Pepenii româneşti şi-au făcut loc pe tarabe, însă alegerea lor se poate transforma într-o misiune imposibilă. Coada şi culoarea vă arată cât sunt de proaspeţi, iar coaja dacă sunt dulci.
Cei mai mulţi clienţi spun că preferă lubeniţa românească, însă le este greu să o deosebească de cea din Grecia sau Turcia. Aşa că producătorii au câteva sfaturi.
Pepenele imperfect e dovada că a crescut pe pământ românesc, spun producătorii. Şi nu este singurul criteriu. Forma trebuie să fie uşor bombată, coada subţire şi verde, iar seminţele - mai mici.
Cum arată pepenii de Dăbuleni:
-au forma bombată şi sunt mai mici
-coada este mai subţire şi verde
-au seminţele mici şi negre
Sunt trucuri utile, mai ales că importăm tone de pepeni în fiecare vară. Un kilogram de pepene roşu costă 1,5 lei, iar cel de pepene galben - 2 lei. Numai anul trecut, românii au avut o producţie totală de peste 500 de mii de tone.