Nicolae Pițiș a murit la vârsta de 83 de ani. Ce titlu special primise artistul din partea UNESCO
Îndrăgitul interpret de muzică folclorică Nicolae Pițiș a plecat dintre noi la vârsta de 83 de ani, miercuri, 30 noiembrie, lăsând în urmă o întreagă carieră destinată datinilor și cântecului popular. Anunțul a fost făcut de către primarul oraşului Târgu Lăpuş, Mitru Leşe.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 02 Decembrie 2022, 10:54 | Actualizat: Vineri, 02 Decembrie 2022, 13:10Rapsodul popular maramureșean Nicolae Pițiș s-a stins din viață în decursul zilei de miercuri, 30 noiembrie, la vârsta de 83 de ani. Anunțul decesului său a fost împărtășit cu admiratorii artistului de către primarul oraşului Târgu Lăpuş, Mitru Leşe, prin intermediul rețelelor de socializare.
Nicolae Pițiș a fost unul dintre cei mai apreciați interpreți de muzică populară veche, fiind orginar din zona Lăpușului. Arta sa a depășit însă granițele României, Pițiș fiind cunoscut și în străinătate pentru interpretările sale, repertoriul său fiind constituit din melodii vechi, care provin din folclorul maramureșean.
A murit Nicolae Pițiș, la vârsta de 83 de ani
În anul 2011, artistul a primit titlul de „tezaur uman viu” din partea UNESCO, fiind declarat unul dintre cei mai autentici interpreți ai doinei maramureșene. Nicolae Pițiș s-a născut în Lăpuşul Românesc, o localitate din Maramureş, la o distanță de 25 de kilometri de Baia Mare. Interpretul și-a petrecut întreaga viață în orașul natal, promovând straiele populare specifice zonei, pe care le purta cu mândrie.
Fiind un artist îndrăgit, care a dus mai departe tradițiile românești ale zonei, trecerea sa în neființă a fost anunțată chiar de către primarul orașului Târgu Lăpuș, prin intermediul unui mesaj publicat pe rețelele de socializare.
Nicolae Pițiș, unul dintre cei mai autentici interpreți ai doinei maramureșene. Distincțiile primite de-a lungul carierei
De-a lungul vieții sale, Nicolae Pițiș a fost recompensat cu numeroase distincții pentru activitatea sa profesională. Rapsodul a reprezentat România în cadrul mai multor evenimente culturale şi muzicale internaţionale, iar cântul său a impresionat și în străinătate.
Cu toate acestea, marele artist declara, cu modestia și simplitatea care l-au caracterizat, că nu știe dacă distincțiile primite de-a lungul carierei sunt neapărat meritul său.
În luna iulie a acestui an, interpretul de muzică folclorică a primit din partea episcopului ortodox al Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte Iustin, cea mai valoroasă distincție pentru mireni și anume „Crucea Voievodală Maramureșeană”. Artistul a primit, în urmă cu câțiva ani, și titlul de „Tezaur Uman Viu”, un proiect realizat la inițiativa Ministerului Culturii și UNESCO.
Un alt moment reprezentativ pentru cariera lui Nicole Pițiș a fost și contribuția sa în cadrul filmului „Pintea”, unde a intepretat vocal și instrumental cântecele cu noduri. Paiunea pentru muzică i-a fost insuflată de tatăl lui, care, la rândul său, a deprins dragostea pentru folclor tot din sânul familiei.