Meritul aparţine autorităţilor locale, care au colaborat la acest proiect cu Uniunea Armenilor din România. Asocierea nu este întâmplătoare. Farul a fost construit de către inginerul francez de orgine armeană Artin Aslan, nimeni altul decât bunicul Anei Aslan.
Clădirea farului e învăluită în mister, iar originea ei este - şi acum - de domeniul legendei. Una dintre ele spune că numele a fost dat de turci, impresionați de clădirile din Constanţa, pe care le-au asemănat cu cele genoveze.
Şi au decretat că oraşului i se potriveşte perfect denumirea Genevis Kale. În traducere, Cetatea Genoveză. Şi nu este singura legendă.
Dincolo de legende, în realitate, clădirea a fost ridicată de o companie maritimă britanică, pe cheltuiala sa. Aceasta a angajat armeni, pentru că erau renumiţi ca fiind nişte buni constructori. Farul a funcţionat până în 1913, când a fost înlocuit de altele, mai moderne.
Comunitatea armenilor şi municipalitatea s-au apucat de restaurare. Au refăcut zidăria şi instalaţia electrică iar pentru piese rare au apelat la Muzeul de Marină.
Farul Genovez a fost adaptat vremurilor moderne. Lumina lui nu se mai vede până la 4 kilometri in larg, pentru că ar crea confuzie şi ar deveni un pericol pentru navigaţie.
Lumina lui a fost micşorată astfel încât s-o vadă doar turiştii şi localnicii care se plimbă pe faleza de la Cazino.
Mireasa a trăit un coșmar la nuntă! Gestul scandalos făcut de cumnată: „Ți-a făcut un favor, crede-mă”... Soții Ceaușescu, sumă colosală ascunsă în conturi secrete! Ce s-a ales de bani...