Cu aluat în două culori și umplutură de ciocolată și nuci, vom avea un cozonac spectaculos ce va cuceri orice mofturos.
Ingrediente pentru Rețetă perfectă de cozonac bicolor cu nuci și ciocolată:
- Pentru aluat de cozonac bicolor:
- 1 kg făină
- 10 g drojdie uscată
- 4 gălbenușuri
- 500 ml lapte
- 250 g zahăr
- 30 g cacao
- 50 g nucă măcinată
- 200 ml ulei
- 38 ml esență de rom
- 1/4 linguriță sare
- Pentru umplutură:
- 5 albușuri
- 50 g zahăr
- 50 g zahăr vanilinat
- 100 g nucă măcinată
- 100 g fulgi de ciocolată
- un praf de sare
- Pentru uns:
- 1 gălbenuș
- 1 linguriță lapte
Rețetă perfectă de cozonac bicolor cu nuci și ciocolată - Mod de preparare
Foarte important, înainte de a ne apuca de lucru, este să aducem ingredientele la temperatura camerei. Făina o putem cerne de seara și o lăsăm pe masa de lucru până a doua zi. O mai cernem odată sau chiar de două ori și când ne apucăm de lucru, pentru a fi cât mai aerată.
Începem prin a separa albușurile de gălbenușuri și presărăm sare peste ambele.
Facem o adâncitură la mijlocul făinii unde vom pune drojdia amestecată cu o linguriță de zahăr.
Încălzim laptele și turnăm puțin peste amestecul de drojdie cu zahăr. Amestecăm bine, încorporând și puțină făină și acoperim vasul. Îl lăsăm așa 5-6 minute până se activează drojdia.
Mixăm gălbenușurile presărate cu sare și amestecate cu zahărul, până devin spumoase. Adăugăm și puțin lapte călduț. Încălzim și uleiul, să fie cam la temperatura laptelui.
Citește și: Rețetă de Cozonac cu aluat opărit
Când drojdia s-a dezvoltat suficient, adăugăm compoziția de gălbenușuri peste ea și începem să le amestecăm, încorporând și făina și turnând alternativ câte puțin lapte și câte puțin ulei.
Când mai avem aproximativ 1/4 din făină de încorporat în aluat, împărțim aluatul în două. Într-o parte vom adăuga cacaua cernută și nuca măcinată, precum și făină, câtă mai intră, iar în cealaltă, continuăm cu făină.
Frământăm aluaturile pentru câteva minute bune pe masa de lucru unsă cu ulei, apoi le acoperim cu ștergare și le lăsăm să se dospească, la loc cald, aproximativ o oră.
Când aluaturile s-au dospit pregătim umplutura. Mixăm albușurile spumă, adăugând zahărul și zahărul vanilinat. Încorporăm și nuca măcinată fin și fulgii de ciocolată.
Citește și: Rețeta de Cozonac domnesc
Împărțim aluaturile în câte două părți, pe care le întindem, pe rând, în patru foi, de lungimea tăvii de copt.
Pentru primul cozonac, întindem mai întâi foaia albă, o ungem cu compoziția de albușuri cu nucă și ciocolată. Adăugăm deasupra, foaia cu cacao, o ungem cu compoziție de albușuri cu nucă și ciocolată.
Rulăm aluaturile suprapuse, nu foarte strâns și transferăm ruloul în tava tapetată cu hârtie de copt.
Pentru cel de-al doilea cozonac, rulăm separat, foile unse cu compoziția de albușuri cu nucă și ciocolată. Împletim cele două rulouri cât mai strâns și transferăm cozonacul în tava tapetată cu hârtie de copt.
Acoperim tăvile și lăsăm aluaturile de cozonac bicolor cu nucă și ciocolată să se dezvolte la loc cald, pentru aproximativ 30-40 de minute.
Nu uităm să pornim cuptorul la 160 de grade cu 15 minute înainte de a introduce tăvile cu cozonac.
Amestecăm gălbenușul cu un praf de sare și laptele, iar cu acest amestec ungem cozonacii, folosind o pensulă.
Sarea adăugată în gălbenușul de ou, împiedică înnegrirea cozonacilor în timpul coacerii.
Coacem cozonacii pentru 40-45 de minute, la 160 de grade, sau până sunt frumos rumeniți.
Pentru a nu se arde cozonacii la suprafață, sau pentru a nu se rumeni foarte rău, îi acoperim cu o hârtie de copt, sau o coală albă.
Să vă fie de folos!
Nuci cu cacao în aluat și cremă de vanilie cu nuci. Desertul copilăriei într-o variantă deosebită... Cum preparăm cozonac fără frământare, mult mai rapid și cu reușită sigură?...