Devenită preparatul tradițional cel mai îndrăgit, specific toamnei, zacusca este nelipsită din cămările românilor, pentru că este delicioasă, se prepară destul de ușor și necesită doar cinci ingrediente principale: vinete, ardei,ceapă, suc de roșii și ulei.
Marian Duță, carismaticul reporter de la Neatza cu Răzvan și Dani, în direct, de la o fermă de lângă București, a reușit să afle cum se prepară cea mai delicioasă zacuscă, precum și secretul pentru reușita deplină.
Ce ne trebuie pentru cea mai delicioasă zacuscă tradițională:
- 10 kg de vinete
- 8 kg de ardei
- 5 kg suc de roșii
- 2 kg ceapă
- 1 l ulei
- sare și piper
- foi de dafin
Cum procedăm pentru a prepara cea mai delicioasă zacuscă tradițională?
Secretul celei mai delicioase zacuști tradiționale constă în timpul de preparare pentru fiecare ingredient în parte și în fierberea borcanelor cu zacuscă la bain marie, timp îndelungat, pentru o conservare optimă.
Mai întâi se călește ceapa tocată solzișori în uleiul încins, timp de 30 de minute. Se amestecă constant, pentru o călire uniformă.
Urmează ardeii copți și tocați, care se adaugă peste ceapa călită și se călesc și ei alte 30 de minute.
Citește și: Rețetă perfectă de zacuscă din bucătăria lui Vlăduț - Zacuscă premium
Se adaugă vinetele coapte și tocate, se mai lasă zacusca pe foc alte 30 de minute, apoi se adaugă sucul de roșii, foile de dafin, sare și piper.
După alte 30 de minute, timp în care se gustă zacusca și se asezonează cu cele necesare, se pune zacusca fierbinte în borcane sterilizate.
Citește și: Rețeta Zacuscă de vinete cu dovlecei
Se închid borcanele cu capacele din dotare și se pun la bain marie pentru aproximativ 2 ore, la foc încet.
Astfel zacusca se va conserva foarte bine și va ține până la 3 ani, păstrată în cămări, la loc răcoros.
Spor la preparat zacuscă tradițională și poftă bună la savurat!
Idei de rețete cu pește pe care le putem prepara acasă. Saramura de pește tradițională... Cum se prepară cel mai gustos șnițel vienez, denumit Urechi de elefant?...