Antena Căutare

8 beneficii pentru copiii care sunt activi constant

Statisticile arată că unul din patru copii români suferă de obezitate, iar principalele motive sunt alimentația nesănătoasă, bogată în grăsimi și carbohidrați, precum și sedentarismul.

Statisticile arată că unul din patru copii români suferă de obezitate, iar principalele motive sunt alimentația nesănătoasă, bogată în grăsimi și carbohidrați, precum și sedentarismul. Pe de altă parte, sunt și studii care arată că doar unul din trei copii face suficientă mișcare zilnic pentru a fi considerată activitate fizică. În era în care cei mici au la dispoziție gadgeturi, desene animate de dimineața până seara și jocuri pe calculator, părinților le este tot mai dificil să îi convingă pe copii să se joace afară și să fie mai activi.

Totuși, mișcarea este esențială pentru un copil în dezvoltare, iar lipsa ei își va arăta efectele nocive asupra organismului inclusiv la maturitate. Un copil activ fizic va fi mai sănătos, se va dezvolta mai armonios și va fi ferit de unele afecțiuni asociate sedentarismului. De fapt, există numeroase beneficii de care se bucură un copil activ:

O inimă mai puternică

Inima este un mușchi și, la fel ca orice alt mușchi din organism, devine mai puternic atunci când este supus exercițiilor fizice. Nu numai adulții, dar și copiii care fac mișcare zilnic au inimi care lucrează mai eficient și sunt mai puternice. Acest lucru îi poate feri de apariția riscurilor bolilor cardio-vasculare ori de creșterea nivelului colesterolului.

Echilibru mai bun

Copiii care învață încă de mici să meargă pe bicicletă își dezvoltă mai bine simțul echilibrului, o abilitate esențială la vârstele fragede, când celor mici le place să exploreze, să sară, să se urce prin cotloane sau să alerge. Părinții ar trebui să opteze pentru o bicicletă special concepută pentru copii și să se asigure că cei mici sunt echipați cu cască de protecție, genunchiere și cotiere. De asemenea, pentru a-i ajuta pe copii să treacă mai ușor peste teama de a merge pe două roți, o bicicletă cu roți ajutătoare poate fi startul perfect.

Artere și vene mai „curate”

Pentru că mișcarea reduce nivelul colesterolului rău și grăsimilor din sânge, flexibilitatea vaselor de sânge este mai mare. Atât la nivelul arterelor, cât și a venelor, această calitate este esențială pentru buna funcționare a organismului și pentru prevenirea problemelor cu hipertensiunea. Dacă tensiunea ridicată este adeseori asociată cu un risc mai mare de infarct sau accidente vasculare cerebrale în rândul persoanelor adulte, este lesne de înțeles cum mișcarea regulată poate scădea sau preveni aceste probleme.

Plămâni mai puternici

Activitatea fizică intensă crește capacitatea pulmonară și eficiența plămânilor în respirație. Acesta este motivul pentru care nu obosim la fel de repede ca la început după o perioadă în care am făcut mișcare în mod regulat. Creșterea capacității pulmonare înseamnă că, la fiecare inspirație, în organism pătrunde mai mult oxigen, iar când expirăm eliminăm mai mult dioxid de carbon.

Reduce nivelul de zahăr din sânge

Exercițiile fizice previn acumularea zahărului în sânge, prin stimularea mușchilor de a consuma mai multă glucoză din sânge și folosirea acesteia pentru a genera mai multă energie. În timp, activitatea fizică scade riscul apariției diabetului. Deși afecțiunea este adeseori asociată cu persoanele adulte supraponderale, ea poate apărea și în rândul copiilor. În România trăiesc peste 800.000 de bolnavi de diabet, iar incidența afecțiunii în rândul copiilor este ridicată, fiind înregistrați peste 3.400 de copii care suferă de diabet zaharat de tip I.

Întărirea oaselor

Atunci când mușchii cresc drept rezultat al exercițiilor fizice, se întăresc și oasele care trebuie să îi susțină. Cum se întâmplă acest lucru? Oasele își măresc densitatea în timp, un beneficiu care poate preveni la maturitate apariția osteoporozei.

Odihnă mai bună

Părinții care duc muncă de convingere cu cei mici în fiecare seară pentru ca aceștia să se bage în pat și să adoarmă ar putea constata că unul dintre marile beneficii ale mișcării este că îi ajută pe copii să adoarmă mai rapid și să se odihnească mai bine. Numărul optim de ore de somn pentru copii variază în funcție de vârstă, astfel:

  • Bebeluși între patru și 12 luni: 12-16 ore de somn.
  • Copii de unu-doi ani: 11-14 ore de somn.
  • Copii între trei și cinci ani: 10-13 ore de somn.
  • Copii între șase și 12 ani: 9-12 ore de somn.
  • Adolescenți între 13 și 18 ani: 8-10 ore de somn pe noapte.

Îi învață pe copii să socializeze

Prin sport, cei mici nu își creează doar un obicei sănătos, ci pot învăța și să socializeze și să interacționeze mai bine cu cei din jur. Sporturile de echipă, de exemplu, le pot imprima valori importante în viață și îi pot ajuta să relaționeze mai ușor cu alți copii sau adulți, o abilitate pe care și-o vor păstra și la maturitate.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Iakov Filimonov

Buna Vestire 2019. Sărbătoare mare azi! Ce nu ai voie să faci de Blagovestenie... Calendar ortodox 26 martie 2019. Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x