Antena Căutare

Cea mai bună cafea boabe

Sunt tot felul de legende care fac referire la apariția cafelei, însă nimeni nu a reușit să concretizeze când anume și în ce mod a apărut cafeaua

Începuturile cafelei boabe

Sunt tot felul de legende care fac referire la apariția cafelei, însă nimeni nu a reușit să concretizeze când anume și în ce mod a apărut cafeaua, deși se vorbește despre faptul că bobul de cafea, acea fasole verde crescută în niște copaci mici de altfel, își făcea simțită prezența în Etiopia.

Cea mai cunoscută poveste despre cafeaua boabe, ne face cunoștință cu un păstor de capre pe nume Kaldi. Acesta într-o zi a observat că după ce au mâncat niște fructe asemănătoare cireșelor roșii, caprele lui aveau multă energie și nu mai reușeau să doarmă peste noapte.

Descoperirile lui au ajuns la urechile unui stareț de mănăstire, din curiozitate acesta a băut un fel de băutură realizată din boabele verzi și i-a dat dreptate păstorului cu privire la faptul că după ce a savurat băutura nu a mai reușit să se odihnească având o energie neîntâlnită.

Articolul continuă după reclamă

Călătoria

Cafeaua boabe a devenit un explorator încă din timpurile de mult trecute, precum Ferdinand Magellan care a făcut înconjurul lumii în 1519. După ce a cucerit teritorii străine, cafeaua a început să devină un punct forte al economiei în trecut, dar chiar și în prezent. Comerțul cu cafea se află pe locul al doilea în lume, după petrol.

Popularitatea cafelei boabe s-a răspândit în întreaga lume, din Etiopia în Orientul Mijlociu, Asia și Europa au făcut cunoștință cu bobul de cafea datorită călătorilor și a comercianților.

De la boabe la băutură

Pănâ a ajunge să fie servită de noi, cafeaua este cultivată și prăjită cu delicatețe. Bineînțeles fiecare tip de cafea boabe, este special în felul lui, datorită modurilor de prăjire, aromei și gustului, chiar si texturii acestora.

Cea mai mare plantație de cafea se află în Brazilia, aceasta producând de exemplu în anul 2005, 2.179.270 tone de boabe de cafea verde, desigur o mare parte din cantitatea cultivată fiind consumată în America de Sud.

Cea mai bună

Literalmente există mii de opțiuni cu privire la alegerea boabelor de cafea. O persoană de rând nu va ști niciodată cum să aleagă cea mai bună cafea boabe dintr-o multitudine de sortimente, de aceea există companii specializate pentru studiul celei mai bune cafele boabe, unele se axează pe cel mai bun mod de cultivare, de prăjire, altele pe modul de etichetare, de prezentare și lista poate continua.

Cafeaua arabica

Se spune că cea mai bună cafea boabe este cafeaua arabica, care mai poartă și denumirea de cafea de munte, descoperită în munții din Sud-Vestul Etiopiei, sau denumirea de cafea araba.

Cafeaua arabica cuprinde aproximativ 200 de specii, conține mai puțină cofeină și este apreciată datorită calităților sale aromatice și rafinamentului superior calitativ, având un gust de caramel, de asemenea este o plantă dificil de cultivat deoarece necesită o altitudine de 1000-2000 de metri. Poate tolera temperaturi scăzute, dar nu și înghețul, temperatura ei medie de dezvoltare este de 15-24 grade Celsius. Aceasta ocupă un procent de 75-80% din producția totală de cafea din lume.

Cele mai calitative plantații de cafea se află în Columbia, Guatemala, Costa Rica, Peninsula Arabică, Etiopia, Jamaica.

Columbia este considerată ca fiind un gigant al acestei afaceri cu cafea, ea furnizează 15 % din cafeaua din lume. E bine de știut că cea mai bună cafea arabica este cea mai renumită în Columbia.

De evitat

Există și o cafea desigur despre care se spune că este o cafea de calitate inferioară, cultivată pentru companiile care produc cafea instant sau alte amestecuri de produse, aceasta fiind cafeaua robusta.

Cafeaua robusta

În comparație cu cea arabică, cafeaua robusta conține mai multă cofeină. Ca valoare financiară pe piață, cafeaua robusta are un preț mult mai mic față de cafeaua arabica, deoarece este mult mai rezistentă la boli și produce un randament mai mare.

Alegerea celei mai bune cafea boabe

Este de preferat atunci când dorim să cumpărăm cafea boabe de bună calitate, să o alegem pe cea de origine unică, ce conține boabe dintr-o singură plantație. Fiecare cafea de origine unică are un gust aparte, o aromă diferită.

Se spune că cea mai scumpă cafea boabe provine dintr-o plantație de la Sfînta Elena, o insulă de pe coasta de vest a Africii, unde a fost exilat Napoleon Bonaparte.

