"Piloţii nu mor niciodată! Ei decolează şi nu se mai întorc!" Este mesajul pe care Ministerul Apărării Naţionale l-a postat în memoria lui Florin Rotaru, pilotul care ieri a devenit erou prin sacrificiul suprem.
A refuzat să se catapulteze, pentru a evita o tragedie. O spun şi specialiştii în aviaţie, dar şi martorii care au văzut avionul scăpat de sub control. Primele imagini surprinse înainte de impact arată cum militarul a virat în ultimul moment, la nici 200 de metri de pământ, ca să îşi ducă MIG-ul cât mai departe de miile de oameni care asistau la demonstraţia aviatică, dar şi de Autostrada Soarelui.
Un zbor la câţiva metri de pământ, un viraj brusc şi o explozie devastatoare. Sunt ultimele clipe din viaţa locotenent-comandorulului Florin Rotaru. Şi primele imagini cu impactul de la Baza 86 Aeriană Borcea. Dovada că pilotul a murit ca un erou.
El a mai avut la dispoziţie, dat fiind inaltimea, o secunda, o secundă jumatate. Aceasta secundă putea să o folosească ca să se catapulteze. Pe de altă parte, putea fi folosită să redreseze avionul și să îl scoată din zona publicului. Ceea ce a și facut.
Patru mii de oameni urmăreau showul aviatic de lângă Feteşti. Alte câteva sute treceau în acel moment pe Autostrada Soarelui, aflată în zona bazei aeriene. Pe toţi, ultima manevră a pilotului i-a salvat.
”Totul s-a petrecut în câteva fracţiuni de secundă. Mi s-a părut că a tras un pic de mansă sânga în direcţia lui de mers, publicul fiind în dreapta. După care am văzut o mare, mare explozie.”, a povestit un martor.
Aviatorii spun că piloţii nu mor niciodată. Doar decolează şi nu se mai întorc. Mâine de dimineaţă, la ora 8 si 15 minute, în toate garnizoanele din ţară vor avea loc ceremonii de comemorare a locotenent-comandorului Florin Rotaru. "Patrax", cum îl alintau colegii de la Baza Aeriană Fetești, ar putea fi avansat post mortem în grad la căpitan comandor