Trandafirii, unele dintre cele mai căutate și frumoase flori, sunt printre preferatele grădinarilor. Iată care sunt cele mai cunoscute specii de trandafiri și cum trebuie să îi îngrijești.
Trandafirii sunt printre cele mai des întâlnite flori, preferate de toate femeile. Atunci când ai o grădină mare, te poți ocupa de plantarea florilor care îți plac pentru a înfrumuseța mediul în care stai. Există mai multe specii de trandafiri și îngrijirea lor poate să difere.
Toamna este cel mai potrivit anotimp pentru îngrijirea în cele mai bune condiții a trandafirilor. Și asta pentru că acum se fac atât tunderea, cât și pregătirea lor pentru iarnă, pentru perioada geroasă. Tunderea trandafirilor se realizează deseori în februarie și martie, însă cei cu flori mari trebuie tunși în mod obligatoriu și pe parcursul toamnei, nu înainte ca temperaturile de 30 de grade de peste zi să dispară. Iată care sunt speciile de trandafiri și câteva sfaturi de îngrijire pentru aceștia.
Trandafiri – Câte specii de trandafiri există în România
În lume există 200 de specii de trandafiri și nu mai puțin de 30.000 de soiuri. Coloristica acestor flori spectaculoase variază de la roșu, roz, alb, galben, în combinații unice și extrem de spectaculoase. Trandafirul roșu este considerat cea mai veche specie avându-și originile înainte de apariția omului.
Grădinile de trandafiri cuprind numeroase specii ale acestei plante. O astfel de grădină poate fi decorată cu tufișuri de trandafiri, trandafiri cățărători, trandafiri pitici sau care ating până la 2,5 m înălțime, trandafiri parfumați sau fără miros. Iată care sunt cele mai întâlnite specii de trandafiri:
1.Tufele de trandafiri
Tufele de trandafiri reprezintă o combinație între trandafirul clasic și hibrizii de trandafiri. Aceștia sunt parfumați și sunt mult mai rezistenți, durabili și longevivi, față de prima specie.
2.Hibrizii de trandafiri
La acești trandafiri parfumul depinde de varietate: unii au un parfum intens și îmbietor, iar alții nu miros deloc. Aceștia sunt mai puțin rezistenți și mai sensibili decât restul speciilor de trandafiri.
3.Trandafirii Moss
Pe lângă faptul că sunt una dintre cele mai vechi specii de trandafiri, aceștia sunt parfumați și foarte rezistenți. Ei înfloresc doar vara, iar toamna fac fructe, bine cunoscutele măceșe.
4.Trandafirii cățărători
Trandafirii cățărători pot depăși 3 metri înălțime. Aceștia sunt ușor de îngrijit și sunt rezistenți la insectele dăunătoare. Majoritatea înfloresc doar o dată pe an și au un parfum mai puțin intens decât restul trandafirilor.
5.Trandafirii Floriunda
Atingând înălțimi de la 60 cm până la 1,4 metri acești trandafiri cresc în tufe și înfloresc pe tot parcursul verii, până toamna târziu.
6.Trandafirii Pitici
Cu o înălțime de la 15cm până la 65 de cm, acești trandafiri sunt perfecți pentru ghivece și jardiniere, mai ales datorită faptului că au flori mici. Nu toți trandafirii pitici sunt parfumați, acest lucru depinzând de varietatea lor.
7.Trandafirii Rugosa
Aceasta e o specie de trandafiri clasici, mari, cu o bună rezistență la majoritatea insectelor dăunătoare. Termenul de “rugosa” se referă la frunzele trandafirului ce au texturi diferite, cu striații.
8.Trandafirii Gallica
De o culoare roșu închis și formând o tufă verticală cu țepi fini ce poate atinge 1,2 metri, trandafirii Gallica, sunt cei mai vechi trandafiri cultivați în Vest. Aceștia datează încă de pe vremea Imperiului Roman și sunt toleranți cu solurile mai puțin fertile.
9.Trandafirii Grandiflora
Combinație de hibrizi de trandafiri și trandafiri floribunda, grandiflora atinge până la 2,5 metri înălțime și au flori mari. Ca și hibrizii de trandafiri, doar unele specii sunt parfumate, iar altele sunt mai puțin rezistente la boli și insecte.
10.Trandafirii Damask
Această specie de plante este cultivată în mănăstirile din Europa în scopuri medicinale. Trandafirii Damask au un colorit ce variază de la alb, la roz intens și au un miros puternic. Sunt mai mari decât trandafirii Gallica, însă au o rezistență mai mică la eventualele boli sau dăunători.
Trandafiri – Sfaturi de îngrijire toamna
1.Zeama bordeleză
Zeama bordeleză poate previne boli ca rapănul, monilioza, mana sau pătarea neagră. De asemenea, cuprul împiedică infectarea rănilor și ajută la cicatrizarea rănilor plantei. Zeama bordeleză se mai aplică și imediat după evenimente meteo precum grindină, vânt puternic sau imediat după tăierea trandafirilor. Pentru o rezistență sporită pe timpul iernii, tratează trandafirii cu zeama bordeleză. Cuprul conținut de zeama bordeleză este absorbit prin frunze și contribuie la buna maturizare a ramurilor trandafirilor.
2.Irigare
Dacă nu plouă, udă bine solul la rădăcina trandafirului. Este indicat să îl uzi o dată la două zile astfel încât solul să fie umed la o adâncime de 30 - 40 cm. Cel mai bun timp pentru udat este dimineața devreme pentru a reduce evaporarea.
3.Fertilizare
Pe timp de toamnă, nu mai trebuie administrate îngrășăminte trandafirilor. Regula de bază este să nu mai fertilizezi planta aceasta cu 8 săptămâni înainte de venirea primului îngheț. Altfel, trandafirii vor îngheța.
4.Îngheț
Când vin înghețurile în noiembrie sau decembrie, este important să acorzi o atenție deosebită trandafirilor pomișori și plângători care sunt altoiți pe trunchi înalt. Altoiul lor este expus și riscul de a îngheța este mare. Tocmai de aceea este esențial să protejezi altoiul învelind coroana cu un sac pe care-l umpli cu paie sau frunze. Sacul trebuie să fie din pânză. Nu folosi saci din polietilenă, deoarece aceștia nu permit aerisirea, iar în zilele însorite din februarie vor porni mugurii, care apoi vor degera. Această metodă devine ineficientă dacă temperatura scade sub -20 ºC. O metodă mai bună este să faci din plasă un cilindru în jurul pomișorului pe care să-l umpli cu frunze. Păstrează această protecție atâta timp cât există riscul de îngheț.
Citește și:
Crizanteme. Cum îngrijești cele mai frumoase flori de toamnă, în grădină și în ghiveci
Dulceață de trandafiri. Secretele dintr-o rețetă veche de peste 100 de ani
Sirop de trandafir. Rețetă ușor de preparat în casă
Sursă foto: pexels.com