Un erbicid controversat, folosit de jumătate dintre fermierii români, a fost interzis în Austria. Experţii în sănătate atrag atenţia că Glifosatul ne otrăveşte legumele şi fructele şi ar putea cauza cancer. Agricultorii români nici nu se gândesc să renunţe la produs, pentru că nu găsesc înlocuitor.
În judeţul Buzău, treieratul grâului este în plină desfășurare. Recoltele de până acum sunt promițătoare: în jur de 7.000 de kg la hectar. Fără un erbicid eficient însă producţia ar fi fost cu până la 30% mai mică spun agricultorii.
Mai mult de jumătate dintre agricultorii români folosesc controversatul erbicid. Spun că nu au înlocuitor.
Experţii de la Organizația Mondială a Sănătații au atras atenţia în urmă cu patru ani că glifosatul afectează materialul genetic al omului și ar putea cauza cancer. Erbicidul ar ataca sistemul hormonal şi ar putea fertilitatea. Substanţa trebuie folosită cu mare atenţie, spun şi agricultorii români.
Erbicidul a împărţit uniunea europeană în două. 17 ţari, printre care şi România, susţin folosirea produsului. Austria însă este prima ţară care a intrezis complet glifosatul.
Erbicidele pe bază de glifosat, din cauza cărora un grădinar din SUA s-ar fi îmbolnăvit de cancer, sunt ușor de găsit în magazinele din România. Agricultorii le preferă pentru că sunt eficiente împotriva buruienilor.