Amestecurile de cafea de înaltă calitate sunt realizate pentru cel mai bun gust, de aceea de multe ori cafeaua cumpărată din supermarket-uri conține mai multe tipuri de boabe de cafea. Acestea sunt de regulă obținute din cafea arabica și robusta.

Textura colorata a boabelor de cafea este obținută prin metodele de prăjire, culoarea fiind diferită din cauza zaharurilor din interior care se caramelizează.

Motivul pentru care suntem îndrăgostiti de boabelor de cafea proaspete stă la baza gustului și aromei, ținând cont de faptul că un bob de cafea conține undeva la 800 de gusturi și arome volatile.

Arta de a produce cafea este evidențiată de metodele extragerii conținutului aflat în interiorul boabelor, a comorii acestora.

Concluzonăm faptul că oricare ar fi cea mai bună cafea boabe, măcinată, proaspătă și așa mai departe, omul preferă ce este pe gustul lui, astfel poate fi topul numărul unu o cafea foarte bună sau una foarte proastă. Acestă alegere o facem în funcție de ce cunoștiințe avem în domeniul cafelei, ce buget putem cheltui pentru achizitionarea unei cafele de calitate sau pur și simplu ce gusturi și miresme ne plac.

Cred că și de acum încolo, ani la rând se vor descoperi noi metode de cultivare și recoltarea a cafelei boabe, mult mai eficiente și mai practice însă care vor da mai multe roade, vor dezvolta gama largă de cafea.

Această plantă a făcut istorie și va continuă să facă și peste mii de ani, deoarece majoritatea oamenilor sunt fanii cafelei și vor duce tradiția mai departe, atât din postura de cultivator, cât și din postura de consumator.

Oricât de mult am încerca să definitivăm acest întreg și complex proces, cafeaua rămâne o enigmă și o piesă a puzzle-ului lumii, ea reprezintă stimulul fiecărei dimineți din viața unui om.

Elevul erou din Bacău a devenit component al lotului național al României pentru Olimpiada Internațională de Biologie!... Coșmarul unui soț. Când a văzut ce secrete se ascundeau în calculatorul nevestei sale, i-a cerut imediat divorțul...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 9, 19 aprilie 2025. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Nicolai Tand Sambata, 19.04.2025, 15:00
Citește și
De ce se sărbătoresc zilele de naștere. Care este originea tradiției și cum s-a schimbat de-a lungul timpului
Saramură de crap cu mămăliguță. O mâncare românească, autentică Catine.ro
Cum poți controla ce vezi pe Instagram. Trucul simplu care îți poate schimba imediat contul
Ținuta de gală a Thaliei a atras toate privirile la un eveniment caritabil. Cum a arătat vedeta Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Imagini rare cu băiatul cel mare al lui Șerban Huidu. Rareș a împlinit 18 ani: „Astăzi este despre el. Doar... Libertatea.ro
Ray Dalio, legendarul investitor al unuia dintre cele mai mari fonduri de investiţii: Tarifele au un efect... Ziare.com
Anunțul lui Ilie Năstase, după lovitura uriașă dată de Ion Țiriac în România: „Asta e important!” AntenaSport
Despărțire neașteptată în showbiz-ul din România! Vedeta și iubitul ei și-au spus „Adio„ după 3 ani de... Elle
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia... Spynews.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni BZI
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap! BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic HelloTaste.ro
„Vladimir, STOP!”. Trump îl somează pe Putin să oprească bombardamentele în Ucraina: „Să încheiem... Antena3.ro
Ce planuri are noul șef NASA pentru agenția spațială. Jared Isaacman a fost numit la conducere de către Donald... useit
Horoscopul zilei de 22 aprilie 2025. Vărsătorii se implică în activități de familie. Află ce se întâmplă cu... Catine
Acțiune de salvare a ANL, la Academia Română. Nicolae Noica: „A fost creat pentru locuințe ieftine și... Jurnalul
Andreea Bănică, scrisoare de dor pentru mama sa: Ai fost diamantul nostru...Un mesaj care a emoționat o țară... Kudika
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi Playtech
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin... Redactia.ro
Care este oferta CEC pentru "Noua Casă". Calcul: Rata lunară la un credit de 250.000 de lei pe 30 de ani Observator
Ce este gastrita. Cum se tratează această afecțiune digestivă MediCOOL
Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată HelloTaste
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist ProSport
Case cu 5 lei în Italia? Ce se ascunde în spatele ofertei care a atras mii de europeni, inclusiv români. Celebrul... Gandul
Câte mașini are Piedone, de fapt. Cel mai vechi autoturism al șefului ANPC este fabricat în 1968 CanCan
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor DeParinti
Hailey Bieber a postat o fotografie rară cu băiețelul ei, Jack, cu ocazia sărbătorii de Paște ZUTV
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum UseIT
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x