Invitații emisiunii Neatza cu Răzvan și Dani prezintă secretul celor mai gustoase preparate de Paște.
Chiar dacă anul acesta sărbătorile de Paști se petrec în cadru restrâns șin cauza pandemiei de coronavirus, de pe mesele românilor nu vor lipsi preparatele tradiționale precum pasca sau cozonacul.
Dacă în anii trecuți cozonacii și pasca se găseau din belșug la târgurile specifice, anul acesta nu mai putem beneficia de acest privilegiu, dar putem comanda cozonacii online, sau direct de la producătorii din zonă.
Marian Duță, în cadrul unui reportaj printte producătorii de cozonaci a reușit să afle secretul unei rețete de cozonac din zona moldovei, și mai precis din Botoșani.
Este vorba despre rețeta de cozonac domnesc, o rețetă tradițională, atestată.
Ce ne trebuie pentru Rețeta de Cozonac domnesc:
- 1 kg de făină
- 10 gălbenușuri
- 250 gr unt sau untură
- 250 gr zahăr
- 500 ml lapte
- 50 gr drojdie
- 10 gr sare
- vanilie
- coajă de lămâie
- Pentru umplutură:
- 50-75 gr cacao
- 150 gr rahat, sau 150 gr stafide
- 500 gr nucă măcinată
- 10 albușuri
- 175-200 gr de zahăr
- 1 praf de sare
- esență de rom
Mod de preparare pentru Rețeta de Cozonac domnesc
Secretul reușitei aluatului este să aducem toate ingredientele pe masa de lucru. și să le lăsăm până ajung la temperatura camerei.
Un alt secret, este acela că făina trebuie cernută de două-trei ori, pentru a fi mai aerată.
Încălzim laptele într-un vas, iar în altul topim untul.
Facem o adâncitură la mijlocul făinii cernute și punem acolo drojdia și o linguriță de zahăr.
Turnăm puțin lapte peste amestecul de drojdie cu zahăr și le amestecăm, împreună cu puțină făină. Acoperim vasul și așteptăm să se activeze drojdia, atât cât să-și dubleze volumul.
Mixăm gălbenușurile cu un praf de sare, pentru a le accentua culoarea.
Adăugăm zahărul amestecat cu zahărul vanilinat, coaja de lămâie și mixăm până obținem o compoziție cremoasă.
Diluăm compoziția de gălbenușuri cu puțin lapte călduț și le adăugăm peste drojdia deja activată.
Citește și: Rețetă de Cozonac cu aluat opărit
Amestecăm bine, încorporând și din făină și turnând, treptat, laptele cald și untul, de asemeni, cald. Frământăm aluatul pentru cozonac domnesc până face bășicuțe, îl acoperim și îl lăsăm la loc cald, 50-60 de minute. În ultimele 10 minute, pregătim umplutura.
Mixăm albușurile spumă cu un praf de sare, apoi adăugăm zahărul și le mixăm până obținem o bezea fermă. Adăugăm amestecul de nucă măcinată fin și cacao și omogenizăm compoziția.
Împărțim aluatul în două părți pe care le întindem pe masa unsă cu puțin ulei. Întindem câte o jumătate din umplutură pe fiecare foaie, presărăm cuburi de rahatm, sau stafide, apoi le rulăm și le punem în tăvile tapetate cu hârtie de copt. Le acoperim și le lăsăm 30-40 de minute să se mai dezvolte aluatul.
Citește și: Rețetă de Pască fără aluat cu multe stafide
Ungem aluaturile pentru cozonac domnesc cu ou bătut și dăm tăvile la cuptor. Coacem cozonacii pentru 40 de minute la 165 de grade, sau în funcție de cuptoare, până se rumenesc frumos deasupra.
Cozonacii se pot păstra împachetați în folie de prospețime, la loc ferit de lumină, chiar și o săptămână.
Spor și poftă bună!
Accesați și clipul de mai jos, pentru mai multe explicații despre preparatele de Paști: