Cercetătorii din Oltenia au găsit soluţia pentru culturile româneşti, ameninţate de temperaturile anormale din ultimii ani. Specialiştii încearcă să combine soiurile autohtone cu unele din zone aride, precum sudul Europei sau nordul Africii.
”Vă dau două cazuri: sorbul și porumbul. Sorbul este o plantă adaptată la secetă, i se spune și cămila lumii vegetale. Însușirile respective pot fi transferate foarte ușor la porumb.”, a spus Valeriu Tabără, președinte al Academiei de Științe Agricole.
Cercetătorii crează noi soiuri pentru că vremea din România se va schimba drastic în următorii ani. Rapoartele climatologilor arată că temperaturile anuale vor creşte, iar sudul ţării va deveni o zonă deşertică, unde vom putea cultiva doar plantele modificate genetic sau obişnuite cu solul nisipos.
Aşa se face că peste câţiva ani vom găsi în zona Olteniei kiwi, smochine, curmale sau măsline. Peste 200.000 de mii de hectare se vor umple de plante exotice. Acestea au rădăcini mult mai adânci decât soiurile româneşti şi pot ajunge la rezervele de apă din pământ.
Creşterea temperaturilor aduce şi pericole, atrag atenţia specialiştii.
”Se pot produce tornade în zonele temperate, așa cum au fost în România în ultimii patru ani. Apar și cantități de apă într-un timp foarte scurt, iar consecințele le cunoaștem cu toții.”, a mai spus Valeriu Tabără.
”În intervalul 2021-2050 avem creșteri de temperatură medie în lunile de vară ce pot depăși și patru grade Celsius. Dacă ne ducem spre sfârșitul secolului s-ar putea produce temperaturi maxime absolute de până la 50 de grade Celsius.”, atrage atenția climatologul Roxana Bojariu.
Între timp, meteorologii şi specialiştii în agricultură ne avertizează că anul acesta va fi secetos. În lipsa sistemelor de irigaţie, unele culturi vor fi compromise.