Castelul Banffy, locația Electric Castle, cel mai bântuit loc din România? Ce zic legendele locului?
Castelul Banffy întâmpină anual mii de festivalieri cu ocazia festivalului de muzică electronică Electric Castle. Iată ce zvonesc legendele despre castel.
Publicat: Miercuri, 17 Iulie 2019, 09:40 | Actualizat: Miercuri, 17 Iulie 2019, 09:41Castelul Banffy întâmpină anual mii de festivalieri cu ocazia festivalului de muzică electronică Electric Castle. Iată ce zvonesc legendele despre castel.
Transilvania se pregătește să primească mii de festivalieri iubitori ai muzicii electronice. Cel mai iubit festival al verii revine în 2019 cu peste 20 de nume celebre. În perioada 17-21 iulie, mii de oameni își dau întâlnire la Cluj-Napoca pentru a simți împreună vibrațiile Electric Castle.
Electric Castle a făcut și mai cunoscut castelul Banffy din Cluj, atât pentru turiștii români, cât și pentru cei străini. Castelul Banffy are o istorie fascinantă și o serie de legende demne de spus în întuneric, lângă un foc de tabără.
Datorită frumuseţii sale arhitectonice, castelul Banffy este supranumit "Versailles-ul Transilvaniei", dar lucrul pentru care a devenit cu adevărat cunoscut, îl reprezintă așa-zisele bântuiri de fantome. Iată care e magia castelului Banffy de la Bonțida, Cluj.
Legendele legate de Castelul Banffy de la Bonțida
Între anii 1437 şi 1543, familia Banffy a construit în Bonţida, aproape de Someşul Mic, un castel cu patru bastioane. Membrii acestei familii au locuit aici până în anul 1944, când au fost evacuaţi de germani, care voiau să transforme castelul în spital militar.
În 1944, castelul a fost folosit ca spital militar de către germani în timpul celui de-al doilea război mondial. În acea perioadă, în clădire au fost găzduiți mulți soldați care erau răniți sau pe patul de moarte, unii dintre aceștia chiar pierzându-și viața acolo.
Urmele acestui spital militar improvizat au rămas extrem de vizibile în clădirea care a fost jefuită și apoi incendiată de armata nemțească, iar ruinele acesteia au rămas adăpostul perfect pentru spiritele celor căzuți la datorie. Se spune că aceste fantome ar apărea din când în când în diferite părți ale castelului. Asemenea vedenii se spune că apăreau inclusiv copiilor care se jucau în zonă, în timp ce vegheau animalele cu care ieșeau la păscut.
O altă poveste cu fantasme implică o domniță de rang înalt care era apropiată familiei Banffy și care își înșela soțul pe teritoriul castelului. La un moment dat, se spune că aceasta a fost văzută de un grăjdar angajat la castel și că aceasta a ordonat ca acesta să fie ucis. Deși, o altă variantă a acestei legende spune că domnița s-ar fi hotărât să îl seducă și că l-ar fi ucis chiar ea, cu un cuțit, ca să se asigure că nu o dă de gol.
Indiferent de varianta pe care o crezi mai plauzibilă, finalul acesteia este unul asemănător: spiritul acelui grăjdar a rămas în incinta castelului și bântuie ruinele clădirii, apărând din când în când în diferite locuri ale castelului și provocând fenomene inexplicabile, precum lumină unde nu este curent electric sau consumarea unui bec în câteva ore. Se pare că becurile s-ar arde în fiecare zi în zonă.
După război, într-o parte a castelului a ajuns să funcţioneze o cooperativă agricolă, după care clădirea a servit ca depozit pentru diverse materiale. Recent, fundaţia "Transylvania Trust" a alocat două milioane de euro pentru a restaura o aripă a castelului şi capela. Desigur, legendele de acest gen dau frumusețe și personalitate unui loc care este și așa unul superb. Castelul este încă în proces de restaurare, însă se află pe lista celor mai periclitate 100 de monumente istorice. În prezent, castelul Banffy este renovat în proporţie de 20%. Pentru o restaurare totală, ar fi nevoie de aproximativ şapte milioane de euro.
Fenomenele stranii de la Castelul Banffy din Boținda
Două fete din Bonţida, Maria şi Ionela, au descoperit pe când aveau doar 10 ani un tunel subteran secret, care făcea legătura între Castelul Banffy şi biserica greco-catolică din localitate. În scurt timp, acest tunel a devenit noul loc de joacă preferat al copiilor. Tunelul era relativ mare, copiii descoperind în el şi ceva care semăna foarte mult cu un mijloc de transport ce fusese folosit, se pare, pentru a-i transporta în secret pe cei de la castel, la biserică. Când adulţii au aflat despre tunel, l-au astupat imediat, ca acesta să nu se prăbuşească peste copii.
Totuşi, înainte de astuparea tunelului, un grup de băieţi intraţi să se joace în subsol au fost luaţi prin surprindere de zeci de lilieci apăruţi din senin. Mulţi tineri se jucaseră de-a lungul timpului acolo şi nimeni nu văzuse niciodată lilieci. Mulți dintre localnici consideră că împrejurimile şi castelul sunt bântuite. De-a lungul timpului, mai multe persoane au declarat că ar fi fost martori ai apariţiilor stranii, bănuite a fi ale celor care au murit în timp ce castelul era folosit ca spital militar de către germani. Mulţi pretind că au văzut chiar siluete de soldaţi germani şi de oameni în cârje apărând, dispărând sau plimbându-se printre zidurile castelului.
Dacă acum castelul Banffy nu mai e pentru tine doar locul unde se desfășoară festivalul Electric Castle, atunci cu siguranță vei fi curios să-l vizitezi.
Citește și :
Electric Castle 2019. Program pe zile, artiști, locație, cazare și transport
Artiștii români deschid show-ul pe scena principală la Electric Castle 2019
Peste 20 de trupe celebre urcă pe scena de la Electric Castle în 2019
Mai multe informații despre Electric Castle se pot găsi pe site-ul festivalului: electriccastle.ro
Sursă foto : cluj.ro