Halloween. Cum o sărbătoare agrară a devenit fenomenul global de astăzi
La sfârșitul lunii octombrie, visul american se traduce prin sărbătorirea Halloweenului. O sărbătoare păgână care a acaparat întreg globul. Dar de unde vine și cum a ajuns să se extindă atât de puterni?
Autor: Camelia Moldoveanu Publicat: Joi, 31 Octombrie 2019, 08:00 | Actualizat: Joi, 31 Octombrie 2019, 08:11Halloween. În „Moartea părăsește petrecerea”, scriitorul David J. Skal explică originea și evoluția unei sărbători păgâne care astăzi este o armă puternică a colonizării culturale.
Născut în Ohio în 1952, Skal este un „expert în cultura horrorului”, titlu obținut datorită cunoștințelor sale despre horrorul clasic hollywoodian, viața și opera lui Bram Stoker sau eseurile sale despre cultura populară, precum spectacolul Monster și Halloween.
Tradiții legate de anotimpuri și culturi există în toate societățile. În cazul culturii occidentale, Biserica Creștină timpurie a implementat multe dintre cele mai importante sărbători pentru a coincide cu sărbătorile păgâne antice. Astăzi le numim Halloween și Crăciun , dar totul a făcut parte din efortul de a converti păgânii în creștini. , spune Skal.
Pe lângă legătura sa cu natura sau religia, Halloween are un caracter periclitant marcant. Halloween-ul are multe asemănări cu sărbătorile europene antice, cum ar fi Sărbătoarea Nebunilor, în care, pentru o zi, oamenii obișnuiți erau îmbrăcați în regi dar nu dădeau și ordine. La începutul secolului XX, în Statele Unite se obișnuia ca copiii albi să fie vopsiți în negru și invers. Deși costumele rasiale de astăzi sunt tabu, oamenilor le place să profite de orice ocazie pentru a fi dezinhibați. Cu alte cuvinte, Halloween le permite oamenilor să transforme acea dorință de a rupe convențiile sociale într-un ritual controlat.
Și uite așa, o simplă sărbătoare agricolă, veche și depășită, a ajuns să fie o zi în care oamenii trec peste urât și îl îmbrățișează. Desigur, atunci fiecare comunitate se raportează la morți într-un mod diferit. Americanii, prin creații precum Dracula și Casper, în timp ce cultura latină îi cinstește pe cei decedați.
Halloween a fost la un pas să dispară în 2001
În 2001, după atacurile din 11 septembrie, mulți americani au cerut să suspende festivitățile, considerând că glumele despre morți erau o lipsă de repect la adresa celor decedați. Turnurile gemene s-au prăbușit însă nu au împiedicat oamenii să petreacă. O altă parte a populației a susținut însă că terorismul nu va condiționa viața lor și, nu numai că au purtat turbane și îmbrăcăminte musulmană, dar au completat costumul și cu măști ale lui Bin Laden.
Sursa: elpais.com
Citește și:
Halloween 2019. Locuri bântuite din România pe care trebuie să le vizitezi
Halloween 2019. Ce tradiții și superstiții să respecți