Adriana Petrovan (17 ani), din Rozavlea, a câștigat aseară finala locală “Ie, Românie” de la Botiza și va reprezenta Maramureșul în marea finală de la București, care va reuni câștigătoarele din nouă regiuni istorice ale țării.
Frumoasa fată de la țară a fost descoperită de Ionuț Iftimoaie și a fost desemnată câștigătoare, dintre alte cinci mândre, de un juriu format din Cosmin Seleși, Andreea Bălan și Nicolai Tand. Pe lângă premiul de 5.000 de lei pe care l-a obținut deja, ea va putea câștiga, peste câteva luni, la București, marele premiu “Ie, Românie”, în valoare de 20.000 de euro. „Chiar nu m-am așteptat să câștig, iar când asta s-a întâmplat, am fost foarte bucuroasa!”, a spus Adriana.
În cadrul aceleiași seri, cel mai talentat localnic a fost ales Vasile Sidău (28 de ani), zis Happy, din Botiza, care a „tropotit” ca in Maramureș și a spus... bancuri.
Localnicii din Botiza, Șieu, Rozavlea și Bogdan Vodă s-au adunat la căminul cultural din Botiza, pentru finala “Ie Românie” – Maramureș prezentată aseară, la Antena 1, de Mircea Radu, pentru a-și susține preferații
Rodica Gogotă (16 ani), din Bogdan Vodă, o cantăreață talentată, viitoarea asistentă medicală Maria Mariș (20 de ani), din Bogdan Vodă, și Mădălina Hodea (17 ani), din Șieu, pasionată de modelling și actorie, au fost mândrele alese de Dana Săvuică pentru această finală. La rândul său, Ionuț Iftimoaie a intrat în concurs cu Maria Petreuș (16 ani), din Botiza, Adriana Petrovan (17 ani), care își dorește să devină polițistă, și Oana (14 ani), ambele din Rozavlea.
Cele șase fete au avut de trecut o serie de probe, dintre cele mai diverse. La “În pași de cotcodac”, a fost nevoie să fie cuceritoare pentru public, defilând cu o... găină în brațe, la “Ghicește pe mutește” să mimeze un cuvânt în așa fel încât să impresioneze jurații, nu doar să ințeleagă despre ce este vorba, iar la “Fă-mă să râd”, au avut sarcina de a-l amuza chiar pe juratul Cosmin Seleși. De asemenea, fetele au avut de pregătit „țâpurituri” (un stil arhaic de interpretare vocală a cântecului popular), folosind cel puțin șase dintre cuvinte date, să joace precum în Maramureș, să-și demonstreze talentele artistice și să defileze îmbrăcate în rochii de seară realizate de soția lui Ionuț Iftimoaie, în atelierul său de croitorie. La rândul său, Nicolai Tand le-a provocat pe cele șase finaliste la două probe culinare: să bată albușul spumă tare și să facă o o mămăligă, în ceaun, la foc de lemne.
În cadrul aceleiași seri, pe scena de la “Ie, Românie” au urcat și sătenii talentați din zonă. Printre ei, Vasile Roșca (86 de ani), cunoscut drept Badea Doroftei, din Rozavlea, care a spus o poezie începută la tinerețe și pe care a terminat-o la bătrânețe, frații Sicuță, din Botiza, vestiți ceterași, și micuța cântăreață de muzică populară Mihaela Mariș (12 ani), din Bogdan Vodă. Câștigătorul premiului de 1.500 de lei i-a revenit lui Vasile Sidău (28 de ani), zis Happy, din Botiza, care i-a impresionat pe jurați cu felul în care a „tropotit” un dans bărbătesc specific zonei, dar și cu strigăturile și bancurile sale.
În Maramureș, Mircea Radu, cel care conduce prin țară caravana “Ie, Românie”, a descoperit nu doar oameni ospitalieri, fete frumoase și talente, ci și un om despre care spune că este “mare cât o lecție de viață”. Un om care a transformat suferința în bucurie și credință, Gheorghe Petreuș din Botiza, autor al cărții “Sublimul suferinței”. Domnul Petreuș suferă de poliartrită reumatoidă, o boală care i-a afectat încheieturile mâinilor și picioarelor și, de aproape 40 de ani, trăiește imobilizat la pat. Cu toate acestea, și-a păstrat seninătatea și a devenit un exemplu de atitudine în fața greutăților vieții, pentru toți consătenii săi. “Să duceți mai departe acel dar pe care l-ați căpătat aici, la noi, la Botiza, de a cunoaște ce înseamnă omenia. Pentru că o vorbă din bătrâni spune că e multă lume, dar puțini oameni. Noi, aici, la Botiza, suntem mulți oameni, dar mai puțină lume”, i-a sfătuit dl Petreuș pe Mircea Radu și pe celorlalți oaspeți de la București.
Cel mai așteptat moment al serii a fost cel al alegerii câștigătoarei. Cei trei jurați au votat pentru Rodica, din echipa Danei, și Adriana, din echipa lui Ionuț, premiul revenindu-i în final Adrianei Petrovan. Ea va reprezenta Maramureșul în finala de la București care, peste câteva luni, va reuni toate cele nouă câștigătoare din tot atâtea regiuni istorice în care va ajunge caravana “Ie, Românie”, condusă de Mircea Radu.
“Adriana a arătat că merită să meargă mai departe. Sunt convins că va reprezenta foarte bine Maramureșul în finala de la București. Mi-a plăcut și îndrăznela ei, căci l-a adus pe scenă pe iubitul ei, alături de care a și dansat. Și-a asumat așadar niște lucruri, iar mie mi-a plăcut atitudinea ei”, spune juratul Nicolei Tand.
Adriana Petrovan, zisă în sat “A lu’ Norocu’”, spune că își dorește să fie polițistă, dar să urmeze și o carieră muzicală. A fost crescută de bunica ei, căci părinții îi sunt plecați de ani buni, la muncă, în străinătate.
Următoarea oprire a caravanei „Ie, Românie” este în Bucovina. Ce vedete l-au ajutat pe Mircea Radu în căutările sale din această zonă, dar și cine sunt cele mai frumoase bucovinence și cei mai talentați săteni din regiune, telespectatorii Antenei 1 vor vedea joi, 8 martie, și vineri, 9 martie, de la ora 21.15, numai la “Ie, Românie”.
Ea este prima finalistă! Adriana își face bagajele și dă Maramureșul pe București, pentru marea finală: ”Îmi vine să urc... Sexy-mândruțele, dans la .... mătură! Jucăușe, frumoase foc și roșioare-n obrăjori, fetele s-au dezlănțuit. La final, mă...