- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Gospodinele încep deja să pregătească dulceața, gem și zacuscă pentru iarnă. Un deliciu de sezon este zacusca de ghebe, iar ingredientul-secret care-i da o savoare aparte il gasiti in reteta noastra!
Ingrediente zacusca de ghebe:
3 kg de ghebe
1 kg de ceapă
3 kg de ardei capia sau gogoșari copți
1 L de suc de roșii sau 400-500g de bulion
piper boabe
sare
foi de dafin
600-700 ml ulei
Mod de preparare reteta zacusca ghebe:
Se îndeparteaza partea inferioară a cuibului de ghebe. Se spăla în foarte multe ape până se îndepărtează nisipul, frunzele, pământul de pe ghebe. După ce au fost bine alese și spălate se vor pune ghebele la fiert în apa cu sare. În timpul fierberii se va îndepărta spumă pe care o vor formă. După fierbere , ghebele se spăla sub jet de apa într-o sită apoi se lasă la scurs.
Citește și: Cum se prepară cea mai delicioasă zacuscă tradițională
Se curăță ceapa, se toacă sau se da pe răzătoare și se pune în uleiul încins pentru o călire ușoară.Când începe să devină sticloasă se adaugă apa fierbinte și se lasă să fiarbă amestecând din când în când și având grijă să nu se ardă. După ce ceapă este fiartă bine se adaugă ardeiul copt tăiat fâșii sau dat prin mașină de tocat.
Citește și: Zacuscă de vinete cu dovlecei
Se amestecă bine cu ceapa, iar după 1-2 minute se adaugă puțină apa fierbinte și se lasă la fiert până scade și începe să iasă uleiul la supafata. Se potrivește de sare. Între timp ghebele scurse bine se dau prin mașină de tocat. Se adaugă peste ardei și ceapă amestecând bine și aproape continuu. Se adaugă sucul de roșii, piperul și foile de dafin.
Citește și: Zacuscă de ciuperci. Două cele mai bune rețete de zacuscă făcută în casă
Se continuă fierberea amestecând mereu pentru evitarea prinderii de fundul cratiței. Zacusca este gata atunci când uleiul iese la suprafața. Se pune în borcane cu capac, fierbinte și se acoperă bine în pături până se răcesc. Cine dorește poate să introducă borcanele cu zacuscă la cuptor până își formează o crustă deasupra.
Citește și: Conserve pentru iarnă: Rețeta de zacuscă de ghebe
Rețetă de Brownie cu nuci și multă ciocolată. E prăjitura cea mai apreciată!... Prăjitura cu brânză și pere. Desert de toamnă delicios!...