- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Cumpărarea unei case reprezintă un moment important în viața oricărei persoane. De aceea, este nevoie să pui mai multe aspecte în balanță pentru a te asigura că ești gata să investești într-o astfel de mutare și să o gestionezi eficient pe termen lung.
Ai început deja să te uiți la anunțuri de case de vânzare și te tentează ideea achiziționării primei tale locuințe? Vrei să faci acest pas important, însă nu știi dacă ești cu adevărat pregătit? Dacă răspunsul tău este da, află în continuare ce întrebări esențiale trebuie să îți pui pentru a lua decizia corectă.
1. Intenționez să rămân în același loc în viitorul îndepărtat?
Primul lucru pe care este nevoie să îl iei în calcul este dacă urmează să rămâi pe viitor în zona, orașul sau țara în care locuiești acum. O casă înseamnă investiții financiare care se pot întinde pe mai mulți ani, așa că este important să știi dacă vrei să îți asumi acest lucru.
Dacă ai o carieră de care ești mulțumit, un job stabil și o familie, ești pregătit, în mod sigur, să îți achiziționezi un imobil. În caz contrar, dacă te gândești că peste un an sau doi vei dori să ai încă un copil sau să te muți într-un spațiu mai mare, este indicat să mai aștepți și să planifici mutarea eficient.
2. Îmi pot permite să plătesc o locuință nouă?
Aspectul economic nu trebuie să fie niciodată neglijat, căci o estimare greșită poate fi extrem de periculoasă. Înainte să cauți vile de vânzare, fă un calcul amănunțit și determină ce sumă îți va fi necesară.
De asemenea, ține minte că specialiștii recomandă ca ratele lunare pe care trebuie să le plătești să nu depășească 25% din veniturile tale. Calculează și asigură-te că poți păstra un echilibru între achitarea ratelor și alte cheltuieli pe care le mai ai.
3. Cum voi finanța cumpărarea casei?
Dacă ai găsit deja casa visurilor tale și știi care este prețul final, este timpul să îți organizezi temeinic bugetul și, mai ales, sursa banilor pe care îi vei investi.
Dacă va fi nevoie să faci un credit, interesează-te cu privire la ofertele mai multor instituții bancare și alege o variantă potrivită pentru tine. Cu toate acestea, fii realist și împrumută doar suma care îți este necesară, plus o marjă de eroare.
4. Am ales o casă potrivită?
Dacă faci o investiție atât de mare, vei dori, cu siguranță, să fie una de durată, care să merite tot efortul depus. În acest sens, este bine să faci o inspecție completă a viitoarei tale locuințe și să te asiguri că trece toate testele.
Pentru acest lucru, poți apela la serviciile specialiștilor. Chiar dacă va trebui să plătești o sumă în plus, vei fi sigur că vila sau casa ta respectă cele mai exigente standarde de calitate.
5. Sunt pregătit pentru o responsabilitate atât de mare?
Cumpărarea unei prime case nu implică doar costurile de achiziție, ci și multe alte detalii la care este posibil să nu te fi gândit până acum.
Spre deosebire de situația în care stai în chirie, a avea o casă proprie presupune că va trebui să te ocupi pe cont propriu de orice reparație sau intervenție necesară. Așadar, dacă sistemul electric are o problemă sau aparatele electrocasnice se strică, tu vei fi unicul responsabil pentru rezolvarea acestor situații.
De asemenea, dacă vei dori să renovezi casa achiziționată sau să reorganizezi spațiul, trece pe listă și aceste cheltuieli.
Deși cumpărarea unei case reprezintă un proces complex și nu foarte simplu, satisfacția unui loc numai al tău va merita fiecare efort. Așadar, gândește-te la fiecare dintre cele cinci întrebări de mai sus și notează-ți răspunsurile. Vei avea o perspectivă mult mai clară și vei face alegerea corectă!
Foto: https://www.pexels.com/photo/woman-sitting-on-sofa-in-living-room-1595589/
Moșii de vară 2019. De ce se pomenesc morții și care e rânduiala parastasului... Reguli de aur pentru o petrecere reușită. Cum trebuie să ne îmbrăcăm, ce accesorii alegem și, cel mai important, cum ne ...