Ruladă Pavlova. Rețetă de desert fin și rafinat, perfect pentru sărbătorile de iarnă

Perfectă pentru masa de Revelion și nu numai, această minunată și delicată ruladă Pavlova!

Ruladă Pavlova cu frișcă și fructe de pădure

shutterstock

Pentru că de sărbători întotdeauna rămânem cu câteva albușuri nefolosite, putem să facem din acestea o minunată ruladă Pavlova, un desert fin și rafinat, perfect pentru sărbătorile de iarnă.

Despre istoria desertului Pavlova.

Desertul ”Pavlova” este un desert tradițional în Australia și Noua Zeelandă, țări care încă își dispută paternitatea asupra prăjiturii. Desertul delicat cu gust divin, preparat din bezea cu frișcă și fructe de pădure are o istorie legată de cunoscuta balerină Anna Pavlova din Rusia.

Rețeta prăjiturii ”Pavlova” a fost creată în cinstea balerinei rusoaice, în timpul turneului acesteia în Noua Zeelanda și Australia.

Se dorea un desert delicat și fin exact ca o balerină, de aceea a fost preparat dintr-un strat de bezea, umplut cu frișcă bătută și fructe. Ulterior rețetele au fost diversificate. Se pot pregăti sun formă de torturi, mini torturi, prăjituri, sau rulade, ca în rețeta de față.

Ingrediente pentru rețeta de ruladă Pavlova:

  • Ingrediente pentru foaia de bezea:

  • 5 albușuri
  • 275 gr zahăr pudră, fără amidon
  • 1 praf de sare
  • Ingrediente pentru umplut rulada:

  • 250 gr mascarpone
  • 250 gr frișcă bătută
  • fructe de pădure și fulgi de migdale, pentru decor

Mod de preparare rețeta de ruladă Pavlova

Preparare foaie de ruladă din bezea

Pentru a prepara foaia de ruladă din bezea, mai întâi se țin albușurile la temperatura camerei pentru 15-20 de minute, pentru reușita bezelei.

Se presară sare peste albușur și se bat spumă. Se adaugă, treptat, zahărul pudră și se bat albușurile continuu până se obține o bezea foarte fermă care rămâne fixată pe pereții vasului.

Bezeaua de albușuri se întinde în tava cuptorului de aragaz, pe hârtie de copt, în strat subțire și uniform. Se dă tava la cuptor și se coace la 180 de grade pentru 12 minute, apoi se reduce intensitatea focului la 140 de grade și se mai coace încă 20 de minute.

Citește și: Din bucătăria lui Vlăduț, cea mai delicioasă rețetă de Prăjitură cu foi de bezea cu nucă și cremă de vanilie!

După coacere, foaia de bezea se răstoarnă pe o hârtie de copt presărată cu zahăr pudră și se lasă la temperat 10 minute.

Preparare cremă de frișcă cu mascarpone

În timp ce se coace foaia de bezea se prepară și crema cu care se va umple. Se bate frișca până devine fermă și se adaugă mascarponele. Dacă frișca este neîndulcită, se va adăuga și zahăr pudră, după gust. Se poate adăuga și puțină vanilie, extract sau esență.

Citește și: Ruladă din pișcoturi cu cremă de mascarpone și căpșuni

Pentru a scurta timpul de mixare, frișca trebuie să fie rece, de la frigider, dar și bolul mixerului trebuie ținut în frigider 7-8 minute.

Crema de frișcă cu mascarpone se întinde peste foaia de ruladă din bezea, apoi se rulează ajutându-ne de hârtia de copt. Se oprește puțină cremă și pentru decor.

Rulada pavlova se dă la rece pentru cel puțin o oră, înainte de a o porționa. Se decorează cu crema oprită, cu fructele și fulgi de migdale. Este chiar perfectă pentru a întâmpina noul An așa în spiritul rafinamentului și al eleganței!

Ultimele știri