- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
O nouă infecţie periculoasă răspândită pe mai multe continente a ajuns în Statele Unite ale Americii, iar autorităţile au trecut-o pe lista „ameninţărilor urgente". Este vorba despre o ciurpercă numită Candida Auris, ce rezistă la aproape orice tratemente medicale.
Candida Auris atacă persoanele cu imunitate scăzută, iar aproape jumătate dintre ei mor în 90 de zile. Din această cauză, în ultimii cinci ani mai multe spitale din Spania, Marea Britanie, Venezuela, Pakistan şi India au fost închise.
Răspândită la nivel global, Candida Auris reprezintă o ameninţare la adresa umanităţii, spun experţii. Ciuperca - care se poate lua din spitale sau prin contact cu alte persoane - este acum rezistentă la aproape toate tratamentele medicale. Cauza ar fi folosirea în exces a antibioticelor ce a dus în mod paradoxal la apariţia unor astfel de bacterii.
Candida face parte din viaţa noastră de când suntem bebeluşi. Astfel, nu ne gândim la ea ca la un patogen, ci la ceva cu care putem coexista. În spitale am realizat acum mulţi ani că această ciupercă poate fi invazivă. Însă, am avut întotdeauna medicamente care să o omoare.
Dacă în ultimii ani ciuperca a forţat închiderea unui spital prestigios din Marea Britanie, acum s-a răspândit inclusiv în Statele Unite. Mai exact în New York, New Jersey şi Illinois. La un spital din Brooklyn, un vârstnic internat pentru o operaţie la nivelul abdomenului a murit în 90 de zile după ce medicii au descoperit că era infectat cu ciuperca ucigaşă.
Acest organism este diferit, deoarece din informaţiile pe care le avem până acum, ştim că trăieşte în spitale. Atunci când un pacient care are deja ciupercă vine pentru o puncţie de orice fel, precum o incizie sau o injecţie, acest organism poate fi luat din mediul lui.
Infecţiile cauzate de Candida Auris apar cel mai adesea în răni deschise, în sistemul circulator sau în urechi.
Cei mai predispuşi la infectare sunt cei care au un sistem imunitar slăbit, o boală cronică precum diabetul sau pacienţii operaţi recent.
Șofer de TIR român, erou în Germania. Bărbatul este dat în "urmărire generală": "Îl căutăm pe îngerul nos... Pedeapsa cu moartea pentru un selfie. Turiștii care merg în Thailanda, băgați în sperieți de autorități...