Antena Căutare

Prăjitura „JOFFRE” e mai simplu de făcut decât crezi! De ce nu te-ai răsfăța și tu ca la restaurantul fraților Capșa, cei care au creat-o!

Delicioasa joffră, prăjitura pe care o savurăm din câteva înghițituri și a cărei rețetă este atât de simplă, are o istorie aparte. Deși are nume franțuzesc, a fost creată în România... în cinstea unui mareșal francez, direct de Frații Capșa. Noi îți oferim rețeta originală și dacă o vei respecta întocmai, nu ai cum să dai greș!

Delicioasa joffră, prăjitura pe care o savurăm din câteva înghițituri și a cărei rețetă este atât de simplă, are o istorie aparte. Deși are nume franțuzesc, a fost creată în România... în cinstea unui mareșal francez, direct de Frații Capșa. Noi îți oferim rețeta originală și dacă o vei respecta întocmai, nu ai cum să dai greș!

INGREDIENTE

10 gălbenuşuri

500 g zahăr

100 g cacao

125 ml apă

Se pun la fiert zahărul, cacaoa şi apa, se dau în clocot 5 minute şi se lasă puţin la răcit. În compoziţia caldă se adaugă pe rînd toate galbenuşurile. Compoziţia se împarte în trei parţi.

BLATUL

10 albuşuri

1 lingura făină

2 linguri pesmet fin

O parte din compoziţia initiala se amestecă cu 1 lingură de făină cu vîrf, 2 linguri de pesmet cu vîrf şi la sfarsit, de jos in sus, cu albuşurile bătute spumă, cu 2-3 linguri de zahăr;

Se rastoarnă într-o cratiţă de 3 kg, unsă şi tapetată şi se coace la foc potrivit, spre mic;

După coacere, blatul se răstoarnă pe un platou .

CREMA

400 g unt

2-3 linguri de zahăr

2 plicuri zahăr vanilat

esenţa de rom

3 linguri cacao (ness)

Celelalte două părţi din compozitia initiala, se amestecă cu untul şi se mixează foarte bine;

Se adaugă 2-3 linguri de zahăr, zahărul vanilat, esenţa de rom şi 3 linguri cacao (ness), se mixează foarte bine;

Se ţine la frigider o oră.

GLAZURA

50 g ciocolată

50 g zahăr

Se topesc 50 g ciocolată cu o lingura de apă la foc foarte slab sau pe baie de aburi;

Se freacă cu 50 g zahăr pînă devine o cremă moale.

ASAMBLARE

Blatul se taie în două, se pune crema între blaturi;

Se acoperă cu glazura;

Se lasa la rece pana a doua zi cand se poate servi.

Povestea delicioasei joffre, prăjitura creată de Capșa în cinstea unui mareșal francez

Totul s-a întâmplat în secolul trecut, mai exact în 1920. La acea vreme, celebrul mareşal francez Joseph Jacques Césaire Joffre, cunoscut şi ca Papa Joffre, sosea la Bucureşti, la invitaţia Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria. Mareşalul era trimis pentru a-l decora pe regele României cu "Medalia militară franceză", scrie turismistoric.ro.

Cofetarul Capșa nu găsea o rețetă potrivită, așa că a inventat una

„Însărcinat” și responsabil de masa invitatului special a fost celebrul cofetar Grigore Capşa, furnizor al Casei Regale. Cum nu găsea o rețetă potrivită pentru a crea un desert pentru a onora vizita ilustrului oaspete francez, Capşa a inventat o prăjitură!

A decis să îi dea numele mareșalului și a creat prăjitura de ciocolată a cărei formă cilindrică o sugera pe cea a caschetelor militare franceze. Şi pentru că mareşalul suferea de diabet, maestrul cofetar cu studii la Paris a preparat o prăjitură nici prea mică, nici prea mare, pentru a putea fi consumată fără riscuri de cel în onoarea căruia fusese inventată.

Desertul românesc cu nume trăsnit și gust divin! Trebuie să încerci „Sulancele” sau „Puțărlăii”!... VIDEO! Cheesecake cu banană, desertul care a înnebunit America și care se prepară cât ai zice: DELICIO(U)S!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Citește și
Ultimele știri
x