În zilele noastre, un pachet conține 54 de cărți de joc, dintre care 2 sunt cu jokeri. Se pare însă că aceasta nu a fost și structura inițială a unui set, iar jokerii au fost introduși abia în jurul anului 1860, cu mult după inventarea cărților de joc. De ce există o asemenea regulă în prezent?
De ce sunt doi jokeri într-un pachet de cărți de joc
Mulți consideră că fiecare set de cărți de joc vine cu doi jokeri pentru ca aceștia să fie folosiți pentru a înlocui un număr care a fost pierdut. Alții sunt de părere că jokerii au fost introduși odată cu apariția jocului Juckerspiel, cunoscut și sub denumirea de Jucker sau Juckern.
Acesta este un joc de cărți care a fost extrem de popular în regiunea Alsacia. Se presupune că este strămoșul lui Euchre (joc de cărți popular în Statele Unite, Canada, Noua Zeelandă și Marea Britanie) și că de aici au apărut, de fapt, și cărțile cu Joker. Totuși, nu toată lumea este de acord cu această posibilă explicație.
Citește și: Magicianul Antonio, trucuri spectaculoase de magie cu cărțile de joc
Un celebru producător de cărți de joc scrie pe site-ul său faptul că este vorba despre o simplă coincidență de nume și că la fel de posibil este ca jokerii să fi fost introduși fiindcă erau personaje care se potriveau cu restul personajelor medievale de pe cărțile de joc (rege, regină, valet, cal).
Cărțile cu joker au fost introduse în secolul al XIX-lea în pachetele de joc
Deși există însă multe variante de răspuns, nimeni nu știe cu certitudine de ce există doi jockeri într-un pachet de cărți de joc. A fost nevoie ca un singur producător de cărți de joc să introducă personajul în set pentru ca și ceilalți să „împrumute” ideea. Astfel, începând cu secolul al 19-lea, mai toate seturile de cărți de joc au cuprins și doi jokeri, arată cei de la mentalfloss.com.
Când au fost inventate cărțile de joc
În prezent există numeroase jocuri de cărți ce diferă în funcție de țară și cultură. Istoria ne arată faptul că cei care au inventat cărțile de joc au fost chinerii, undeva prin secolul al nouălea, în timpul dinastiei Tang. Ulterior, acestea au devenit tot mai populare și au început să fie folosite și în Egipt și India.
În Europa, cărțile de joc au ajuns abia în secolul al XIV-lea, în țări precum Italia, Spania, Franța și Portugalia. Inițial, fiecare țară folosea propriile simboluri: italienii și spaniolii foloseau cupa pentru trandafirul elvețian, iar germanii și francezii au ales inima. Pentru romb (caro), elvețienii au folosit clopoțelul, în timp ce spaniolii au ales ca symbol moneda.
Ulterior, setul de cărți de joc francez s-a bucurat de cea mai mare popularite și structura acestuia (ce folosește simboluri precum inimă, romb, treflă și pică) s-a extins în toată lumea.
În prezent, un set de cărți de joc conține 54 de cărți, dintre care două sunt cu jokeri.