Exodul populației spre alte ţări și natalitatea tot mai scãzutã lasã România fãrã locuitori. În timp ce nouă români părăsesc ţara în fiecare oră, iar unul din patru cupluri care rămân în România nu reușesc să aibă copii, țara noastră se îndreaptă spre o depopulare îngrijorătoare. Nu peste mult timp, România va ajunge să fie locuitã de, atenţie, 16 milioane de oameni. Acum suntem cu peste trei milioane mai mult.
Proiectiile în ceea ce priveste populatia României in urmatoarele decenii sunt ingrijoratoare. Se preconizeaza ca in 2020 vom fi 19,2 mil romani, iar cu fiecare deceniu populatia va scadea cu un milion. Asta înseamnă că până în 2050 vom fi doar 16 mil 700 mii romani. De ce se intampla asta? Ei bine, principala cauză este dezechilibrul foarte mare între natalitate și mortalitate.
Diferentele sunt vizibile! Este clar, se nasc mult mai puțini copii față de numărul copiilor care decedează. Dacă luăm exemplul anului 2018 vedem ca au fost doar 187 de mii de nou-nascuti, în timp ce peste 260 de mii de oameni au murit.
De altfel, România se numără între primele zece ţări din Europa de Est a căror populaţie va scădea cel mai mult până în 2050. Pe lângă sporul natural negativ un aport semnificativ îl are şi migraţia. Suntem a doua ţară după Siria la numărul emigranţilor, iar la noi nu este război civil. În primii 10 ani de la aderare, România a pierdut deja aproximativ 17 la sută din populaţie. Sunt cifrele oficiale. Cum se traduce asta?
”Inseamnă că efectiv va ceda sub greutatea propriei nimicnicii demografice: un numar de pensionari foarte mari, un numar de oameni activ pe piața muncii foarte mic, taxele și impozitele pe care le vom plati vor fi insuficiente pentru a acoperi sist de pensii, dezvoltare, sist de asistenta socială.”, a declarat Gelu Duminică, sociolog.
România are nevoie de răspuns rapid pentru a încerca să contrabalanseze situația demografică pe care o explorează în momentul ăsta.
Soluția este deja ce alții au făcut. Pe deoparte avem investiția serioasă în educația timpurie, creșe, unități de educație a copiilor, astfel încât familia să-și lase copilul într-un spațiu educațional serios de la cea mai mică vârstă.
”Asta au făcut toate ţările, nu văd de ce nu am face și noi, în conditiile în care contingentul de lucratori anul acesta contingentul de lucrători a fost de 12 mii de lucratori la niv național pt anul 2019 este f greu sa contrabalansam cei aproape 600 de mii de romani plecați. Au plecat vreo 600 de mii din 12 mii, logic ca ai un deficit foarte mare”, a mai spus Dumitrică.
Citește și: Populația României în 2019 vs 2018. Cu cât a scăzut și care sunt cauzele, potrivit INS
Viitorul nu se arata deloc luminos. E foarte probabil ca ai noștri copii în 2050 să susțină în acea perioadă din taxele lor trei persoane dependente. În momentul de faţă rația este de 1 la unu aproape. Atunci va fi 1 la 3. în momentul de față avem 50 la suta taxe.