Perfect pentru a fi servit cu pizza, sau a fi folosit la diverse sosuri, dar și mai gustos și mai sănătos este acest Ketchup preparat în casă fără conservanți!
Tot gustos și sănătos este și acest Sos de roșii picant și aromat, perfect pentru paste, fripturi și garnituri!
Ingrediente pentru Ketchup preparat în casă fără conservanți
- 3 kg roșii de grădină
- 3 kg ardei capia copți
- 1 ardei roșu, iute
- 3 cepe galbene, medii
- 100 ml ulei
- 100 ml oțet balsamic
- 5 căței de usturoi
- 3 linguri sare grunjoasă
- 150 g zahăr
- 1 linguriță busuioc uscat
- 1/2 linguriță oregano uscat
- 1/2 linguriță cimbru uscat
- 1/2 linguriță piper măcinat
- 1/2 linguriță pudră de ghimbir
- 2 foi de dafin
- 2 linguri amidon de porumb
Mod de preparare Ketchup preparat în casă fără conservanți
Trecem roșiile, tocate mărunt, prin separatorul de semințe și le punem la fiert într-un vas încăpător.
Lăsăm roșiile să fiarbă la foc mediu, până scad consistent, aproape la jumătate.
Curățăm ceapa, o tocăm cât de mărunt putem și o călim în ulei, împreună cu 2 căței de usturoi tăiați în rondele subțiri.
Când ceapa este bine pătrunsă, adăugăm 3-4 linguri de zahăr și amestecăm intens pentru a se carameliza ceapa uniform, apoi, după topirea zahărului, adăugăm oțetul balsamic.
Adăugăm apoi și ardeii copți, trecuți prin mașina de tocat, împreună cu un ardei iute, amestecăm bine totul și punem această compoziție în vasul cu roșii.
Lăsăm să fiarbă compoziția de ketchup aproximativ 30-40 de minute și începem să punem, treptat, sare și condimente.
Punem câte puțin din fiecare, lăsăm să fiarbă câteva minute, luăm ketchup într-o lingură, îl lăsăm să se răcească și îl gustăm.
Completăm cu sare, zahăr și condimente până obținem gustul care ne satisface.
Zahărul se pune în funcție de gustul ardeilor, pentru că și aceștia sunt dulci.
Spre final de fierbere se dizolvă amidonul în puțin ketchup răcit și se adaugă în vas, amestecând intens.
Tot spre final de fierbere se adaugă și restul de usturoi răzuit.
Amidonul de porumb se adaugă pentru a se lega mai bine ketchupul.
Ketchupul fierbinte se pune în sticlele sterilizate, tot fierbinți, se înfiletează capacele și se mai dau la cuptor pentru 5-6 minute cu flacăra aprinsă, apoi se lasă acolo până a doua zi, pentru a se răci treptat.
Dacă nu vrem să le mai dăm la cuptor, le învelim în pături și se vor răci tot lent, însă eu având deja cuptorul cald de la sterilizarea sticlelor, am apelat la această metodă.