Mai sunt câteva zile până la Crăciun, iar cumpărăturile pentru masa festivă sunt în toi. Tradiţia spune că, pe lângă porc, pe masa de Crăciun trebuie să avem şi peşte. Proaspăt, e mai greu de găsit în magazine şi pieţe.
Datele oficiale arată că importăm de peste trei ori mai mult peşte congelat decât proaspăt. Cel mai bine, spun comercianţii, se vinde peştele oceanic. Există, însă, câteva secrete care ne ajută să ne dăm seama cât de proaspăt este peştele.
Sunt însă reguli care se aplică doar în cazul peştelui necongelat - mai rar întâlnit în supermarketuri. Anul trecut, am importat 13 mii de tone de peşte proaspăt, cel mai mult din Italia, Grecia şi Danemarca. În schimb, am adus de la străini, mai ales din Olanda şi Suedia, peste 45 de mii de tone de peşte congelat. Chiar dacă în ultimii ani consumul a crescut, iar fiecare român a ajuns să mănânce aproape 7 kilograme de peşte sau fructe de mare pe an, suntem încă departe de media europeană, de 23 de kilograme.