Apropo - elvetienii denumesc acest obiect "cutitul soldatului (Schweizer Offiziersmesser)", si nu "cutitul armatei elvetiene" - cum a intrat in limbajul social mondial.
Sunt doua tipuri de "cutite elvetiene"
In anul 1891, producatorul de cutite Karl Elsener a primit o comanda din partea armatei elvetiene de a realiza un obiect care sa fie folositor soldatilor, care sa fie usor de manuit si sa aiba accesorii utile. Compania lui se numea Victorinox. Numai ca la un moment dat si producatorul Wenger a inceput sa fabrice un tip de cutit elvetian, care avea sa fie pana la urma acceptat de catre sefii armatei. In prezent, Wenger este detinuta de Victorinox, insa cele doua firme au calea separata in legatura cu fabricarea celebrului cutit.
Americanii au popularizat cutitul elvetian
Producatorii si tehnologia sunt elvetiene, insa americanii au fost cei care au popularizat acest obiect. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, soldatii americani din Europa au deevnit mari colectionari de astfel de cutite. Iar in curand Victorinox a inceput sa fie solicitat pentru contracte si de catre companii din SUA.
Nu toate componentele cutitului sunt elvetiene
In prezent un cutit elvetian are o gramada de accesorii, insa unul singur dintre acestea nu este fabricat pe pamant elvetian, ci este doar asamblat acolo. Practic, desfacatorul de dopuri de pluta este fabricat in Japonia, si apoi trimis in Elvetia pentru a fi asamblat in produsul final.
Se produc peste 3 milioane de cutite lunar
Fabrica Victorinox produce 3 milioane de cutite de diferite tipuri (350) in fiecare luna, cu ajutorul celor 900 de angajati ai fabricii din Ibach. Cel mai vandut model in prezent este "Swiss Army Traveller", care are chiar si ceas, alarma sau termometru si barometru.
foto: ifguk.co.uk
Intimitatea intr-un cuplu: prea mult strica... Chocolate lava - un desert de efect...