Antena

„Ori ne lăsați pe toți, ori pe niciunul!” Premieră absolută: pentru prima oară în 30 de ani, Nadia Comăneci a recunoscut cum a fugit din țară! Filmul unei vieți de 10

Pentru prima oară în 30 de ani, într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Sinteza zilei, Nadia Comăneci a acceptat să vorbească despre fuga ei din țară, despre sport de performanță, Securitate și presiuni politice. A recunoscut tot.

Autor: Mihai Ivascu Publicat: Marti, 17 Decembrie 2019, 10:11 | Actualizat: Marti, 17 Decembrie 2019, 19:09
Galerie de imagini
Montréal, 1976. Afișajul arăta „1.00” în loc de „10.00”.
Comitetul Olimpic și Sportiv Român

Un copil de 14 ani. O notă de 10. România comunistă. Titluri. Glorie. Povară. Nadia Comăneci. Despre nume știm. Mai știm și că, la Revoluție, Nadia nu era în țară. Ci în America. Atât de sonor e numele, că a scos omul din peisaj. Nu și pentru noi. Pentru prima oară în 30 de ani, într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Sinteza zilei, omul Nadia Comăneci a acceptat să vorbească despre fuga ei din România, despre sport de performanță, Securitate și presiuni politice. A recunoscut tot.

„Cred că fiecare gimnastă vrea să lase ceva în urmă. În acel moment, noi eram cei mai buni.”

Nadia spune „noi, românii”. A rămas un om modest. Nu noi. Ea. Ea era cea mai bună. Într-o Românie care-și aștepta rația de libertate la o coadă care nu părea să se mai termine vreodată, un copil de 14 ani executa săritura perfectă la Montréal, într-o altă lume, liberă. Un copil de 14 ani, într-o fracțiune de secundă, în prima zi de concurs, în aer, schimbă cursul istoriei. Românii tresar. Presa vuiește. 10. 10. 10. 10. 10. 10. Șase de 10. Imposibil. Nadia se uită la panou. Zâmbește confuză. Pe panou scrie 1.00. Până la Nadia, nu exista nota 10.00 în afișajul electronic. Zâmbește, caută cu ochii.

„Doamnelor și domnilor, ne cerem scuze că nu putem prezenta nota, dar s-a luat primul 10 din istoria Jocurilor Olimpice!” Mulțimea erupe. Nadia nu înțelege. Nu înțelege că ea, o fetiță amărâtă din Onești, a reușit să devină, din chiar acea clipă, cea mai iubită româncă din toate timpurile.

„Ce aveam în Onești? Era groapa de nisip, un leagăn, bara unde mama bătea covorul. Cam atât aveam.”

Avea atât și-și dorea mai mult. Norocul, zice ea, a fost că sala de gimnastică era aproape de unde locuia. „Pe vremea aceea, aveam timp pentru sport. Sportul era important.” Însă o zi nu și-a pus problema că ce face ea e sport de performanță. Béla și Márta Károlyi, antrenorii ei, știau foarte bine treaba asta. Béla o ochise în curtea școlii generale din Onești. Nadia avea 6 ani, era în pauză, se juca, făcea roata. Privind-o, Béla s-a convins. A cooptat-o pe loc pentru școala de gimnastică pe care o înființase alături de soția lui.

În 1975, Nadia participă la Campionatele Europene de la Skien, Norvegia. E primul ei succes la scară mare, cu trei medalii de aur și una de argint. Într-o declarație video de arhivă, o Nadia cu codiție privește vesel fix în camera de filmat. „Ți-a fost teamă de celelalte concurente?”, o întreabă reporterul. „Nu mi-a fost teamă. Voi lucra cât de bine pot la aparate și exercițiile vor vorbi în locul meu.”

