentar vegetarian.
În cazul copiilor, pot apărea tulburări de creștere, tulburări ale sistemului nervos sau chiar anemie. Pe de altă parte, nici femeile însărcinate nu sunt ferite de probleme. În timpul sarcinii, este recomandat ca acestea să consume alimente care să asigure fătului toate substanțele nutritive necesare dezvoltării, dar să își asigure și propria sănătate.
Avantajele dietei vegetariene
Pe lângă faptul că acest stil de viață poate aduce un plus de energie celor care respectă cu strictețe aceste principii, dieta vegetariană mai promite să:
-scadă nivelul colesterolului total și al celui ”rău” din organism;
-prevină dezvoltarea diabetului de tip 2;
-să crească nivelul de antioxidanți din organism;
-să mențină greutatea corporală în parametri normali
Dezavantajele dietei vegetariene
Chiar dacă promite să respecte toate cele menționate mai sus, dieta bazată doar pe alimente vegetale vine și cu o serie de restricare trebuie respectate de către cei ții care doresc să adopte un astfel de mod de viață. Aceste restricții pot implica, pe lângă multe alte aspecte, chiar și interzicerea folosirii unor medicamente, deoarece au în componență gelatină animală, dar și:
-interdicția de a folosi creme care conțin lanolina (produs de origine animală), un produs care se găsește în farduri, detergenți, creme de față și multe altele;
-un consum restricționat de alimente și băuturi;
La aceaste restricții se mai adaugă și faptul că dieta vegetariană nu oferă organismului toate substanțele nutritive esențiale. Din acest motiv, persoanele care țin diete de tip vegetarian sunt predispuse la un deficit de proteine, calciu, fier, vitamina B12, vitamina D, acizii grași și Omega 3.
În plus, persoanele vegetariene care nu consumă fructe de mare, mai pot suferi și pierderi substanțiale de iod.
Totodată, dieta vegetariană scade nivelul de creatină esențială pentru fortificarea și construirea masei musculare.
Citeşte şi: Dieta metabolică de 13 zile. Slăbești peste 7 kilograme și reglezi tranzitul intestinal
Citeşte şi: Dieta daneză cu pui. Slăbești chiar și 10 kilograme, fără să te înfometezi
Sursă: editiadedimineata.ro