Antena Căutare

4 motive pentru care întârzii mereu, explicate de psihologi

Sunt șanse ca în acest moment în care citești acest articol să întârzii undeva. Această problemă este extrem de frecvent, iar ea a fost pusă pe seama lipsei de seriozitate, de profesionalism, de respect chiar, ceea ce, până la un punct, este chiar adevărat.

Sunt șanse ca în acest moment în care citești acest articol să întârzii undeva. Această problemă este extrem de frecvent, iar ea a fost pusă pe seama lipsei de seriozitate, de profesionalism, de respect chiar, ceea ce, până la un punct, este chiar adevărat. Specialiștii au căutat câteva explicații pentru care unii oameni nu reușesc niciodată să ajungă la timp într-un loc, fie că este vorba despre o problemă legată de locul de muncă, o ieșire în oraș cu prietenii, sau pur și simplu să fie gata la timp în fiecare dimineață.

4 motive pentru care întârzii mereu explicate de psihologi:

1. Nu conștientizezi consecințele faptului că întârzii

Psihologul Linda Sapadin din Statele Unite ale Americii, autor al cărții „Master Your Fears”, explică faptul că persoanele care obișnuiesc să ajungă mereu mai târziu nu sunt capabile să înțeleagă pe deplin care sunt efectele lipsei de punctualitate. „Îți creezi o reputație în nume personal și nu este cea mai bună dintre toate. Persoanele care te așteaptă vor simți că nu pot avea încredere în tine, că nu se pot baza pe tine, iar acest lucru va afecta relațiile pe care le ai. În același timp îți va afecta și încrederea în propriile tale calități”, explică aceasta într-o analiză făcută pentru publicația americană WebMD.

Articolul continuă după reclamă

2. Percepi timpul diferit

Într-un studiu realizat în anul 2001, profesorul de psihologie Jeff Conte, de la San Diego State University, a împărțit persoanele în două categorii mari, Tipul A și Tipul B. În prima categorie, acesta a grupat persoanele ambițioase și competitive, iar în a doilea grup a adunat persoanele creative și exploratoare. Acesta a pus cele două categorii de persoane să estimeze, în minte, în cât timp se scurge un minut. În timp ce prima categorie s-a oprit după 58 de secunde, a doua s-a oprit după 77 de secunde. Studiul a căutat să afle cum funcționează ceasul intern al fiecărei persoane și cum acest ceas influențează percepția timpului real. Aceste diferențe reprezintă și cauza pentru care unele persoane nu reușesc să fie niciodată la timp, pentru că percep timpul diferit. Dacă te regăsești în această situație, cea mai simplă și utilă soluție este purtarea în permanență a unui ceas, ca să te poți organiza mereu mai bine și ca să eviți situațiile neplăcute în care alte persoane te așteaptă.

3. Nu poți spune niciodată nu

Cât de simplu îți este să refuzi sau să pasezi mai departe o sarcină recent primită? Julie Morgenstern, autoarea volumului „Time Management From the Inside Out” pune problema întârzierilor repetate pe incapacitatea de a gestiona sarcinile din jurul tău. În esență, aceasta susține că poți face parte din categoria celor care se pot organiza bine, dar nu pot refuza niciodată sarcinile suplimentare care le aglomerează programul deja stabilit.

4. Anxietatea

Psihologul american Linda Sapadin aduce în discuție și posibilitatea ca anxietatea să stea în spatele acestui prost obicei de a întârzia, explicând faptul că „există un factor de teamă în cazul unor persoane care suferă de anxietate să ajungă mai devreme într-un loc și să fie nevoite să stea fără să facă nimic”. Această idee este întărită și de către Julie Morgenstern: „Există o mare frică, o mare anxietate asociată cu ideea de a sta și de a nu face nimic”. Știi că suferi de această problemă dacă preferi să ajungi 15 minute mai târziu la salonul de masaj decât să aștepți cinci minute alături de celelalte persoane la recepție. O soluție utilă sugerată de experții în domeniu în acest caz este să iei mereu cu tine o carte sau o revistă, ca să-ți poți umple timpul. Oricum ar fi mai bine așa, decât să îi lași pe alții să te aștepte.

Calendar ortodox 2018. Ce sărbători religioase sunt în luna octombrie... Viața la oraș nu te scapă de musafirii nepoftiți. 3 specii de dăunători cu care te poți confrunta în mediul urban...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 6 noiembrie 2024. Ana Maria și Sebastian au câștigat 15.000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 6 noiembrie 2024. Ana Maria și Sebastian au câștigat 15.000 de lei Miercuri, 06.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x