- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Iată ce nu știai despre bichonul maltez. E în natura acestui cățel să fie afectuos, prietenos și orientat către oameni. Bichonul maltez are un temperament care te binedispune
Atunci când îți dorești un animal de companie și știi că cel mai loial prieten al omului e câinele, trebuie să găsești o rasă potrivită atât pentru tine cât și pentru întreaga familie. Unul dintre cele mai îndrăgite rase de căței este bichonul maltez. Acest ghemotoc de blăniță pufoasă este un câine inteligent, devotat și neînfricat. Își prețuiește nespus familia și își apără teritoriul cu toată îndârjirea de care poate da dovadă.
Bichon maltez – Temperament
Bichonul maltez este un câine foarte prietenos, afectuos și orientat spre oameni. Una dintre marile sale plăceri este să stea în poala stăpânului și să îl binedispună. Este probabil cel mai vechi câine de companie și agrement, dezvoltat exclusiv în acest scop. El își iubește atât de mult familia, încât suferă mult când este lăsat singur acasă. De aceea, foarte mulți reprezentanți ai acestei rase se confruntă cu anxietatea de separare.
Temperamentul fiecărui câine este influențat de ereditate, dar și de felul cum a fost crescut și tratat. Datorită faptului că puii de bichon maltez sunt foarte simpatici și drăgălași, sunt și puțini stăpâni care rezistă să nu-i răsfețe. Uneori poate fi destul de greu să pedepsești un ghemotoc de blană cu privire gingașă. Însă de aici pleacă multe probleme cu care te vei confrunta toata viața.
Un Maltez educat se va comporta exemplar în orice situație deoarece este un câine foarte receptiv la doleanțele stăpânului. Însă, dacă îl scapi din mână și mai ales daca nu te impui, micul tău prieten se poate transforma într-un mare terorist. Ceea ce în limbaj de specialitate poartă numele de «sindromul câinelui mic».
Specialiștii recomandă ca bichonul maltez să nu fie o opțiune pentru familiile cu copii mici. În primul rând, pentru că cei mici îl pot răni involuntar pe cățel, iar în al doilea rând, unii reprezentanți ai rasei au tendința să ciupească, daca nu sunt manipulați corect. Se înțeleg și cu alte animale, mai ales dacă au fost obișnuiți de mici cu acestea.
Dresajul este destul de ușor cu un bichon maltez datorită atenției sporite pe care o acordă stăpânului, a dorinței de a mulțumi dar și a inteligenței peste medie. Cheia unui dresaj reușit este recompensarea. Unele exemplare pot fi independente și atotștiutoare, însă cu motivația potrivită pot fi învățați să facă orice. Mai mult decât atât, maltezii sunt excelenți câini de terapie.
Bichonul maltez – Îngrijire
Bichonul maltez este foarte energic și jucăuș, chiar și la vârste înaintate nu își pierde din agilitate și pofta de viață. Se potrivește perfect în apartament, dar și la casă, cu condiția sa fie ținut doar în interior. O curte mica este suficientă pentru a-și descărca energia. Contrar opiniei multora, trebuie să știi că și câinii mici au nevoie de plimbări zilnice. Cel puțin una de 30 de minute în fiecare zi.
Bichonul maltez, de regulă, nu mănâncă mult, însă trebuie să ai grijă să nu îl supralimentezi și să devină obez. Unii reprezentanți ai acestei rase pot fi mai mofturoși când vine vorba de mâncare.
Un alt lucru important de care trebuie să ții cont e că maltezii sunt susceptibil la «strănut inversat», adică un fel de sforăit sau înec, care se petrece atunci când câinele este foarte agitat, când se joacă sau când se trezește. Cu toate acestea, sindromul nu îi pune viața în pericol și trece după câteva minute, dacă animalul s-a mai liniștit.
Blana bichonului maltez este lungă și mătăsoasă, iar firul de păr se aseamănă mult cu cel uman. Acesta năpârlește puțin, însă necesită îngrijire zilnică, mai ales dacă dorești să o păstrezi lungă. De obicei, câinii de companie trebuie tunși regulat pentru a scăpa de corvoada perierii zilnice și a costurilor legate de toaletare și produse cosmetice. Dacă nu este periată blana se încâlcește ușor. Când e scos pe afară, bichonul se murdărește foarte rapid. Praful și impuritățile sunt ușor de sesizat în blănița sa albă, de aceea îmbăierea se face destul de des, o data la 2-3 săptămâni.
O altă problemă de imagine este reprezentată de petele maronii de sub ochi, cauzate de lăcrimarea excesivă, dar și de cele de la bot, date de hrană și apă. În comerț există produse cosmetice care reușesc să mai atenueze din aceste colorații inestetice. Uneori, lăcrimarea excesivă necesită intervenția medicului veterinar.
Citește și:
Ce rase de câini să alegi, în funcție de personalitatea și stilul tău de viață
Cum îngrijești câinii de talie mică. 5 sfaturi utile pentru cățelul tău
Rase de câini care iubesc copiii. Topul celor mai prietenoase rase de câini
Sursă foto: cutzucutzu.com
Îngrijire pisici: 6 semne că pisica ta este bolnavă și trebuie să mergi la veterinar... Cele mai frecvente boli la pisici. La ce simptome să fii atent...