Balerina Alice Minoiu, soprana Zsuzsana Cerveni şi violonistul Mircea Lazăr, într-o campanie de susţinere a artei în pandemie
Balerinele Alice Minoiu, Rebecca Rudolf şi Raluca Jercea, soprana Zsuzsana Cerveni, violonistul Mircea Lazăr şi pianistul Andrei Licareţ s-au alăturat unei campanii care trage un semnal de alarmă privind impactul pe care îl are pandemia Covid-19 asupra artei.
Publicat: Sambata, 08 August 2020, 16:33 | Actualizat: Sambata, 08 August 2020, 16:37- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În videoclipul lansat online, cele trei balerine dansează pe melodia „Până când nu te iubeam”, reinterpretată de soprana Zsuzsana Cerveni, în comuna Secăria (Prahova).
Producţia a fost realizat în cadrul campaniei Arta pe Scena Nouă şi vrea să atragă atenţia asupra impactului puternic pe care îl are pandemia Covid-19 asupra artei.
Pentru că scenele de spectacol convenţionale nu mai sunt accesibile publicului din cauza măsurilor de protecţie dispuse de autorităţi, artiştii propun o scenă nouă, în natură.
„Trebuie să ne adaptăm şi să fim capabili să ducem arta mai departe, indiferent de vreme şi vremuri. Arta pe Scena Nouă este un proiect care s-a născut în contextul impactului pe care l-a avut noul tip de coronavirus asupra mediului cultural. Avem în noi resurse de a merge mai departe indiferent de context”, a transmis Alice Minoiu, iniţiatoarea proiectului.
Clipul prezintă o coregrafie originală, pusă în scenă de balerinele Alice Minoiu, Raluca Jercea şi Rebecca Rudolf.
„A fost o provocare să dansăm în poante pe pământul moale şi proaspăt plouat, o experinţă specială care nu se încadrează deloc în normele baletului clasic, dar care ne-a adus şi nouă foarte multe emoţii”, a declarat Rebecca Rudolf.
Raluca Jercea a spus: „Cultura suferă enorm în pandemie şi puţini sunt cei care se gândesc la artişti în această criză fără precedent. Acesta este un proiect care ne arată că arta nu se termină niciodată”.
Soprana a mărturisit că „au fost momente în timpul pandemiei în care atenţia mea nu a avut altă opţiune decât a se îndrepta spre interior, într-o căutare frenetică de echilibru, iar ce am găsit este originea realităţii mele, anume natura”.
„Ca artişti, mulţi dintre noi vedem această perioadă ca fiind o oportunitate de a investiga colţurile mai puţin frecventate ale sufletului nostru, şi de a folosi metode de expresie care scot in evidentă atât stările nebişnuite cu care ne confruntăm toţi în ultimul timp, cât şi melancolia frumuseţii atemporale a naturii şi a artei”, a declarat violonistul Mircea Lazăr.
Alice Minoiu este balerină la Opera Națională București şi director artistic pentru proiectele Ars Gratia Regalia. În ianuarie 2020, a organizat şi a fost director artistic pentru Gala de Balet „Carmen Sylva”, eveniment dedicat reginei Elisabeta a României, la care au participat unii dintre cei mai apreciaţi balerini ai lumii. În 2019, a dansat alături de Alina Cojocaru și Sergei Polunin, în „Romeo și Julieta”, producția coregrafului Johan Kobborg, care a fost prezentată pe Arena din Verona.
Zsuzsana Cerveni absolvit liceul de muzica „Dinu Lipatti" din Bucureşti în 2017, iar după participarea la concursul „Vocea României” şi-a continuat, începând cu 2018, formarea muzicală la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. La finele stagiunii 2018 - 2019, a debutat la Opera Naţională din Bucureşti în „Carmina Burana", de Carl Orff, apoi a cântat în „Peer Gynt", de Edvard Grieg, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. De asemenea, a susţinut un recital la ediţia 2019 a Festivalului Internaţional „George Enescu şi a cântat la gala de deschidere a TIFF 2020.
Mircea Lazăr a fost acceptat în 2009 la New World Symphony din Miami, al cărei fondator și director este dirijorul Filarmonicii din San Francisco, Michael Tilson Thomas. A cântat sub bagheta unor dirijori precum Michael Tilson Thomas, Andris Nelson, John Adams, Esa-Pekka Salonen, Riccardo Muti, Stephane Deneve, Osmo Vänskä. A susținut recitaluri și concerte atât în România, cât și în Stalele Unite. A colaborat cu violoniști precum Gil Shaham, Midori Goto, Christian Tetzlaff, Leila Josefowicz, Alexandru Gavrilovici, Sherban Lupu, Jamie Laredo şi Jenifer Koh.
Raluca Jercea este balerină la Opera Națională din București. S-a remarcat în spectacolul „Carmina Burana” (coregrafie de Davide Bombana). Reportoriul ei mai include roluri în „Endless Love", „Manon", „La Fille Mal Gardee", „The Dream Ballet" şi „Lacul Lebedelor".
Rebecca Rudolf a devenit de curând prima elevă din România acceptată la Academia de Balet Vaganova din Sankt Petersburg, una dintre cele mai prestigioase şcoli de balet din lume.
Andrei Licareţ, unul dintre cei mai talentaţi şi apreciaţi pianişti concertişti din România, a debutat în 1993 alături de orchestra „Jeunesses Musicales”. Şi-a început studiile muzicale de la vârsta de 5 ani, iar la 11 ani a debutat ca solist alături de Orchestra de Cameră a Filarmonicii din Bucureşti. A studiat cu Jacques Rouvier la Paris şi Berlin, iar cu legendarul profesor Leon Fleisher, la prestigiosul Conservator Peabody din Baltimore. În România, parcursul său muzical a fost sprijinit de reputaţi profesori de muzică. În aprilie 2013, a susţinut un recital la Chamber Hall la Filarmonica din Moscova, iar în februarie 2013 şi-a făcut debutul la Carnegie Hall, pe scena sălii Weill Recital Hall, cu un alt recital de succes. Are în palmares numeroase recitaluri şi concerte susţinute alături de reputate orchestre din ţară şi din străinătate, sub bagheta unor mari dirijori precum Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Jin Wang, Arnold Ostman şi Arie Vardi.
Sursa: News.ro