Nadia de azi se emoționează când povestește: „Când am urcat pe podium, mă gândeam la ai mei. Nu cred că am realizat exact ce s-a întâmplat.” Se întâmplase aurul pentru România, așa că Partidul ciulește urechile la gimnastele din Onești. Încep simulările cu public, programul se intensifică, fetele lucrează cu psihologi care, fără ca ele să conștientizeze, le aplică zilnic terapie motivațională. România trebuie să câștige mereu. E directivă de stat.

Și am ajuns la Montréal. „Antrenamentul pe podium era mai important decât concursul. Fiindcă arbitrele veneau și notau – ce face, unde are probleme, unde s-ar putea să greșească. De fapt, erai deja clasată.”

„Zeița de la Montréal”, „Românca perfectă”, „Copilul fenomen”

Nadia a ajuns la Montréal printr-o excepție de la regulă! În mod normal, trebuia să ai 15 ani ca să participi la Jocurile Olimpice. În situații excepționale, puteai participa dacă împlineai 15 în anul respectiv. Cazul Nadiei. Cu 2 minute înainte de succes, nici măcar nume n-avea. Era un număr pe un tabel. Ultima din competiție. „073”, ține minte și astăzi.

Recomandari A1

N-avea condițiile de trai ale participantelor din Occident, și a fost cea mai bună, nu avea acces la informații de specialitate, însă nu pleca de-acasă fără un plan A, B și C pentru fiecare probă în parte. Ambiție pură. „Aveam un carnețel de antrenament în care scriam singură ce am făcut bine și ce nu.” Câștigul n-a fost întâmplător, dar întâmplarea i-a schimbat viața.

„Fiecare sport ți se predă. Tu trebuie să înveți mai mult decât ți se predă.”

Acasă e așteptată ca un erou național. La aeroport, un haos de nedescris. „Aveam o păpușă în brațe și medaliile la gât. Când am văzut zece mii de oameni, m-am întors înapoi în avion. M-am speriat.” Drumul către casă, la fel. „Din București până-n Onești, la fiecare intrare în județ, mii de oameni cu flori, nu se mai putea circula.”

Medalia de „Erou al Muncii Socialiste” i-o pune de gât chiar Ceaușescu. Să nu credeți că s-a îmbogățit – n-a văzut un dolar din competițiile câștigate. Toată valuta i-o confisca statul. În sport, de-acum înainte, e vânată la fiecare greșeală. Ia aur, dar și argint sau bronz. Pretențiile cresc, iar la noi e din ce în ce mai greu de trăit.

„Nu știu dacă e vreun lucru pe care-l fac acum care să nu fie conectat cu faptul că am pășit în sala aia de gimnastică. Gimnastica a fost salvarea vieții mele.”

În 1981, soții Károlyi, vechii ei mentori, se refugiază în State. De frică, PCR sistează toate deplasările internaționale ale Nadiei. Nici în competiție la bulgari n-o mai lasă. Totuși, la insistențele americanilor, participă, mai mult onorific decât pe bune, la Jocurile Olimpice din 1984, la Los Angeles.

„Suntem supraviețuitori noi, românii. Cred că mare parte din generația de astăzi nici nu-și imaginează cum era atunci. Nu aveam căldură. Dormeam în bucătărie. Nu numai eu. Cred că eu și jumătate din țară. Important e că eram împreună. Familia era importantă.”

„Dacă m-aș întoarce în acel moment, n-aș mai lua decizia să plec. A fost o decizie inconștientă, luată în mare disperare.” La 28 de ani, Nadia era aproape înfrântă de sistem. Rămăsese blocată undeva în capitolul Montréal, de-atunci nimeni nu-i mai dăduse vreo șansă reală să crească. România era un stat comunist și situația trebuia acceptată ca atare. Securiștii o filau zilnic pe Nadia, gimnasta deja se obișnuise cu noua „normalitate” a vieții ei.

