A devenit unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii. Dezvăluirile lui Gheorghe Zamfir la “Legendele”, cu Dan Negru

Gheroghe Zamfir, unul dintre cei mai apreciați compozitori și naiști ai României, a venit la emisiunea lui Dan Negru, “Legendele”, pentru a-și spune povestea și a-și aminti de tinerețe.

În 1955, Gheorghe Zamfir, la vârsta de 14 ani, a început să cânte la acordeon pe când George Enescu s-a stins din viață.

hepta

Gheorghe Zamfir, marele muzician și compozitor, a fost invitatul lui Dan Negru la emisiunea “Legendele”.

În 1955, Gheorghe Zamfir, la vârsta de 14 ani, a început să cânte la acordeon pe când George Enescu s-a stins din viață.

Cea mai puternică amintire a copilăriei sale a fost păscutul caprelor. Gheorghe Zamfir a povestit că a fost pastor de capre, începând pe la vârsta de 7 ani.

Plecarea lui la Liceul de Muzică din București a reprezentat o ruptură de viața de la țară. De asemenea, atunci când și-a urmat pasiunea în muzică, i-a spus tatălui său un lucru dramatic.

Începutul carierei sale de muzician

“Tată, dacă nu mă dai la muzică, eu mă sinucid”, spune maestrul Gheorghe Zamfir.

Celebrul compositor și-a știut de mic țelul și a iubit muzica din prima clipă. În vara anului 1955, tatăl său s-a interesat de înscrierea fiului său la fanfara militară.

Citește și: Momentul care l-a făcut pe Gheorghe Zamfir să-și dorească să fie pe scenă: ”Aveam cinci ani când am simțit că muzica s-a cimentat în mine!”

Chiar dacă la vârsta de 7 ani artistul a început să cânte la muzicuță, și-a dat seama că nu îi place. Apoi a încercat să cânte la mandolină, la bangio, instrument adus de un soldat de pe front, care lui Gheorghe, copil fiind, i-a plăcut foarte mult.

“De la Gigi din Găiești, fiul băcanului Tudor, la “bravo, mă!”, este o distanță ca de la cer la pământ“, spune Gheorghe Zamfir despre copilăria lui și felul în care îl încurajau părinții în cariera sa muzicală.

Mândria părinților lui i-a făcut pe aceștia să îl urmeze la concerte la Paris, văzând cum fiul lor scrie istorie.

“Nu s-au fălit. Erau țărani. Tata era un țăran sărac, lipit pământului. (…) Mama a fost umilă toată viața ei”, spune marele artist despre părinții lui care nu s-au mândrit în lume cu el, dar i-au recunoscut talentul și munca.

Gheorghe Zamfir are ureche absolut, fiind recunoscut pentru capacitatea sa de a recunoaște notele tuturor instrumentelor dintr-o orchestra. Tocmai de aceea, el a fost dirijorul orchestrei Ciocârlia, cea mai mare din țară.

Care e cel mai mare dor din copilăria lui Gheorghe Zamfir

Maestrul Gheorghe Zamfir a mărturisit că cel mai dor îi este de caprele sale, atunci când ieșea la păscut, dar și de năzbâtiile pe care le făcea cu fratele său mai mare, când mergeau împreună la furat de pepeni sau de cireșe.

Citește și: Ilie Năstase, cu ochii în lacrimi! Sportivul, la un pas să plângă în timpul unui interviu: "Vrem să ne cerem iertare"

“Ele au fost viața mea și eu le ador. Când văd o capră sunt în stare să mă duc să o pup, să o îmbrățișez”, spune Gheorghe Zamfir.

Primul “bravo” primit de la tatăl său

Marele artist povestește că tatăl său i-a spus bravo doar o singură data, pe când era dirijor la ansamblul Ciocârlia, când acesta dirija 350 de artiști.

Tatăl său l-a felicitat atunci când a aflat că fiul său și-a cumpărat un apartement imens în Franța.

“Felicitări! Bravo! Ești un adevărat bărbat, ești un adevărat om în ochii mei”, i-a spus tatăl său lui Gheorghe Zamfir.

Urmărește interviul complet aici!

Ultimele știri