Live acumObservator 16
Prime Time 20:00Sacrificiul

10 curiozități despre Cane Corso

Atunci când decizi să-ți iei un câine trebuie să stabilești din start câteva aspecte importante. Ce așteptări ai de la animalul de companie, unde îl vei ține și cât timp vei fi dispus să-i acorzi. Motivul? Tot mai mulți sunt tentați să aleagă câini de talii mari, fără să știe că în general aceștia au nevoie de îngrijiri aparte. Printre rasele mari și cu caracterisitici deosebite se numără și cane Corso, un patruped mare, impunător, cu o personalitate puternică, ce poate fi animalul de companie ideal pentru cei care au experiență cu câinii de talie mare.

Atunci când decizi să-ți iei un câine trebuie să stabilești din start câteva aspecte importante. Ce așteptări ai de la animalul de companie, unde îl vei ține și cât timp vei fi dispus să-i acorzi. Motivul? Tot mai mulți sunt tentați să aleagă câini de talii mari, fără să știe că în general aceștia au nevoie de îngrijiri aparte. Printre rasele mari și cu caracterisitici deosebite se numără și cane Corso, un patruped mare, impunător, cu o personalitate puternică, ce poate fi animalul de companie ideal pentru cei care au experiență cu câinii de talie mare.

Se știe despre Cane Corso că au fost câini de război în trecut, paznici desăvârșiți, recunoscuți pentru forța lor fizică și adesea erau utilizați în arene, pentru luptele între animale. Se întâmpla în Italia, acolo unde rasa Cane Corso își are originea.

Înainte să-ți iei un Cane Corso este obligatoriu să știi tot despre el. Îți prezentăm mai jos 10 curizități despre această rasă, de când sunt pui până la maturitate.

Câini perfecți de pază, dar și de companie

Exemplarele din rasa Cane Corso sunt cunoscute pentru abilitățile lor de câini de pază, dar în același timp pot fi și animale excelente de companie. Singurul criteriu pe care trebuie să-l îndeplinească un stăpân de Cane Corso este să fi avut experientă anterioară cu câinii. Pentru că sunt puternici, aceștia sunt recomandați persoanelor care pot să țină în frâu un câine de talie mare.

Au fost crescuți pentru a vâna mistreți

Istoria rasei Cane Corso este extrem de interesantă. Rasa a apărut prima dată în Italia, iar acest tip de câine ar fi fost crescut încă din secolul XIV pentru activități agro-pastorale. Era un excelent paznic al turnelor, dar mai ales avea capacitatea de a vâna mistreți, lupi sau cerbi.

Rasa pură a fost pe punctul să dispară

În secolul XX, spre a doua jumătate, în Italia mai existau doar câteva exemplare din rasa pură Cane Corso. Acești câini există și în ziua de azi pe tot Mapamondul datorită unui grup care au făcut eforturi pentru a restabili rasa. Au colectat animalele rasă pură încă vii din regiunile regiunile Puglia, Lucania si Sannio din Italia, le-au împerecheat salvând astfel rasa Cane Corso. Ani mai târziu a fost creată Asociației Cane Corso S.A.C.C. (Societa Amatori Cane Corso), drept recunoștință ca rasa încă există.

Puii Cane Corso sunt cei mai mari “rozători”

Cane Corso pui este un exemplar cuceritor la prima vedere. Nu foarte mic, dar cu o privire drăgălașă, puiul va fi activ încă din primele luni de viață și ca căuta mereu să aibă activități în perimetrul în care locuiește. După ce găsești un Cane Corso de vânzare, îl iei șă îți devină cel mai bun prieten, îl îngrijești, îi faci toate vaccinurile la timp și aștepți să începi primele lecții de dresaj cu el, trebuie să te aștepți că e posibil să facă multe pagube prin casă.

Parteneri perfecți pentru jogging

Dacă iubești să faci sport în aer liber, un Cane Corso poate fi animalul de companie perfect. Câinii sunt perfecți pentru alegat cu stăpânii kilometri buni, mai ales că una dintre specificațiile în materie de îngrijire pentru acestă rasă constă în faptul că trebuie plimbat zilnic sau lăsat să zburde într-o curte cu garduri înalte.

Își iubesc stăpânul, dar nu o arată des

Deși nu se definește ca ca fiind animal de companie, un Cane Corso poate deveni extrem de atașat de stăpân și de familie, mai ales după câteva lecții de dresaj și dacă primește atenție în mod constant. Oricând va simți că unul dintre cei apropiați este în pericol va sari să-l apere. Chiar și așa, acești câini sunt destul de încăpățânați și se lasă cu greu pradă sentimentelor. Mângâieri sau capul pe genunchii stăpânului? Mai rar!

Nu pot fi animale de companie fără dresaj

Un Cane Corso nu poate fi animal de companie fără dresaj. Se recomandă a se începe lecțiile imediat ce cățelul împlinește șase luni de viață. În caz contrar va avea un comportament haotic, în special cu persoanele străine.

Sunt incluși pe lista cu rasele potențial periculoase

Câinii Cane Corso sunt periculoși prin statura lor și prin faptul că sunt extrem de puternici. Fără dresaj, aceștia pot deveni împrevizibili și periculoși, mai ales dacă au în preajma lor copii.

Se împrietenesc greu cu alte animale

Dacă vrei să-ți iei un Cane Corso, dar mai ai și alte animale de companie, este obligatoriu să-l aduci în contact cu ele încă din primele zile. Cu cât le va cunoaște încă de pui, cu atât procesul de adaptare va fi mai scurt.

Au rata de viață 10 – 12 ani

Un Cane Corso va fi activ, fără mari probleme de sănătate, până la 12 ani. Acești câini au rată de viață începând cu 10 ani și de regulă nu sunt bolnăvicioși.

Nu suportă bine frigul

În ciuda dimensiunilor mari, a mușchilor intens dezvoltați și a staturii mari pe care un Cane Corso o are trebuie să știi că nu-l poți lăsa în frig, căci suportă cu greu temperaturile scăzute. Nu se va simți deloc în largul lui în lanț, ci alergând în perimentrul în care el se simte acasă.

Vrei să-ți iei un Cane Corso? Intră pe LaJumate.ro și găsești numeroase exemplare, de la pui până la câini adulți de vânzare sau de dat spre adopție.