Dacă îți dorești un animal de companie, trebuie să știi că ciobănescul german îți poate fi un prieten de nădejde. Află mai multe despre caracteristicile și trăsăturile acestei rase din articolul de pe a1.ro.
Atunci când îți dorești foarte mult un animal de companie, trebuie să te asiguri că știi suficiente lucruri despre comportamentul său și despre cum trebuie îngrijit. Să devii stăpânul unui ciobănesc german înseamnă să fii gata să îți asumi faptul că trebuie să îl faci fericit, îngrijindu-ți câinele așa cum are nevoie.
De regulă, rasa ciobănesc german este una activă, cu un temperament vioi. Acest câine este inteligent, echilibrat psihic, ager și vigilent. El este deosebit de curajos, puternic, ferm și rezistent. Se adaptează cu ușurință oricărei situații neprevăzute datorită firii sale responsabile și independente. Ciobănescul german este un câine fidel, afectuos și jucăuș atât cu stăpânul, dar și cu familia acestuia. Această rasă iubește copiii și se înțelege bine cu ei dacă este obișnuit de pui să socializeze. El tratează cu indiferență animalele și oamenii străini atâta timp cât aceștia nu prezintă semne de agresivitate. Iată câteva informații utile despre ciobănescul german care te vor ajuta să te decizi dacă îți dorești un astfel de animal de companie.
Ciobănesc german – Caracteristici și lucruri neștiute
Ciobănesc german - Descriere Fizică
Ciobănescul german are un corp atletic și armonios de mărime puțin peste medie, puțin alungit și cu linia spatelui ușor lăsată spre coadă atunci când este privit din profil. Această rasă de câine are gâtul lung, puternic și musculos. Capul este proporționat, conic spre nas, fruntea foarte puțin bombata. Botul său este proporțional cu craniul ș are nasul negru. Ochii de mărime mijlocie sunt migdalați, ușor oblici, de culoare mai închisă decât cea a părului.
Urechile sunt de mărime proporțională cu capul, fiind mai late la rădăcină, cu vârful ascuțit. Ele sunt purtate drept, dar până la 4-6 luni le poartă atârnate. Coada stufoasă cu păr des, e în formă de sabie puțin arcuită. Aceasta este purtată în jos, niciodată pe spate. Ciobănescul german prezintă 3 varietăți de păr: scurt, aspru și lung. Ultimele două sunt tot mai rar întâlnite.
Varianta cea mai răspândită și agreată este cea cu păr scurt, des, drept și bine culcat pe corp, mai scurt pe cap și pe fețele anterioare ale membrelor. Blana este dublu stratificată și are stratul exterior de culoare negru complet sau negru cu desen caracteristic de culoare brun, maron roșcat, galben, gri-fier sau cenușiu. Chiar dacă acesta este un câine robust, are totuși o ținută elegantă, impunătoare, atrăgătoare.
Ciobănesc german - Istoric rasă
Rasa ciobănesc german este cea mai răspândită și cunoscută din lume, fiind rasa națională a Germaniei. Rasa veche de mii de ani, are un lung șir de strămoși începând cu ciobănescul persian. Pe baza asemănării vagi cu lupul mai este cunoscut sub denumirea populară de câine-lup. Rasa a fost adusă la forma actuală abia la sfârșitul secolului XIX-lea de către căpitanul de cavalerie Maxx von Stepanitz prin selecții perseverente și din ce în ce mai fine. În Germania există organizația internațională WUSV cu peste jumătate de milion de membri din 60 de țări care se ocupă cu problemele acestei rase, ciobănescul german fiind singura rasă pentru care există o asemenea organizație.
Ciobănesc german - Îngrijire
Această rasă necesită relativ puțină îngrijire. Periajul trebuie să se efectueze mai ales în perioadele de năpârlire cu o perie specială pentru a îndepărta firele de păr moarte.
Hrana este una specifică carnivorelor, rația fiind stabilită conform activității zilnice. În acest sens se impune menționarea că această specie nu valorifică resturile menajere sau alimente cu conținut ridicat în celuloza.
Dintre cele de origine animală, ciobănescul german va consuma: carnea de vită, găină, gâscă, pui, oaie și miel, mai puțin carne de porc. De asemenea, câinele tău se va bucura de subprodusele de abator, organele, oasele sub formă de praf, laptele și derivatele lui, ouăle, grăsimile animale cu excepția șoricului de porc, care este interzis, deoarece la nivelul ficatului poate produce alergii.
Ciobănesc german - Condiții de viață
Ciobănescul german nu necesită condiții speciale de viață, fiind rezistent la intemperii. Cu toate acestea se recomandă această rasă doar celor care au timp suficient să îi rezerve câinelui atât pentru dresaj cât și pentru alte activități fizice. Câinele necesită socializare, dresaj și exerciții.
Ciobănesc german - Dresaj
Datorită inteligenței sale, ciobănescul german este receptiv la un dresaj complex. Este ușor de educat, de dresat pentru că are plăcerea de a învăța și înțelege repede. În principiu, trebuie lucrat cu vocea. Lipsa de socializare, de exerciții sau dresaj poate transforma acest câine într-o adevărată pacoste pentru stăpân și pentru cei din jur. El își iubește foarte mult stăpânul și este gata să facă orice pentru acesta cu mare plăcere, datorită unui simț al datoriei înnăscut.
Citește și:
Îți dorești un câine ciobănesc german? Vezi dacă este potrivit pentru tine!
Ce nu știai despre bichonul maltez. Ingrijire și temperament
Sursă foto: toateanimalele.ro