- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Când pică Halloween 2019 și ce superstiții să respecți. Halloween 2019 pică în 2019 la data de 31 octombrie 2019. Este o sărbătoare păgână, comercială, care abundă în superstiții.
Halloween este sărbătorit în mai multe țări, cu precădere în Mexic, acolo unde oamenii cred că spiritele celor decedați vin printre noi și își vizitează casele unde au locuit atunci când trăiau. În SUA, spre exemplu, copiii merg la colindat de Halloween, având cunoscuta urare: ”Trick or treat”. Dacă nu primesc dulciuri, copiii fac glume proaste ”gazdelor”, murdărind ușile sau umplându-le cu hârtie igienică.
Halloween și legenda dovleacului
Halloween își are origini într-o veche legendă irlandeză, transportată apoi în America, ce-l are ca personaj principal pe Jack o’Lantern, un zgârgit, metamorfozat în celebrul dovleac de Halloween, pe care toți îl cunosc. Jack le juca feste tuturor, îndrăznind să-l provoace pe însuși Diavolul, căruia reușește să îi joace feste. Când Jack o’Lantern moare, porțile Raiului se închid pentru el, așa că ”apelează” din nou la Diavol, care refuză să ”îi facă loc” în haznaua iadului. Se sperie și îi cere măcar o călăuză pentru a hoinări în întuneric. Diavolul îi dă atunci un felinar, unealtă ce-i va deveni călăuză pentru eternitate.
Superstiții despre noaptea de Halloween
1. Halloween nu este noaptea vrăjitoarelor
În afară de celebrul dovleac cu felinar, vrăjitoarele sunt omniprezente în această sărbătoare. De ce? Răspunsul se găsește în vechea Europă, când se credea că vrăjitoarele se reunesc în nopțile de 30 aprilie, 31 octombrie.
2. De Halloween, morții nu se trezesc la viață
Superstiția provine de la vechii celți care sărbătoreau noaptea recoltelor în data de 31 octombrie, când mulțumeau divinității pentru recoletele bogate. Ei credeau că atunci morții se trezesc la viață.
3. Sperietoarele
Sperietoarele sunt folosite de țărani pentru a păzi recoltele de păsările care le-ar putea invada și distruge. Acest element a fost, ulterior, asociat cu sărbătoare, cel mai probabil din rațiuni economice.
Halloween în România. Cum se sărbătorește
Nici românii nu au rămas indiferenți la sărbătoarea ”neagră” ce a acaparat lumea. Adulții se deghizează și merg la petreceri temeatice, iar școlarii sărbătoresc, de regulă, tot prin costume, având diverse acțiuni, precum sculptarea dovlecilor și pictarea lor. Tu sărbătorești Halloween-ul?
Care este adevăratul Halloween românesc
Luând modele străine, și românii sărbătoresc Halloween. La români însă, adevăratul Halloween este considerat a fi noaptea de Sfântul Andrei, o lună mai târziu, pe 30 noiembrie.
Sfântul Andrei sau Sântandrei are o multitudine de superstiții populare, similare cu Halloween, nopatea terifiantă în care morții se trezesc la viață, și comercializată în aproape toată lumea, inclusiv în România.
De Halloween-ul românesc, în noaptea strogoilor (Ajunul Sfântului Andrei), se practică o serie de ritualuri provenite din credințe și superstiții ancestrale: se ung ușile, ferestrele cu usturoi contra strigoilor; se apăra vițele cu mac, sare; nu se mătura de teamă lupilor; dacaca este luna plină și cer senin, iarnă va fi moinoasă iar dacă este nor, ploaie, nea, zile vor fi mari; se fac vrăji de aflarea ursitei, de noroc, de dragoste - toate pentru a alunga Răul și a îmbrățișa Binele. Citește mai multe detalii AICI!
Citește și:
Halloween 2018. Top 5 filme horror de Halloween
Calendar ortodox 30 octombrie. Sfinții zilei: Cinstirea Mucenicilor Zenovie episcopul și Zenovia, sora sa... ȘAPTE reguli de bune maniere pe care trebuie să le cunoști...