Pentru a evita montele nedorite, sterilizarea pisicii tale e un proces ce trebuie luat în considerare. Iată câte informații utile în articolul de pe a1.ro ce te vor ajuta să ai grijă de pisica ta.
Un animal de companie jucăuș îți poate schimba viața, având mereu lângă tine un prieten necuvântător care îți pune zâmbetul pe buze. Atunci când decizi să adopți sau să cumperi o pisică, trebuie să te asiguri că aceasta va avea toate condițiile necesare pentru a crește sănătoasă și fericită alături de tine. De aceea, sterilizarea este un proces important pentru pisici. Iată câteva informații utile ce te vor ajuta să ai grijă de animalul tău de companie așa cum trebuie.
Ce înseamnă sterilizarea unei pisici?
Intervenția chirurgicală pentru sterilizarea la pisici este recomandată atât în cazul femelelor, cât și în cel al masculilor. În acest fel, se evită perioadele de “călduri”, montele nedorite, gestațiile și evenimentele mai puțin plăcute care țin de acest fenomen.
Importanță medicală a sterilizării la pisici constă în prevenirea apariției complicațiilor la nivel genitourinar, mai ales daca este făcută la o vârstă tânără. Aceste complicații se manifestă prin colecții uterine (piometrul), neoformațiuni de tip canceros la nivelul ovarelor și uterului, fibroame uterine, cancere mamare, hiperplazii ale prostatei (chistice sau tumorale), dar și cancerul testicular.
Efectele sterilizării pentru pisici
Efectele secundare ale sterilizării sunt foarte puține și rare. Ele apar din cauza eliminării ovarelor din organism ce declanșează pierderea efectului hormonilor estrogeni, respectiv testosteron după rezecția testiculelor. În afară de implicarea sexuală, acești hormoni au și alte roluri în organism. La nivel metabolic, ei participă la intensificarea arderilor, la nivelul vaselor de sânge provoacă vasodilatație, iar la nivel muscular intensifică activitatea mușchilor.
Obezitatea este cel mai frecvent efect secundar al sterilizării. Cu toate acestea, acesta este un fenomen care poate fi evitat dacă ai grijă de alimentația animalului tău de companie. Un alt fenomen care poate să apară, foarte rar însă, este incontinența urinară la femele. Acest lucru se datorează pierderii tonusului sfincetrului vezicii urinare. Prin urmare, în timpul somnului când organismul este relaxat, se produc scurgeri de urină în mod necontrolat.
Există situații când, deși animalul a fost sterilizat, se poate observa că din când în când mai poate avea manifestări de călduri. Acest efect e datorat faptului că în organism mai există și alte organe producătoare de estrogen, progesteron și respectiv testosteron.
Ce complicații pot apărea după sterilizare?
Anestezia reprezintă o procedură destul de sigură. Evenimentele neplăcute care apar în timpul ei și care uneori pot duce la moartea animalului țin doar de afecțiuni ale organismului care nu au fost încă descoperite, de reacții ale pisicii la unele medicamente sau de interacțiunea cu medicamente pe care proprietarii le administrează ca și tratament dar uită să înștiințeze medicul.
Intervenția chirurgicală poate și ea să fie însoțită de situații neprevăzute care pot duce la complicații sau la decesul animalului. Acestea sunt: defecte anatomice congenitale sau dobândite (diafragmul perforat, hernia transdiafragmatică) cardiopatii parazitare (dirofilarioza), afecțiuni ale sângelui (hemofilia sau alte defecte de coagulare ale sângelui) sau paraziți interni (babesioza).
Perioada de recuperare după sterilizarea pisicii
După ce animalul tău de companie este supus la acest procedeu de sterilizare, el va necesita atenția și grija ta și a personalului de specialitate pentru a se recupera eficient. Pisica va fi monitorizată permanent până la trezirea din anestezie. În cazul anesteziilor reversibile rapid (așa numitele “anestezii cu antidot”), acest lucru se face destul de rapid. Din păcate, nu este recomandat acest tip de anestezie în cazul intervențiilor de acest gen pentru că ele presupun și pierderea analgeziei pe care o oferă medicația respectivă.
Este posibil ca în primele 24 de ore după intervenție, animalul să aibă 1-3 accese de vomă, mai ales dacă intervenția nu s-a făcut după o dietă totală de minim 12 ore. Pacientul va primi medicație cu analgezice și antibiotice. După caz, medicul va decide dacă este nevoie și de un tratament perfuzabil în următoarele ore după intervenție.
În mod normal, animalul tău de companie își reia apetitul, ritmul normal de viață și obiceiurile după 48-72 de ore de la intervenție. Evident masculii își vor reveni mai repede decât femelele, în cazul lor intervenția nefiind una traumatizantă prin simplul fapt că se desfășoară în afara abdomenului.
Specialiștii recomandă stăpânilor să pună un colar pisicii sau o cămașă de protecție 7-10 zile după intervenție. Acest lucru este important pentru a preveni accesul animalului la plaga operatorie și complicarea sau chiar deschiderea ei.
Prețul procedurii medicale de sterilizare la pisici
Costurile unei asemenea intervenții chirurgicale depind de mai mulți factori, precum talia animalului, reactivitatea acestuia la medicație, de examenele preoperatorii strict necesare și cele agreate de proprietar, de viteza de recuperare a organismului după sterilizare sau eventualele complicații ce pot apărea în timpul intervenției.
Multe dintre examenele preoperatorii rămân la alegerea proprietarului. Acesta le poate accepta sau respinge din anumite motive personale. Altele pot fi impuse de către medicul chirurg ca fiind esențiale pentru siguranța procedurii chirurgicale.
Citește și:
Cele mai frecvente boli la pisici. La ce simptome să fii atent
Îngrijire pisici: 6 semne că pisica ta este bolnavă și trebuie să mergi la veterinar
Ce animale de companie sunt potrivite pentru copii. Studiu
Sursă foto: pexels.com