Până într-o zi. Într-o bună zi, când și-a dat seama că ea și fata pe care americanii au pus-o pe copertele revistelor Time, Life sau Newsweek din '76 sunt una și aceeași persoană. Se uită-n jur – o casă dezolantă, frigiderul gol, frig. Cine a fost „Zeița de la Montréal”? Ea?! Ea.

Atunci, dacă a avut ambiția să fie cea mai bună din lume, dacă și-a sacrificat copilăria în favoarea bârnei și paralelelor, dacă a îndurat mii de ore de muncă fără să scâncească, să aibă și ambiția de a înțelege ceva, cât de puțin, din imensa ei reușită. S-a hotărât. Își pregătește fuga din țară.

„Nu îmi vine să cred că am făcut ce am făcut”

Ca să nu dea de bănuit securiștilor care o filau, împreună cu fratele ei, Adrian, Nadia face nenumărate vizite la Sânnicolau Mare, punct prin care vor părăsi țara. „Să pară că aveam rude acolo.” Într-un grup de 6 persoane, ajutați de un român stabilit în America, în noaptea de 27 spre 28 noiembrie, Nadia Comăneci trece ilegal granița către Ungaria.

De trecut, trec. În satul Kiszombor însă, doi greniceri îi prind și-i duc la un post de poliție maghiar. Pe Nadia o recunosc, pe ceilalți vor să-i trimită acasă. Cu verticalitate de sportiv neînfricat, Nadia le dă un ultimatum polițiștilor: „Ori ne lăsați pe toți, ori pe niciunul.”

„Și ne-au lăsat. Din Ungaria am plecat în Austria, am sărit vreo șapte garduri ghimpate. Trebuia să mergem pe unde nu umbla lumea. Cei care conduceau (n.r. operațiunea) aveau un far spart, era noapte. Ne-au spus să nu ieșim decât dacă vedem o mașină cu un singur far: Nu vorbiți, și dacă vă somează cineva, nu alergați, că vă împușcă.”

Ajunsă în Austria, Nadia merge glonț la ambasada S.U.A. Când au văzut-o, în nici 2 ore i-au aranjat un zbor către New York. Pe 2 decembrie 1989 pășea pe pământ american. La sosire, zeci de jurnaliști. „Nadia, pentru presa din exil! Uită-te un pic la noi!”, exclamă un reporter din grup. „De ce ai plecat?” „De ce am plecat? Că am vrut să fiu liberă.”

O libertate de care, în câteva săptămâni, se vor bucura toți românii. În decembrie '89, colivia comunistă se face surcele. CNN reușește o legătură transcontinentală între Nadia, aflată în platoul TV din New York, și Adrian și mama lor, pe acoperișul unei clădiri din București. Discuția familiei reunite e în direct, urmărită de milioane de telespectatori americani. „Ce e cu Revoluția aia acolo, ce s-a întâmplat la voi?”, își întreabă Nadia fratele. „Se săturase lumea”, răspunde Adrian.

Mai departe, viața. Și la noi, și la ea. Devine imagine și ambasador pentru diverse brand-uri sportive. Îl cunoaște pe Bart Conner, tot gimnast, se căsătoresc în România, fac un copil, pe Dylan. Stă la masă cu cei mai importanți oameni ai lumii. Investește enorm în țara ei. Între multe altele, deschide la București o clinică de caritate pentru copii nevoiași.

În America, la Oklahoma, ea și Bart au înființat unul dintre cele mai importante centre de gimnastică din lume. Astfel, Nadia își trăiește visul în fiecare zi: să crească excelența în sport. Să dea mai departe.

„O familie, asta încerc eu să fim aici”, încheie cea mai mare gimnastă a României. Nadia râde stins. La final de interviu, are lacrimi în ochi.

