Antena Căutare

Cum își petreceau românii timpul liber acum 100 de ani

Fiindcă este o perioadă plină de tradiții și emoții din trecut, Lajumate.ro îți prezintă ce activități practicau românii acum 100 de ani pentru a se distra.

1 decembrie 2018 este o zi specială pentru toți românii, zi care marchează 100 de ani de evenimentul politic major desfășurat în 1918: Marea Unire. Centenarul Marii Unirii reprezintă un motiv de sărbătoare și omagiere a eroilor fără de care visul românilor de a se reuni, nu ar fi fost posibil. Fiindcă este o perioadă plină de tradiții și emoții din trecut, Lajumate.ro îți prezintă ce activități practicau românii acum 100 de ani pentru a se distra.

Acum 100 de ani când tehnologia nu domina viața socială, oamenii se bucurau de lucruri și activități simple, de faptul că sunt împreună și că pot petrece clipe liniștite la o promenadă sau o plimbare cu trăsura. Lucrurile care astăzi sunt considerate banalități, pe vremuri erau cosiderate adevărate prilejuri de distracție.

Înainte de tabletă, laptop sau smartphone, copiii își petreceau timpul, fie iarnă fie vară, în aer liber. Jocurile precum “Rece-Cald” când un copil ascundea un obiect iar ceilați trebuiau să îl găsească, săritul elasticului sau “De-a tupitul”, cunoscut și astăzi ca “De-a v-ați ascunselea”, erau activitățile preferate ale prichindeilor de pe vremuri.

Ciclismul era un sport la modă printre români acum un secol. Pe vremea când nu existau numeroase modele de biciclete, oamenii se deplasau cu velocipedele, apărute în 1869. Velocipedul era un vehicul pe două roți, cu dimensiuni inegale, roata din față fiind mai mare și prevazută cu pedale.

Iarmarocul cunoscut și ca Bâlci, aduna an de an românii, care îmbrăcați în costume populare, veneau să cumpere diferite obiecte precum: covoare tradiționale cu modele deosebite, ștergare brodate manual sau obiecte din ceramică. Principala atracție pentru cei mici și nu numai era “Dulapul”. Nu, “Dulapul” nu era o piesa de mobilier, ci o roată uriașă din lemn cu băncuțe pe care se urca. Ulterior, la sfărșitul secolului XlX apare și Caruselul Electric, care însă era mai scump față de celelalte “comedii”.

Patinajul a început să fie practicat în a doua jumătate secolului al XlX-lea în România. În februarie 1874, membrii Asociației de patinaj din Cluj au participat la primul concurs public. La începutul secolului XX, Clujul a devenit locul unde se desfășoară Campionatele Naționale de Patinaj. Dupa anul 1910 românii pasionați se reuneau la patinoarul Cișmigiu pentru o sesiune recreativă de patinaj artistic.

Lajumate.ro desfășoară campania "România la 100 de ani de la Marea Unire", pentru a marca Centenarul Marii Uniri, eveniment istoric care a dus la construirea României de astăzi. Prin această campanie, ne propunem să aducem în casele românilor informații interesante despre România secolului trecut și despre schimbările prin care a trecut poporul român din 1918 până în prezent.

Calendar ortodox 30 noiembrie. Sf Andrei. Ce nu ai voie să faci în această zi! E mare ghinion... Secretele alegerii unei ținute office impecabile în fiecare zi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x