Antena Căutare

De ce se cer analize de sânge prenupțiale. Când a pornit obiceiul și ce înseamnă

Te-ai întrebat vreodată de ce se cer analize de sânge prenupțiale? Procesul prin care trec mii de cupluri zilnic are un rol foarte important și e necesar pentru obținerea certificatului medical de căsătorie.

Știai de ce se cer analize de sânge prenupțiale? | Shutterstock

Multe cupluri care sunt în prag de căsnicie cunosc destule detalii despre viitorul lor partener de viață, însă unele lucruri importante nu sunt discutate îndeajuns de mult înainte de marele pas.

Un subiect important pentru toate cuplurile, fie că au planuri de căsătorie sau nu, trebuie să fie sănătatea. Dincolo de posibile boli cronice sau istoricul de boli din familie, un aspect important ce trebuie discutat e riscul de transmitere a anumitor boli.

Cei care vor să se căsătorească trebuie să își facă analizele de sânge prenupțiale, pentru obținerea certificatului medical de căsătorie. Puțini știu, însă, de unde a pornit obiceiul, scrie Huffington Post.

De ce se cer analize de sânge prenupțiale

Articolul continuă după reclamă

Analizele medicale prenupțiale pot depista boli cu transmitere sexuală, precum HIV și sifilis (VDRL), dar și boli precum TBC, potrivit Jurnalul.

E posibil ca o persoană infectată cu o boală venerică să nu prezinte simptome, dar poate transmite afecțiunea partenerului.

Ca urmare, numeroase țări cer în continuare analizele de sânge prenupțiale, pentru a identifica dacă unul dintre parteneri e bolnav înainte de căsătorie.

Cum au fost introduse analizele medicale prenupțiale

În Statele Unite ale Americii, analizele de sânge prenupțiale obligatorii au pornit de la creșterea nivelului infectării cu sifilis din anii 1930.

Citește și: Bebelușa care i-a lăsat muți pe medici: „Mai există alte patru cazuri de fetițe afectate, în istorie!” Nimeni nu știe cum va evolua boala

”E posibil să scăpăm de această boală dacă nu am fi blocați de ideea că oamenii buni nu vorbesc despre sifilis, că oamenii buni nu au sifilis și că oamenii buni nu trebuie să îi ajute pe cei care au sifilis,” a declarat Thomas Parran Jr., Chirurgul General al SUA, într-un articol din 1936 numit The Next Great Plague to Go, scrie Mental Floss.

Parran a lansat o company națională de educare a oamenilor despre bolile venerice. În această campanie au fost incluse postere, filme, desene animate și chiar și timbre prin care cetățenii erau îndemnați să își facă periodic analizele.

În anul 1938, Congresul din SUA a adoptat Venereal Disease Control Act, ce a presupus și un buget de 3 milioane de dolari alocat statelor pentru cercetare și testare.

Parran a fost criticat de-a lungul timpului pentru modul în care a testat efectele sifilisului, însă campania lansată de el a avut succes. În această perioadă, mai multe state au introdus legi prin care cereau cuplurilor să depună analize de sânge pentru eliberarea certificatului de căsătorie, pentru a putea preveni răspândirea bolilor venerice între parteneri și viitorii copii.

Potrivit istoricului Erin Wuebker, 30 de state aveau o astfel de legislație până în anul 1944. Studiile Gallup din deceniile 1930 și 1940 arătau că majoritatea cetățenilor americani susțineau astfel de inițiative din partea guvernului.

După ce criza sifilisului s-a încheiat, unele state au introdus și alte analize de sânge prenupțiale obligatorii, printre care se numără cele pentru tuberculoză și HIV.

Citește și: Doar 30 de oameni din lume mai au boala ei. Ce secret ascunde Hannah Harpin

Analizele de sânge prenupțiale necesare pentru obținerea certificatului medical de căsătorie au o valabilitate de două săptămâni. Dacă a trecut acest interval, cuplul trebuie să le repete.

De ce există scobiturile pe partea inferioară a cănilor sau ceștilor. Nu e vorba de design, ele au un rol funcțional... De ce nu ar trebui folosită niciodată apă de gură după spălarea dinților. Avertismentul dentiștilor...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x