Whatsapp LinkedIn
nadia comaneci fuga din tara 30 de ani montreal america revolutie
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Maria, Regina României e producția bazată pe fapte reale, cu Roxana Lupu în rolul principal. Urmărește filmul istoric românesc disponibil în AntenaPLAY.
Stirile zilei Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Citește și
Nadia Comăneci face sport cu Arnold Schwarzenegger în fiecare dimineață. Cum s-au pozat cei doi la un...
Nadia Comăneci îl felicită pe David Popovici. Mesajul de la fata de 10 a gimnasticii către băiatul de...
Nadia Comăneci, mesaj emoționant pentru David Popovici. Cum l-a cunoscut gimnasta de 10 pe noul star al...
Celebra actriță Thalia, mesaj emoționant pentru Nadia Comăneci. Ce au în comun cele două
Video recomandate
Video
Citește și
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci roșii în fiecare zi: beneficii și contraindicații Catine.ro
Afra Saraçoğlu a fost comparată cu Alisa Sezen Sever. Cine este actrița în vârstă de 17 ani Happy Channel
„Sunt două explicaţii mari!” De ce se bucură Piedone de un sprijin atât de mare în rândul alegătorilor? Libertatea.ro
Paradox sau normalitate: De ce a ajuns motorina să fie mai ieftină ca benzina. Ce se va întâmpla din... Ziare.com
Ce s-a ales de femeia care a fost timp de 8 ani amanta fratelui soţului său. Cum arată la 41 de ani AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și... Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie HelloTaste.ro
Când se poate spăla după Paște. Zilele din Săptămâna Luminată când sunt interzise treburile casnice Antena3.ro
Ce se întâmplă după ce te lași de fumat. Experții au dezvăluit schimbările care au loc în corp useit
Horoscopul zilei de 8 mai 2024. Gemenii descoperă dragostea adevărată. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
GRAFIC: Cât timp îi ia unui hacker să-ți spargă parola în 2024. Dacă o ai simplă, nu ai nicio șansă să te... Wall-Street
Când îți poți spune povestea fără să plângi, înseamnă că te-ai vindecat Kudika
Ce ar trebui să faci, conform datei de naștere, pentru mai mulți bani în a doua jumătate a lui 2024. Detaliul... Playtech
Se spală sau nu în a treia zi de Paște? Ce spun preoții despre Marțea Albă Redactia.ro
Tradiţia care se respectă cu stricteţe în a doua zi de Paşte într-un sat din Alba. Ce este "Statu' la vase" Observator
Alimente cu proprietăți antiinflamatoare. Conținutul acestora poate preveni simptomele MediCOOL
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică HelloTaste
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a lăsat să se înțeleagă că are un... ProSport
Ce BILEȚEL a lăsat un maturător din Vaslui, în parbrizul mașinii, unui șofer care a parcat neregulamentar:... Gandul
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu... CanCan
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje DeParinti
Adele a împlinit 36 de ani. Cântăreața este foarte fericită alături de familia ei și se bucură de o viață... ZUTV
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc UseIT
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere Hello Taste
Ultimele știri
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandra Veber a cedat și nu și-a mai putut stăpâni reacțiile, la aflarea notelor. Ce a urmat
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Cine a intrat la duel după battle-ul opt. A avut loc o situație neașteptată. Irina Fodor a intervenit
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Orlando Zaharia a lovit cu cea mai „periculoasă” amuletă din sezonul 13. Ce a urmat în bucătărie
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Sautner, amuleta care a dezlănțuit haosul în bucătărie. Ce a făcut Alexandra Veber
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Irina Fodor, anunț important despre battle-ul opt. Ce a putut să facă echipa roz
Horoscop zilnic 8 mai 2024. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Ce fel de tată este CRBL. Artistul a dezvăluit ce relație are cu fiica sa adolescentă, Alessia
Mireasa sezonul 7. Simona, apariție în mediul online alături de un tânăr misterios. Cine este bărbatul, de fapt
Mireasa sezonul 9, 7 mai 2024. Un cuplu a câștigat o ieșire la munte, după un task spontan
Mai multe